Суб'єктивний Магдіяж. Гідність та санкції

Річниця найбільш драматичних подій Революції Гідності збіглася в часі з санкціями проти Віктора Медведчука та Оксани Марченко. Служба безпеки України оголосила про підозру Анатолію Шарію. Петро Порошенко офіційно став власником телеканалу «Прямий». Максим Степанов вполював індійську вакцину від коронавірусу. Мюнхенська конференція з питань безпеки пройшла у віртуальному форматі. Курт Волкер закликав адміністрацію Байдена пожвавити діалог з офіційним Києвом.

Верховна Рада ухвалила постанову зі спеціальною заявою, у якій Революція Гідності визначена як один з ключових моментів державотворчості. Підтримали документ 295 парламентаріїв. З одного боку, це майже конституційна більшість, з іншого – представники «ОПЗЖ» та окремі яскраві представники партії влади за нього не голосували.

Запровадження РНБО санкцій проти Віктора Медведчука та Оксани Марченко (та є не лише дружиною одного з лідерів «ОПЗЖ», але і формальною власницею низки його підприємств) в українському суспільстві зустріли в цілому позитивно. Нагадаю, що Медведчук у великій українській політиці вже понад 20 років, встиг змінити кілька публічних амплуа, проте як кандидата в президенти його можуть розглядати хіба що соціологи, яким замовники поставили відповідне завдання. Попри обгрунтування санкцій підозрою у фінансуванні тероризму відповідну підозру Медведчуку не було вручено.

Однак СБУ оголосила про підозру у державній зраді Анатолію Шарію – чи то блогеру, чи то політику, який перебуває в Іспанії, звідки дає оцінки подіям в Україні. Співи Шарія за кремлівським лібрето тривають не перший рік, проте спецслужби активно почали працювати проти нього саме зараз, після двох років його політичної активності під прапорами політичної партії Шарія.

Петро Порошенко оголосив про купівлю телеканалу «Прямий». Це медіа було не менш лояльним до п'ятого президента за «5 канал», який належить йому вже протягом тривалого часу, однак формалізація власності відбулася напередодні засідання РНБО, на якому, як заявив лідер «Європейської солідарності», проти власника телеканалу Володимира Макєєнка могли запровадити санкції. Логіка Порошенка зрозуміла: його рейтинг поступово росте, дозволивши закріпитися у трійці найбільш популярних політиків, що потребує від нього резонансних кроків.

Леонід Кравчук доволі несподівано заявив, що «план Б» передбачає консолідацію всього українського суспільства для відсічі агресору, яким він пропонує публічно назвати Росію. Цікаво, що перший президент протягом останніх місяців співав зовсім інших пісень, а зміна репертуару стала доволі несподіваною. Куди більш передбачуваним виглядає лідер «Слуги народу» Олександр Корнієнко, який зауважив, що партія не ухвалює рішення без з'ясування позиції Зеленського. А от генеральний прокурор Ірина Венедиктова (за власним визначенням – заступник президента з питань справедливості) у звіті з парламентської трибуни примудрилася уникнути гучних прізвищ та досягнень у роботі офісу генерального прокурора.

Прагнення почути українського коронавірусного монарха з будь-якого питання не знаходить у останнього відгуків у вигляді регулярних відосиків, ними Володимир Олександрович громадян України останнім часом не балує. Власне, як і рішучими управлінськими рішенням. Попри обіцянки 15 лютого розпочати вакцинацію від коронавірусу, міністр охорони здоров'я Максим Степанов лише 18 лютого вирушив до Індії за вакциною CoviShield, яка виглядає порятунком його від ганебної відставки. Не зайвим буде пригадати, що ще навесні 2020 року відповідальність за протидію коронавірусу на себе перебрав саме Володимир Зеленський.

На санкції проти трьох телеканалів в Україні відреагував і Путін, який заявив, що їх «прихлопнули» — і всі мовчать. Втім, на цьому російський президент вирішив не зупинятися, звинувативши Захід у прагненні через перепони NordStream2 примусити Росію платити за його геополітичний проєкт Україну. На жаль, офіційний Київ не відповів хоча б твітом Юлії Мендель, а утерся.

Мюнхенська конференція з питань безпеки цього року пройшла у віртуальному форматі, який дозволив запросити топ-представників західного світу (виступів учасників з України, Росії та інших пострадянських держав не прозвучало). Джо Байден запевнив, що Америка повернулася та запевнив, що підтримання суверенітету та територіальної цілісності України перебуває серед пріоритетів США. Ангела Меркель підтримала доцільність узгодження позицій колективного Заходу у питаннях протидії Росії та Китаю, а от Еммануель Макрон висловився за діалог з Кремлем. Подібні публічні обговорення не підміняють формування інфраструктури безпеки НАТО та ЄС, проте дають можливість зрозуміти modus operandi політиків, що претендують на глобальне лідерство. І питання не лише у зменшенні агресивності санкцій США щодо NordStream2, а у загальній готовності Заходу домовлятися з Росією.