Конституційно-правова криза в Україні не знайшла шляху розв'язання, проте продемонструвала чимало дивних моментів. «Батьківщина» стала ситуативною союзницею «Слуги народу» у парламенті. Колишній та нинішній шефи ОПУ провели обмін інформаційними ударами. Сергій Трофімов та троє керівників ОДА втратили роботу. Віталій Марків повернувся в Україну. Тристороння контактна група пожвавила свою роботу. Віталій Кличко офіційно обраний міським головою Києва у першому турі. Президентські перегони за океаном виявилися надзвичайно драматичними.

На жаль, за багатьма подіями не знайшло належного висвітлення повернення в Україну Віталія Марківа. Апеляційний суд в Італії виправдав бійця Національної гвардії, якого минулого року у Падуї засудив до 24 років позбавлення волі. Італійська Феміда інкримінувала захиснику України вбивство італійського фотографа Андреа Рокеллі навесні 2014 року під Слов'янськом. Цей судовий процес активно використовувала російська пропаганда, тому зусилля МЗС, представників діаспори та Арсена Авакова заслуговують на повагу. Щоправда, Авакову варто готуватися до питань про долю Андрія Антоненка, Юлії Клименко та Яни Дугарь, звинувачених у замаху на Павла Шеремета.

Прагнення Володимира Зеленського розігнати Конституційний Суд знайшло публічну підтримку серед професійних антикорупціонерів, проте не надихнуло народних депутатів від «Слуги народу» на ухвалення рішення. Ба більше – відповідний законопроєкт навіть не внесли на розгляд Верховної Ради. Натомість проєкт закону про відновлення декларування доходів зареєстрував Дмитро Разумков, а спікера у цьому прагненні підтримали понад 100 парламентаріїв. Дрібничка, а показово. Четверо суддів Конституційного Суду зуміли фактично позбавити сенсу його діяльність, відмовившись від безпосередньої участі у її засіданнях. Цікаво, що парламентарії не зуміли призначити двох конституційних суддів за власною квотою.

Уряд може потішитися ухваленням проєкту бюджету-2021 у першому читанні, хоча у експертному середовищі цю чернетку кошторису державних витрат та доходів сприймають з підвищеним скепсисом. Однак один нюанс напевне вартує уваги: фракція «Батьківщина» вирішила простягнути руку уряду Шмигаля, керуючись, звісно, виключно турботами про долю держави. Коли Юлія Тимошенко починає говорити у подібній тональності, будь-який діючий прем'єр починає відчувати дискомфорт. Втім, навряд чи з цієї причини Денис Шмигаль заявив, що за 10 останніх років Україна втратила 1 трильйон доларів. Цифра прозвучала гучно, проте не полишає відчуття, що її придумали там само, де 5 запитань для ініційованого президентом опитування.

Андрій Богдан розповів «Українській правді» про небажання копати слабкого президента. Можна зрозуміти досвідченого юриста, який добре знає правило «Вже надана послуга нічого не вартує», проте ніяк не може інтегруватися до нової політичної команди. Зауважу, що Богдан тролить свого наступника Андрія Єрмака вправно. Єрмак, у свою чергу, пообіцяв жорстко реагувати на спроби прикритися його добрим ім'ям. У яких оборудках та на яких підставах це може відбутися, Андрій Борисович вирішив не конкретизувати.

Українська делегація у ТКГ в Мінську запропонувала власний варіант «Спільного плану дій» для врегулювання конфлікту на Донбасі. Сім сторінок тексту, який передбачає створення вільної економічної зони на Донбасі та створення поліцейської місії ОБСЄ в ОРДЛО, українські представники передали Хайді Грау. «Родзинка» українських пропозицій – проведення виборів до місцевих органів влади на окупованому сьогодні Донбасі до 31 березня 2021 року, яка, на жаль, не має логічного пояснення. Тим більше, що Україна у ТКГ зіграла другим номером, адже раніше власні пропозиції з відповідною піар-підтримкою внесли представники «народних республік Донбасу» за дієвою підтримки російської делегації.

Президентські вибори у Сполучених Штатах пройшли у форматі трилера. В результаті Джо Байден та Дональд Трамп отримали кожен понад 70 мільйонів голосів виборців на свою підтримку, понад 100 мільйонів бюлетенів для голосування були надіслані поштою, тому процес визначення виборщиків у низці штатів затягнувся. 7 листопада показник у 270 виборщиків перетнув Джо Байден, який почав отримувати привітання від світових лідерів. Доєднався до них і Володимир Зеленський, якого, щоправда, примудрився обігнати Андрій Єрмак, що може викликати щирий подив у заокеанського істеблішменту.