Володимир Зеленський отримав одразу дві п'ятірки. Обидві – від попередника. Проте радощів від цього у нього навряд чи стало більше, хоча він вчився у школі та виші, де використовували саме п'ятибальну систему. Бо це були п'ять пропозицій щодо мирного процесу та 5 «червоних ліній» для Зеленського.

Лідер «Європейської солідарності» у більш зрозумілому для наступника форматі відеозвернення розповів, що саме потрібно врахувати під час вірогідної зустрічі з Путіним, нд організацією якої працює Андрій Єрмак. Працює, за власним твердженням, напружено, наче не міг просто зателефонувати Дмітрію Козаку та домовитися про рандеву двох президентів.

Прагнення Зеленського поспілкуватися зі своїм російським тезкою та колегою носить ірраціональний характер. Схоже, шостий український президент хоче довести довічному російському президенту, що він – крутий хлопець. Шибайголова, який готовий гучно продиктувати свої вимоги та безапеляційно очікувати на них десь на порозі резиденції Путіна. Цікаво, чи пам'ятають на Банковій, що у арсеналі Кремля є такий інструмент як запізнення Путіна. Запізнення від кількох хвилин до кількох годин, які у сучасному світі можуть бути використані для організації фейк-шторму у ТГ-каналах та підконтрольних медіа?

Але менше з тим. Порошенко піддав нищівній критиці «миротворчий спам» та метання у пошуках посередника для діалогу з Росією, притаманні останнім часом Банковій. Він нагадав, що потрібно зміцнювати міжнародну коаліцію та узгоджувати дії з західними партнерами. Достатньо чітко дав зрозуміти, що сподіватися на зміну Нормандського формату не варто. Застеріг від руйнування Мінського переговорного процесу. Цього дехто не розуміє, проте Україна не може грюкнути дверима кімнати для переговорів, бо за такого сценарію її просто «розірвуть» у світовому інформаційному просторі за небажання добиватися припинення конфлікту на власній території. П'ятий президент нагадав і про доцільність розміщення «блакитних шоломів» з ООН на російсько-українському кордоні, і про потребу вибудовувати відносини стратегічного партнерства зі США не лише на словах. Петро Порошенко висловив сподівання, що Володимир Зеленський потрапить на саміт НАТО у червні та зможе переконати членів Альянсу у доцільності отримання Україною ПДЧ.

До речі, таймінг майбутньої зустрічі Путін – Зеленський заслуговує на окрему увагу. Схоже, у Кремлі можуть організувати її у травні, не лише напередодні запланованого першого європейського вояжу Джозефа Байдена. У травні у Росії квітне «побєдобєсіє», і на цьому тлі зустріч російського та українського президентів цілком може отримати потужне пропагандистське звучання для РФ.

Саме тому друга п'ятірка від Порошенка – перелік «червоних ліній», заступати за які навіть подумки українській владі категорично не рекомендується. Тому лідер «Європейської солідарності» застеріг від спроб відкорегувати закріплений у Конституції курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію України та зазіхнути на засади національної ідентичності – українську мову та церкву. Зауважу, що Зеленський вже висловив готовність говорити про мовні та церковні питання з Путіним, який нещодавно звинуватив його у низці антиросійських кроків. Порошенко наголосив, що місцеві вибори в ОРДЛО не можуть проводитися без відновлення контролю над кордоном з Росією та створення належних безпекових умов. Застеріг Петро Порошенко і від компромісів у контексті окупованого Криму, зокрема, відновлення подачі води на півострів, наголосивши, що Путіну пробачати не можна.

Достеменно невідомо, чи відбудеться зустріч, якої так прагнуть у команді Зеленського. Проте матриця, окреслена Петром Порошенком, чітко вказує на базові національні інтереси на поточному етапі відносин з Росією та позиціонування в сучасному світі. І відкидати ці пропозиції владі не варто.