Росія прагне використати смерть Захарченка у власних інтересах. У Києві пройшла нарада керівників закордонних дипломатичних установ України. Кирил (Гундяєв) спіймав облизня у спілкуванні з Варфоломієм. Прагнення «зрозуміти Росію» різними європейськими політиками Путін посилив у компанії з Ільхамом Алієвим.

Ватажок проросійських бойовиків у Донецьку мертвим виявився для Кремля навіть більш корисним, ніж живим. Смерть Захарченка внаслідок вибуху у кафе «Сєпар» офіційні представники Росії використали для заяв про втрату актуальності Нормандським форматом та звинувачень на адресу України. У Москві не приховують, що чекають на зміну влади в нашій державі за підсумками президентських виборів.

У Києві пройшла традиційна нарада послів, де керівники дипломатичних установ обмінялися думками щодо ефективних дій із захисту національних інтересів України. Розмова, як свідчать її учасники, вийшла відвертою. Президент Порошенко нагадав про доручення готувати пакет документів про припинення Договору про дружбу та співробітництво з Росією та запевнив, що миритися з сваволею Росії в акваторії Азовського моря Україна не стане.

Візит предстоятеля РПЦ Кирила до свого колеги Варфоломія виявився нетривалим, а перемовини невдалими для шефа російської церкви. Йому устами єпископа Еммануїла повідомили про прагнення надати томос про автокефалію Українській православній церкві. Схоже, РПЦ пожинає плоди власного зневажливого ставлення до Вселенського патріархату.

Еммануель Макрон у пошуках можливостей для підвищення рейтингу намагається висувати загальноєвропейські ініціативи. Серед них – створення оборонного союзу за участю Туреччини та Росії, який, схоже, має претендувати на альтернативу НАТО. Думаю, що міністр внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіні та угорський прем'єр Віктор Орбан, які провели зустріч для узгодження політичних позицій, подібну перспективу геополітичної реабілітації Кремля цілком схвалюють.

Путін тим часом не лише з барського плеча дещо відкорегував положення пенсійної реформи, проти якої росіяни і без того не наважуються протестувати, але і прийняв у Сочі Ільхама Алієва. У повідомленнях про перемовини акцентовано прозвучала тема постачання озброєнь Азербайджану, який не приховує прагнення відновити контроль над Нагірним Карабахом. У Москві ці прагнення добре розуміють та вправно на них спекулюють, продаючи зброю і Баку, і Єревану.