Політична сила, яка позиціонувала себе як «партія середнього класу», все частіше грішить заявами на полі своїх союзників по парламентській опозиції. Проте це змагання виглядає для «Самопомочі» наперед програшним.

Днями «Самопоміч» закликала Петра Порошенка «або негайно звільнити Дмитра Вовка (голову НКРЕКП), через його непрофесійні дії, або публічно взяти на себе відповідальність за всі скандальні рішення Нацкомісії та за тарифну політику в Україні загалом». Політична сила у такий спосіб протестує проти зростання тарифів на електричну енергію для промислових споживачів, у звичній для себе манері перекладаючи відповідальність з хворої голови на здорову.

Подібна позиція, за великим рахунком, є безвідповідальною, адже політичній силі, в лавах якої чимало професіоналів, має бути відомо, що залишати тарифи у неринковому стані Україна не має жодної економічної змоги, а реформування енергетики мало відбутися добрих десятків років тому. Проте політична доцільність бере гору і, на перший погляд, перемагає.

Річ у тому, що «Самопоміч» відверто запізнилась з використанням тарифної теми у власних інтересах: цей популістський плацдарм для себе відвоювала Юлія Тимошенко, і марно сподіватися, що вона когось допустить на нього. Юлія Володимирівна націлена на проведення дострокових парламентських виборів, які можуть стати основою для дочасної президентської кампанії. Компромісів у цьому питанні бути не може – популізм та ще раз популізм. І нікого не обходить, що «Самопоміч» — теж опозиційна фракція, що відмовилась входити до переформатованої парламентської коаліції, як і «Батьківщина».

Проблема ще й у тому, що «Самопоміч» з тарифним питанням працює не з власним електоратом. Ця політична сила на місцевих виборах та під час парламентської кампанії орієнтувалася на людей самодостатніх, активних, спроможних «взяти і зробити». Заклики до повернення «чесних тарифів» — чистої води патерналізм, який беруть на озброєння виключно українські популісти. Прагнення переграти їх на звичному для них полі виглядає спробою політичного самогубства.

Дійсно, сьогодні «Самопоміч» переживає непрості часи. «Сміттєвий скандал» у Львові набрав загальноукраїнського звучання та потребує інформаційних контрударів. Вже звично соратники Андрія Садового завдають їх по Петру Порошенку, забуваючи про небажання власного лідера брати відповідальність на себе та залишати посаду мера Львова заради роботи в українському уряді. Подвійні стандарти та популізм – таким є modus operandi колись популярної політичної сили, яка нині втрачає свої позиції.