Команда Зеленського зняла вершки з дій попередників, причому і в Брюсселі, і у Лондоні. Віктор Медведчук отримав потужний агітаційний привід. Догани заступникам голови правління Національного банку отримала оперативну оцінку з боку МВФ.

Саміт Україна – ЄС багато хто очікував з тривогою, адже через пандемію коронавірусу безвізовий режим фактично не працює. Проте провалу не сталося, насамперед – завдяки роботі українських дипломатів. Впевненість Володимира Зеленського у Брюсселі нагадувала верхівку айсберга, підводну частину якого широкий загал не побачив. Офіційні особи ЄС утримуються від критики України, орієнтуючись на власні резони. Хоча Володимир Зеленський заявив про амбітні та безпрецедентні плани євроінтеграції України, розраховувати на швидкий вступ України до ЄС не варто. Власне, зближення з Європейським Союзом – процес, який важливіший за результат. Команда Зеленського зняла вершки з дій попередників, причому і в Брюсселі, і у Лондоні. Віктор Медведчук отримав потужний агітаційний привід. Догани заступникам голови правління Національного банку отримала оперативну оцінку з боку МВФ.


Візит української делегації на Британські острови також був успішним. Там підписано Угоду про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство та меморандум про співпрацю з будівництва ракетних катерів для потреб ВМСУ. Лондон продемонстрував не лише прагнення дратувати ЄС, але і наявність стратегічного мислення, адже Велика Британія послідовно демонструє підтримку України від початку гібридної війни з Росією. Зустріч Зеленського з керівником МІ-6, про яку повідомило «Дзеркало тижня» — цікавий нюанс, а Hard Talk Show Стівена Сакура нагадувало майстер-клас з інформаційної політики для дорослих.

Показово, що Путін одночасно з самітом Україна – ЄС провів зустріч зі своїм кумом Віктором Медведчуком. Той хіба що сліди від ін'єкції на камеру не показав, розписуючи переваги російської вакцини Sputnik V, яка за твердженням російської влади, захищає від коронавірусу. Щоправда, підтверджень цієї тези з боку ВООЗ не прозвучало. Також Медведчук бив чолом перед Путіним за зняття санкцій з низки українських підприємств. Обидва аргументи будуть використані у передвиборчій агітації «ОПЗЖ», яка все більш впевнено почуває себе у низці регіонів України. Зокрема, через падіння популярності політичних проєктів Шарія та Пальчевского.

Рада Національного банку оголосила догану заступникам голови правління НБУ Катерині Рожковій та Дмитру Сологубу, на що оперативно відреагували у МВФ та посольстві США в Україні. Колишні співробітники Валерії Гонтаревої опинилися в центрі подій невипадково, адже вони фактично уособлюють незалежність центрального банку країни. Нічого особистого – просто західні партнери не люблять коли їх пошивають в дурні.

Уряд наприкінці тижня перевів більшість обласних центрів та Київ до помаранчевої зони карантинних обмежень, що не лише вплинуло на малюнок місцевих виборів. Смерть кількох десятків громадян щодня від захворювань, каталізатором яких став COVID-19 – серйозний виклик для демократичної влади. Тим більше, якщо вона навесні запроваджувала жорсткий карантин, а половину коронавірусного фонду спрямувала на будівництво автомобільних шляхів без проведення тендерів. Розплата за подібне українське ноу-хау може бути болісною. Болісною для всіх нас.