Місцеві вибори виходять на фінішну пряму у драматичних умовах: два останніх тижні виборчої кампанії столиця та більшість обласних центрів проведуть у помаранчевій карантинній зоні, що накладає певні обмеження на агітацію. Втім, окремі проблеми будуть у власне політичних пасьянсах.

Якщо зайти на офіційний сайт партії «УДАР» www.klichko.org, нескладно побачити значну кількість новин про поширення коронавірусу у Києві. Як відомо, Віталій Кличко на правах голови КМДА ще навесні поточного року виступав за жорсткий локдаун як засіб поширення коронавірусу. Проте ситуація у країні в цілому зіграла з ним злий жарт: темпи захворюваності напередодні голосування на місцевих виборах суттєво виросли.

Невпевненість у завтрашньому дні стає все більш помітною не лише серед пересічних громадян, але і серед досвідчених політиків. Зважте самі: Віталій Кличко відмовився від співпраці з «Європейською Солідарністю», хоча мав всі шанси отримати партнера для формування більшості у майбутній Київраді. Натомість Кличку «продали» зростання рейтингу партії «УДАР» з нуля до 30% у столиці за якихось кілька тижнів. Як це могло статися без запаморочення від успіхів – невідомо. Проте логіка у цьому зростанні була: місця в списку «УДАРу» отримала група «міцних господарників» (у столичних умовах – скандальних забудовників), пов'язаних з дуетом Микола Тищенко – Денис Комарницький. Як думаєте, чи будуть вони лобіювати ідею створення більшості у Київраді з «Слугою народу», яка вже почала використовувати у рекламі в столиці «світлий образ» Володимира Зеленського.

Віталій Кличко – визнаний авторитет у світі великого спорту, видатний боксер, який приніс чимало хвилин слави Україні, проте він так і не став командним гравцем у політиці. Швидка реанімація «УДАРу» нагадує надування гелієм повітряної кульки, що чекала власних кращих часів у шухляді мерського столу. Тому результати місцевих виборів за новою, незвичною для більшості виборців системою можуть стати несподіванкою для нинішнього мера Києва.

Не менш цікавою виглядають рейтингові перспективи самого Кличка. Так, він є фаворитом мерських перегонів у Києві, проте його рівень популярності не дає надії на перемогу у першому турі. До речі, багато хто забув, що у 2014 році перемога Кличка у першому турі була третьою спробою його участі у змаганнях за крісло київського міського голови. І у 2015 році Кличко переміг у другому турі. Його помітна проблема: відсутність помітного прориву у якості життя киян протягом каденції Віталія Володимировича, на яку накладаються проблеми, пов'язані з коронавірусом.

Треба бути космічно наївним, щоб вважати, ніби ЗеКоманда у нинішніх умовах буде грати на перемогу Віталія Кличка у першому турі, аби подарувати йому додаткові аргументи. На Банковій, як видається, зовсім інші плани, там хочуть стати колективним промоутером для Кличка. І наступні два тижні стануть у столиці дуже напруженими.