Цей дощ – надовго

Потужна злива у Києві в останні перед місцевими виборами вихідні остаточно змила шанси Віталія Кличка на перемогу у першому турі. У останню неділю жовтня перед ним постануть зовсім інші задачі.

Золота київська осінь заграла злий жарт з лідером «УДАРу». Хіба міг він уявити потік води, який заполонив вулиці, справжні річки та озера, які несподівано утворилися на київській мапі. На щастя, негода припала на вихідний день, транспортне сполучення не було перевантаженим, проте автомобілі отримували значок «Вмію плавати» у різних точках Києва. Віталій Кличко у день, коли трамваї тонули у окремих точках столиці у калюжах давав старт електротранспорту польського виробництва на Лівобережжі Києва.

Заради справедливості треба сказати, що дощові колектори – слабке місце не лише Києва. Їх реконструкцію в Україні роблять вкрай неохоче, оскільки ці досягнення важко «продавати» виборцям, а витрат вони потребують чималих. Не поспішали наводити лад зі зливовою каналізацією і в Києві, тому злива 17 жовтня затопила навіть відреставровані вулиці столиці. Заразом потопивши остаточно шанси Віталія Кличка стати мером у другому турі. Мимоволі кияни пригадуватимуть забудовників у списку «УДАРу», про яких писали журналісти та розповідав парламентарій Гео Лерос, який вирішив вийти з услужіння. Пересічному киянину не так важливо, хто має більший вплив на Кличка – Вадим Столар, Андрій Єрмак чи Денис Комарницький, йому куди цікавіше жити у столиці, яка нормально функціонує. Чесно кажучи, у місті, яке ще далеко не повністю оклигало від афери «Еліта-центр» та переживає піке будівельної компанії «УкрБуд», ці асоціації суттєво підривають довіру до влади. Читай – до Віталія Кличка, який не лише проводить регулярні брифінги про стан боротьби з коронавірусом, але і прагне охопити увагою якомога більше сфер столичного життя.

Цілком вірогідно, що на нас на початку листопада чекатиме унікальна ситуація: вибори у Києві ще триватимуть, адже до другого туру з Кличком мають намір вийти кілька претендентів, а торги за посади у новій Київраді вестимуться повним ходом. Звісно, поки що кулуарно, проте у вітчизняних реаліях все таємне швидко стає явним. Зрозуміло, що у цих переговорах Кличку буде непросто, адже «слуги народу», незалежно від результату виборів, шантажуватимуть його розділенням посад міського голови та голови КМДА. З іншого боку, оперативне формування більшості без «зелених» може дозволити Кличкові тріумфувати у другому турі, адже нові союзники зможуть його підтримати.

Варто лише пам'ятати, що дощі у Києві бувають протягом всього року, і висновки з існуючих проблем потрібно робити, аби не перетворюватися за заручника поганої погоди. Політику з президентськими амбіціями це ні до чого.