Володимир Зеленський у відеозверненні послідовно переконував українців та російського президента. Російські війська біля українських кордонів отримали публічний наказ про повернення до місць постійної дислокації. Міністр фінансів Сергій Марченко визнав, що без коштів МВФ сутужно. Василь Вірастюк офіційно оголошений переможцем виборів по 87-у виборчому округу.

На четвертому тижні політичної кризи Володимир Зеленський записав відеозвернення. Записав напередодні президентського послання Владіміра Путіна, від чого ефект слів українського президента виявився дещо змазаним. З одного боку, він говорив правильні слова, з іншого – вони не були підкріплені реальними діями хоча б в частині комунікації. Пропозиція Зеленського Путіну «зустрітися в будь-якій точці Донбасу, де йде війна» зустріла підкреслено холодну відповідь та була переадресована ватажкам бандитських республік.

Наступного дня після президентського послання Путіна міністр оборони Росії Сергій Шойгу публічно наказав військам повернутися до місць постійної дислокації. Цей наказ він віддав, перебуваючи в окупованому Криму, звідки росіяни вшиватися не збираються. Ще один вагомий нюанс – ситуація в ОРДЛО, де накопичено чимало військової техніки та живої сили, і саме Донбас може спалахнути практично у будь-який момент. Тому антитерористичні навчання, які СБУ проводить у низці регіонів України, безумовно мають сенс.

Чи варто дивуватися, що відеоконференція політичних радників Нормандської четвірки, яка пройшла 19 квітня, не принесла жодних зрушень. Хіба що Дмітрій Козак запропонував проводити консультації на Донбасі, залучивши «представників місцевої влади». Посадити представників України за стіл переговорів зі своїми маріонетками – давнє прагнення Кремля, і останніми тижнями воно отримало нове дихання.

Уряд останнім часом пішов у тінь. Хіба що Максим Степанов говорить про успіхи у боротьбі з коронавірусом, які не завжди помічають громадяни України. Прем'єр Денис Шмигаль зосередився на підготовці до святкування Великодня. Дмитро Кулеба провів онлайн-брифінг для журналістів, спробувавши розповсюдити український погляд на ситуацію максимально широко. Міністр фінансів Сергій Марченко визнав, що без грошей МВФ сутужно, а от знайти перспективу отримання нового траншу поки не зміг.

Одночасно з резонансним наказом Шойгу Центральна виборча комісія визнала Василя Вірастюка обраним парламентарієм по 87-у округу. Тамтешні вибори стали одними з найбільш скандальних в Україні та однозначно найбільш скандальними за президентства Зеленського. Вірастюк увійде до фракції «Слуга народу», представники якої відзначилися днями. Микола Тищенко, начхавши на карантинні обмеження, відсвяткував з забороненим феєрверком день народження дружини у готелі на набережній Дніпра у Києві. Євгеній Шевченко отримав аудієнцію у Олександра Лукашенка, ставши фоном для демонстрації останнім батьківської турботи про Україну. Даніїл Гетманцев оголосив про правила податкової амністії, від яких у мільйонів українців волосся стає дибки. «Слуги» дуже запанували за 1,5 роки, і це помітно багатьом.

Участь української делегації у сесії ПАРЄ важко назвати успішною. Часом видається, що відстоювати інтереси держави намагається лише Олексій Гончаренко, тоді як його колеги більше насолоджуються краєвидами Страсбурга. Українські парламентарії не зуміли мобілізувати ПАРЄ для демонстрації позиції щодо гри м'язами Кремля на українських кордонах. Заява групи «Балтік+» з цього приводу – слабка втіха в континентальній інституції, яка з 2014 року була плацдармом боротьби за увагу міжнародної спільноти до російської агресії.