Поки не пролилася кров, про це ще можна писати з гумором. Але… В середовищі ветеранів АТО ширяться чутки про можливий набір добровольців не то для захисту, не то для захоплення Каталонії. І це не так смішно, як здається на перший погляд.

Як виявилося, Європа абсолютно не готова для боротьби з локальними сепаратистськими рухами. І події довкола з іспанського боку незаконного, а з точки зору каталонців, справедливого референдуму, показали це аж занадто наглядно. Що повертає експертів до оцінки реального стану боєздатності армій континенту. Їх нині дві – Армія Росії і Збройні Сили України. Лише тут є десятки тисяч людей з справжнім бойовим досвідом «гібридної» війни. І дуже низькими доходами…

-Якщо Уряд Іспанії негайно не схаменеться, отримає щось схоже на наші ЛДНР! – переконаний мер окупованого міста Олександрівськ на Луганщині, доброволець батальйону «Айдар» Микола Греков, – Або Кримський сценарій. Вибор тут невеликий. А геополітичні наслідки – потужні. Спершу заблокують дороги, візьмуть під повний контроль поліцію, військові склади і бази, адмінприміщення… Іспанія почне блокувати фінанси, воду, електрику… Іншими словами, до Іспанії можна відряджати Турчинова, Яценюка, Муженка і Порошенка! У них і дачі там, до речі…

Слова ветерана миттєво підтвердили інформагенції:

«Через два дні після проведення референдуму про незалежність від Іспанії, у Каталонії розпочався загальний національний страйк, скликаний профспілками.

Про це повідомляє El Pais.

За даними видання, у зв'язку зі страйком буде здійснюватися мінімальне обслуговування пасажирів лише у години пік (з 6.30 до 9.30 та з 17.00 до 20.00) у метро, автобусами та залізницею.

Повідомляється, що сьогодні вранці у Барселоні та Реусі тисячі людей прийшли до кількох поліцейських відділків, протестуючи проти дій поліції під час референдуму, де постраждали майже 850 осіб.

Окрім того, у зв'язку зі страйком каталонці почали блокувати дороги. За останніми даними, було заблоковано вже 12 доріг.

002305b-08.jpg?resize=432%2C288&ssl=1
Одна із заблокованих доріг у Жироні (фото El Pais)

Напередодні про приєднання до загального страйку оголосили у футбольному клубі „Барселона“.

Раніше повідомлялося, що одна з двох найголовніших профспілок Іспанії закликала провести 3 жовтня загальний страйк у Каталонії у зв'язку з насильством поліції під час каталонського референдуму.

Нагадаємо, 1 жовтня в Каталонії пройшов заборонений Іспанією референдум про незалежність автономії».

Ветеран АТО, правозахисник Іван Макар обурився заявою МЗС України:

«У Міністерстві закордонних справ України оприлюднили своє ставлення до референдуму про незалежність Каталонії від Іспанії.

Про це йдеться у відповіді речниці МЗС Мар'яни Беци на запит агентства „Інтерфакс-Україна“.

„Україна вважає нелегітимним проведений каталонською владою 1 жовтня 2017 року референдум, який був заборонений Конституційним судом Іспанії через його невідповідність Конституції держави“, – каже Беца.

За її словами, Україна підтримує готовність уряду Іспанії до політичного діалогу з парламентськими політичними силами для відновлення правопорядку і стабільності в рамках конституційного поля країни.

„Переконані, що Іспанія як одна з лідерів демократії в світі, спираючись на міцний фундамент демократичних традицій і цінностей, які свого часу зумовили мирний перехід від диктатури до демократії і згодом – до членства в НАТО і ЄС, буде в демократичний спосіб вирішувати всі нагальні проблеми внутрішньополітичного життя“, – додала речник МЗС.

Вона підкреслила, що Україна виступає за безумовну повагу суверенітету і територіальної цілісності всіх держав світу в межах міжнародно визнаних кордонів і дотримання ними основоположних принципів і норм міжнародного права».

-Для чого Україні першою щось так однозначно заявляти, коли ще офіційно не визначилися основні світові гравці? – питає ветеран батальйону «Айдар» Іван Макар, – Я наприклад підтримую народ Каталонії у їх законному прагненні до власної державності. Чому МЗС України поспіхом робить такі заяви, не прорахувавши геополітичну ситуацію? А якщо Трамп підтримає Каталонію, а ЄС висловить «занепокоєння», що будемо робити?

Вікіпедія так оцінює ЗС Іспанії:

Збройні сили Іспаніїзбройні сили Королівства Іспанія, яке є членом НАТО.

Збройні сили Іспанії складаються з таких видів військ:

У рейтингу Global Firepower (2014) армія Іспанії посідає 28-е місце у світі, а річні видатки на оборону країни оцінюють на 11,6 млрд USD.

