Комунікації президентського офісу все більше нагадують опудало носорога. Двосторонні контакти учасників Норманді нагадують розминку перед черговою спробою протиснути той чи інший сценарій врегулювання для Донбасу. Олександр Лукашенко шукає шляхи для збереження влади на тлі масштабних протестів.

Хоча ОПУ офіційно не оголошував про відпустку глави держави, інтенсивність його публічної діяльності суттєво зменшилася. Володимир Зеленський підписав закон про гральний бізнес попри суперечності в його тексті та закон про оборонні закупівлі за стандартами НАТО, який може стати революційним для вітчизняного ОПК. До речі, профільний віцепрем'єр Олег Уруський анонсував зміну менеджменту та назви «Укроборонпрому». Офіс президента примудрився видати низку трагікомічних комунікаційних проявів у facebook та вляпатися до скандалу з тиском на керівників Центрвиборчкому, який (про це варто нагадати) був сформований у жовтні минулого року з очевидним домінуванням висуванців «Слуги народу». ЦВК виправилася та призначила вибори до районних рад на 25 жовтня. Повідомлення у засобах комунікації, які виходять з Банкової, наочно демонструють незграбність комунікацій президентської команди.

Денис Шмигаль після візиту до Харкова побачив відновлення української економіки у третьому кварталі поточного року. Оптимізм прем'єра носить масштабний характер та більше нагадує самозаспокоєння, адже падіння ВВП України у другому кварталі 2020 року склало, за даними Держстату, 11,4%.

Практично щодня надходять повідомлення про висування політиків балотуватися на виборах мера Києва. Хоча соціологи відводять Віталію Кличку вже на старті 40-відсоткову підтримку столичних мешканців, це не зупинило Сергія Притулу, Борислава Березу, Андрія Іллєнка та Єгора Фірсова, які готові кинути виклик діючому столичному міському голові Віталію Кличку.

На Донбасі зберігається відносна тиша, хоча двоє бійців ООС підірвалися на невідомому вибуховому пристрої. У Москві побував міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас, який обговорив з Лавровим не лише ситуацію на Донбасі, але і завершення NordStream2. Навздогін переговорам у столиці Росії 24 держави-члени ЄС виступили проти американських санкцій, спрямованих проти скандального газопроводу. Схоже, доля NordStream2 стане і предметом переговорів у Києві за участю Гайко Мааса у останній декаді серпня. Президенти Росії та Франції також обговорили ситуацію на Донбасі.

Хоча Путін програв китайському лідеру Сі Цзіньпіну змагання за право першим привітати Олександра Лукашенка з перемогою на виборах президента, він швидко надолужив згаяно. Масові протести громадян Білорусі проти оголошених результатів виборів підштовхнули Лукашенка до показового зближення з Кремлем та термінової реанімації риторики про Союзну державу. Офіційний Мінськ у такий спосіб демонструє власну реакцію на заклик сусідніх держав-членів ЄС припинити насильство проти протестуючих та розпочати діалог з ними. Європейський Союз не визнав чинними результати голосування на президентських виборах у Білорусі та почав підготовку до нових санкцій. Передача 32 з 33 «вагнерівців» (у одного виявився білоруський паспорт) до Росії в Україні розцінили як недружній крок, проте оголосити про невизнання результатів голосування 9 серпня у Києві не наважилися.

Путін тим часом оголосив про реєстрацію у Росії першої у світі вакцини проти коронавірусу під назвою Sputnik V. Попри скептичне ставлення ВООЗ, російська пропагандистська машина починає розганяти сигнал про «унікальний шанс» зупинити пандемію, який підхоплюють політичні клієнти Кремля у різних куточках світу. Головне у цій ситуації – не забувати про повідомлення західних спецслужб про спроби російських хакерів викрасти напрацювання з боротьби проти COVID-19.

Джо Байден обрав сенатора від Каліфорнії Камалу Гарріс на роль кандидата у віце-президенти від Демократичної партії. Вона стала першою темношкірою претенденткою на цю посаду та має допомогти демократам перемогти Дональда Трампа.