Які сигнали отримала Україна у Брюсселі та Женеві? Хто потрапив під нові санкції РНБО? Яку гру грає Дмитро Разумков? Чому не щастить Юрію Вітренку? Куди сів «Голос»?

Джозеф Байден став для України провісником євроатлантичної інтеграції попри те, що особиста зустріч українського та американського президентів досі не відбулася. Володимир Зеленський в інтерв'ю трьом іноземним інформаційним агентствам намагався балансувати між незадоволенням обсягами та якістю допомоги з боку Заходу та прагненням поділитися з Джозефом Байденом інформацією про Владіміра Путіна. При цьому президент України наголосив і на прагненні зустрітися з російським колегою.

Повернемося до Джозефа Байдена. Той після саміту НАТО підкреслив, що російська агресія проти України не є перепоною для євроатлантичної інтеграції. Однак зауважив, що для вступу до НАТО нашій державі доведеться подолати корупцію та виконати інші критерії вступу до Альянсу. Нагадаю, що на саміті НАТО Україна та Грузія отримали запевнення у можливості у перспективі долучитися до нього, проте не отримали План дій для досягнення членства. Цілком очевидно, що тема України обговорювалася під час зустрічі Байдена та Путіна у Женеві, проте конкретики поки небагато.

РНБО повернувся до санкційного «серіалу». Цього разу під повний пакет санкцій, за словами секретаря РНБО Олексія Данілова, потрапили українські олігархи Дмитро Фірташ та Павло Фукс, а також російські державні топ-менеджери Сергій Чемєзов та Максим Шелков. Рішення не позбавлене пікантності не лише через оголошену Фуксом готовність у суді відстоювати незаконність накладених на санкцій. Справа у тому, що Павло Фукс є одним з інвесторів приватного меморіалу у Бабиному Яру, який припав до вподоби діючій владі. Давній партнер Фірташа, депутат від ОПЗЖ Сергій Льовочкін, сьогодні активно співпрацює з командою Зеленського. Парламентська більшість готова «пробачити» заборгованість обласних газорозподільних компаній, які належать Фірташу та заборгували бюджету біля 3 мільярдів доларів.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков в інтерв'ю Радіо Свобода продовжив маневрування навколо власної політичної кар'єри. Парламентського спікера можна зрозуміти: з одного боку, у нього є впізнаванність та певний баланс довіри, з іншого – очільник законодавців традиційно надто чутливий до популярності Верховної Ради. У нинішніх умовах починати самостійну гру можна лише зі 100-відсотковою впевненістю у власній перемозі, якої у Разумкова зі зрозумілих причини немає. Загострювати відносини з Зеленським Разумков не став, проте це не завадило його позначити власні позиції і щодо законопроєкту про олігархів, і у питанні запровадження санкцій проти Віктора Медведчука та Тараса Козака.

Відверто не щастить Юрію Вітренку. Навесні його Банкова не зуміла проштовхнути на посаду віце-прем'єр-міністра з питань енергетики з очевидною перспективою встати на чолі уряду. Не склалося, і Вітренко отримав компенсацію у вигляді посади голови правління НАК «Нафтогаз України». Однак минулого тижня керівник Національного агентства із запобігання корупції Олександр Новіков заявив, що Вітренко не має право посідати цю стратегічну посаду. Відповідний припис НАЗК дав підстави голові наглядової ради НАК «Нафтогаз України» Клер Споттісвуд ініціювати відсторонення Вітренка. І хоча ОАСК призупинив виконання припису як забезпечення позову прем'єра, неприємний осад залишився.

Участь Петра Порошенка у Анталійському дипломатичному форумі викликала хвилю скепсису «позитивних блогерів», керованих офісом президента. І зустріч з Реджепом Ердоганом їм видалася постановочною, і Мевлет Чавушоглу підозріло оптимістичним щодо України. Зустріч лідера «Європейської солідарності» з Вселенським патріархом Варфоломієм не додала оптимізму його опонентам. Зауважу, що в Анталії був присутній і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який домовився з польським колегою Збігневом Рау про протидію NordStream2

Всередині парламентської фракції «Голос» утворилась депутатська група «Справедливість». Прихильників та противників Кіри Рудик тепер порівну – по 10, низка обласних організацій виступила за зміни у політичній партії, проте розраховувати на них до липня 2021 року, на який заплановано партійний з'їзд, не варто. Однак і всерйоз говорити про перспективи політичної сили, створеної у 2019 році, не варто.