Команда Зеленського вирішила помітно прискорити процес врегулювання конфлікту на Донбасі. «Нові обличчя» остаточно перетворилися на старі кадри. Олександр Лукашенко вміло використав кількох громадян України у власних інтересах.

Президент два дні провів у зоні ООС, проїхавши 100 кілометрів вздовж лінії розмежування. Командувач Збройними Силами України Руслан Хомчак та міністр оборони Андрій Таран на два голоси розповіли, як армійці довіряють президенту. Підлабузництво, за великим рахунком, ситуацію прикрасити не може, як і поїздка Донбасом у стилі military. Володимир Зеленський професійно позував перед фотокамерами, купив солодощів у супермаркеті в Бахмуті та вирішив, що цілком може представити результати припинення вогню лідерам Нормандської четвірки. За його словами, на саміті N4 у Берліні (дата його проведення поки що всерйоз не обговорювалася), домовленості про припинення вогню можуть бути підтверджені квартетом лідерів. Залишається загадкою, чому Володимир Зеленський вирішив, що його кремлівський тезко піде назустріч прагненням українського президента завершити війну на Донбасі.

Андрій Єрмак у інтерв'ю Reuters зайшов з козирів, підкресливши, що Україна сьогодні є лідером у Нормандському та Мінському форматах. Смілива заява, якщо врахувати постійну «гойдалку» в ситуації на Донбасі, підвищену активність Кремля та помітну відстороненість Німеччини та Франції. Попри це шеф президентського офісу планує обмін полоненими за формулою «100 на 100», до якого має наміри включити кримських татар, арештованих російськими окупантами. Тема води та Криму помітно муляє Денису Шмигалю, проте з іншої причини: просторікуваннями на тему можливої гуманітарної катастрофи на півострові прем'єр намагається переключити увагу з безпомічності виконавчої влади у питанні протидії поширенню коронавірусу. Статистика захворюваності не дає приводів для оптимізму не лише владі, але і пересічним громадянам.

На Банковій тим часом активізували кадрову політику, призначивши міліцейського функціонера часів Януковича Олега Татарова заступником керівника ОПУ з питань взаємодії з правоохоронними органами. Президент дав зрозуміти, що вважає його чесним професіоналом, який не втік з Януковичем. Схоже, що Татарова призначено з прицілом на прийдешні місцеві вибори, та заразом заради демонстрації Арсену Авакову, що президентом в Україні все ж є Володимир Зеленський. До речі, призначення полковника Кирила Буданова, безпосереднього учасника війни з Росією, керівником Головного управління розвідки МО викликало куди менше негативу.

Новий керівник української делегації у Тристоронній контактній групі в Мінську Леонід Кравчук продовжує вдосконалювати риторику напередодні першої відео-конференції ТКГ. Він постійно говорить про компроміси, поступки, просуває ідею створення вільної економічної зони у східних регіонах України. ККД Кравчука складно вимірювати інтенсивністю присутності в медіа, його функція інша. Леонід Макарович наче не розуміє, що Москві не потрібні напівтони, тим більше – зараз, в умовах підвищеної турбулентності світу. Ще один новонавернений ТКГ-ник, Вітольд Фокін, висловив готовність до безпосередніх переговорів з населенням окупованих територій, наче підіграючи Кремлю в реалізації його планів. Дуету аксакалів української політики навряд чи до снаги перехитити Путіна, і це варто розуміти вже зараз.

У Києві відбулося захоплення заручників. Уродженець Узбекистану Сухроб Карімов захопив банківське відділення у середмісті столиці, вимагав (і отримав) доступ до ефіру одного з телевізійних каналів перш, ніж його нейтралізував підрозділ «Альфа» СБУ. Обійшлося без жертв, проте ланцюжок терористичних проявів різного ступеня медійності наче створює образ України як держави без ефективної системи управління та захисту громадян. Інформаційний супровід цієї тези здійснює пул проросійських телеканалів.

Міністерство юстиції США позначило свої претензії до Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, причому сума завданих ними Приватбанку збитків співпадає з даними детективної компанії Kroll, яка розслідувала виведення коштів з цієї фінансової організації. США послідовно борються з відмиванням коштів, і потрапляння до ФБР «на олівець» — серйозна проблема. Хоча Коломойський заперечує висунуті йому претензії, він не поспішає прискорювати конкурентний судовий процес з американською Фемідою. У присвяченій проблемі публікації Washington Post мова йде і про Володимира Зеленського, і цей факт навряд чи покращує відносини між Києвом та Мінськом.

Лідерка «Голосу» Кіра Рудик не лише назвала Петра Порошенка головним політичним ворогом її політичної сили. Це вислів, якщо говорити цинічно, має електоральну логіку, а от у розмірковуваннях про збільшення рожевого градієнта у логотипі «Голосу» та визнанні невдалого комунікування «голосистої» опозиційності її куди менше. У інтерпретації Кіри Рудик політична сила постає як бізнес-проєкт, і це навряд чи дає шанси «Голосу» на рейтинговий злет.

Олександр Лукашенко напередодні офіційної дати голосування на президентських виборах (зауважу, що понад 30% виборців здійснили акт волевиявлення достроково) використав у власних інтересах двох громадян України. У телефонній розмові з Володимиром Зеленським білоруський президент фактично назвав правила великої політичної гри з затриманими «вагнерівців». Розмова з Дмитром Гордоном у притаманній йому манері дозволила Лукашенку донести цілий букет тез до зацікавлених слухачів та глядачів. Досвід, що тут скажеш.