Офіційний початок виборчої кампанії до місцевих органів влади обумовив основні характеристики тижня, що минає.

Володимир Зеленський вирішив не обмежуватися агітаційними поїздками на підтримку «Слуги народу», але і виступив на партійному з'їзді, де дав зрозуміти, що поки не має намірів розпускати Верховну Раду. Щоправда, деяких слуг глава держави назвав «мікробами та бактеріями». «Мікробіологічний» президент також побував на Харківщині та Полтавщині, і регіони відреагували на його візити потужними пожежами.

Вибори до місцевих органів влади офіційно стартували, і вони будуть, м'яко кажучи, не нудними. «Слуги народу» намагалися запхати до законодавства норму про можливість «консультативних опитувань» у день виборів, проте без значних успіхів. Ірина Верещук приміряли образ, який «позичили» у шотландської енергетичної компанії, а Борис Філатов частково позеленів.

Показово, що VIP-слуги Олександр Корнієнко та Руслан Стефанчук в унісон висловили претензії до економічного блоку уряду. Схоже, ситуація в економіці України настільки чудова, що змінити її можна лише новими кадровими рішеннями. Денис Шмигаль у традиційно прісному інтерв'ю телеканалу «Україна 24» заперечив проведення консультацій з партією влади на предмет кадрових ротацій в уряді, та дав зрозуміти, що окремі міські голови не розуміють усієї складності ситуації з коронавірусом (що не дивно в умовах відсутності президентських відеозвернень). Прем'єр очікує економічного зростання у понад 4%, але наступного року. Зауважу, що Шмигаль та тво міністра освіти і науки Сергій Шкарлет в інформаційному полі постали як «солодка парочка», яка ініціювала та коментувала перспективу присудження пожиттєвої стипендії Олександру Зеленському – батьку президента. До речі, колишній прем'єр Олексій Гончарук став співробітником впливового Atlantic Council. А от де працюватиме після скорого звільнення Денис Шмигаль – питання відкрите.

Якщо говорити про економічні показники, то рішення Печерського суду, який задовольнив позов афільованих з братами Суркісами структур до Приватбанку на суму 350 мільйонів доларів, діловий клімат в Україні не озонує. Це м'яко кажучи. Урядовий оптимізм, звісно, вже можна експортувати, але бюджетний процес обіцяє бути складним буквально зі старту.

1 вересня завдяки поверненню парламентаріїв до роботи у пленарному режимі новими фарбами заграв День Знань. Скажімо, парламентарій Гео Лерос дізнався про швидкість персональних санкцій, коли його протягом кількох годин після гострого виступу, спрямованого проти Зеленського – Єрмака, виключили з фракції «Слуга народу». Новітня політична історія України та якість партійного будівництва у правлячій партії дозволяє стверджувати – далі буде.

Володимир Ар'єв розповів про приголомшливі ознаки зради у роботі президентського офісу, які спричинили провал спроби українських спецслужб захопити російських найманців, які воювали на Донбасі. Розраховувати на швидку появу парламентської ТСК з цього питання наївно, бо «слуги» не розуміють ані механіки подібних комісій, ані властивих їм функцій клапану для суспільного незадоволення. Тим, власне, гірше для них.

Учасники української делегації у ТКГ запевняють, що Леонід Кравчук та Вітольд Фокін послідовно відстоювали інтереси держави під час її останнього засідання. Підстав не вірити немає, логічних пояснень, чому сивочолі держдіячі публічно давали приводи для сумнівів у адекватності власного сприйняття ситуації на Донбасі. Втім, останні заяви ватажка донецьких бойовиків Пушиліна дозволяють припустити, що кремлівські маріонетки взяли курс на ескалацію ситуацію на Донбасі.

Після підтвердження лабораторією бундесверу факту отруєння російського опозиціонера Навального «Новічком» перед колективним Заходом постала проблема реагування на цей факт. Гучно сваритися з Росією у ЄС та США хочуть далеко не всі, включаючи окремих лідерів впливових держав. Демонструвати принциповість на словах, безумовно, будуть, а от до дошкульних санкцій проти Кремля справа може не дійти.

Ситуація в Білорусі набуває ознак трагікомічності. З одного боку, Росія та Лукашенко нагадують молоду пару, у якої розпочався медовий місяць (щоправда, не перший у їх відносинах). Шеф російської дипломатії Лавров звично звинуватив у заворушеннях в Білорусі «українських екстремістів», хоча міг би просто згадати приказку про невістку. З іншого – протести не вщухають, а творчість офіційних пропагандистів на кшталт «перехопленої» розмови про отруєння Навального та «міцного горішка» Лукашенка викликає сміх. Правий міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який зазначив, що деякі заяви коментувати соромно, і анонсував реагування на недружні дії, а не слова з боку Білорусі.