Головнокомандувач збройних сил — король Іспанії, але оперативним керівником є голова генерального штабу (Jefe del Estado Mayor de la Defensa — скорочено JEMAD), зараз це генерал Фелікс Санс Рольдан. Чинний міністр оборони Іспанії — Педро Моренес.

Кількість військових — близько 123,3 тис., а також 16,2 тис. резервістів. Guardia Civil і інші парамілітарні формування налічують бл. 72 тисяч силовиків (2010).

Ганебні дії іспанської поліції у день референдуму, лише підтверджують безпорадність офіційного Мадриду. Країна стрімко розпадається! Сподіватися на НАТО і Євросоюз – марно. Єдине що вони можуть зробити – блокують кордон з Францією і Андоррою та морські шляхи. А далі? Миттєво почнеться економічна криза, впадуть ринки, захитається ЄС і євро…

-Я звичайно не великий експерт, просто провів на фронті майже два роки, і розумію, що мирним шляхом кризу не подолати! – висловив свою думку доброволець 92 бригади ЗСУ, арт-директор журналу «Музеї України» Юрій Нерослік, – Не здивуюся, що на термінове запрошення Уряду Іспанії, до країни можуть бути введені бойові підрозділи ЗСУ і НГУ. Скажімо, моя рідна 92 бригада, за підтримки Першої бригади Нацгвардії, візьме під контроль Каталонію десь за тиждень. Це з врахуванням перельоту і підготовки. Але, повірити у це якось важко. Як і в окупацію Криму, виникнення ЛДНР…

Ситуація для Європи трагікомічна. Вихід з Іспанії і ЄС Каталонії, повністю підриває основи і репутацію Євросоюзу.

ЗС, поліція, Нацгвардія Іспанії не спроможні навести конституційний лад в принципі. НАТО не має права. США не захочуть.

Залишається єдиний вихід – найняти досвідчених добровольців. Або Путіна, що неприйнятно. Або Порошенка, що цілком можливо. Ми ж прямуємо в Європу… То чому не на танках?

Відповідно, спишуться якісь кредити, випишуться нові. Відразу матимемо надсучасне озброєння…

А досвідчені бійці аеромобільних бригад отримають іспанське відрядження. З оплатою, як у миротворців Європи. Лише з легкою стрілецькою зброєю. Бронетехніку отримають на місці.

Поки що цей сценарій звучить як фантастика. Однак, час звикати до нових геополітичних ситуацій.

Нині Збройні Сили України одні з найпотужніших у Європі. А після неминучого розвалу Росії, Україна легко перетвориться у найпотужнішого військового гравця континенту – адже справді серйозні суперники США і Китай – далеко.

Євросоюзу варто негайно розбудовувати Армію!

-Так званий референдум в Каталонії є суттєвою загрозою для всієї Європи, для всіх інституцій ЄС. Сплеск каталонського сепаратизму посилить внутриєвропейську політичну кризу й спровокує процеси відділення ряду регіонів у тій же Бельгії, Великобританії . Можливо – навіть у Франції і Німеччині. -переконаний директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД імені О.Никонорова Сергій Пархоменко. – Країною, яка може ефективно завадити просуванню сепаратизму країнами ЄС, є Україна. Я б навіть сказав, вона може відіграти ключову роль в процесі стабілізації ситуації в Іспанії. Це може відбутися двома шляхами: або Іспанія залучить наших фахівців з когорти силовиків (учасників АТО, працівників СБУ, МВС, які мають досвід протидії проросійським сепаратистам в Донбасі), а також експертів з гібридних воєн, інформаційних воєн в якості радників, які будуть консультувати іспанський уряд. Або другий варіант: Україна якмога швидше має звільнити Донбас від росіян та їх найманців-сепаратистів, аби покзати приклад тим же Каталонцям, що реакція центральної влади може бути рішучою і безжальною…

– Якщо частина наших військ на чолі з Порошенком, Гройсманом, Муженком, Аваковим візьмуть Каталонію, то хто ж ту провінцію віддасть? – сміється ветеран АТО Микола Греков, – Каталон НАШ!

-Щодо залучення українських військових як миротворців до Іспанії, – то тут міжнародне право може дозволити діяти наступним чином: Іспанія може в разі ескалації конфлікту залучити миротворців під егідою ООН або НАТО, а також поліцейську місію ОБСЄ, куди можуть входити і наші бійці (українці-учасники АТО можуть долучатися і до місій ООН, і НАТО, і ОБСЄ) – пояснив експерт Сергій Пархоменко.

Україна може швидко навести лад у Європі. Головне – не стати жандармом…

А розклади дійсно цікаві… Поки що про це писати можна з гумором…

Віктор Тригуб, редактор журналу «Нова Січ»

P.S. Людям без відчуття гумору не читати! Це футуристична геополітична гумореска, що висміює застарілі схеми міжнародної безпеки. Згадуючи 2014… І реакцію Іспанії…