Учасники АТО з Донбасу та патріотичні переселенці з окупованих територій, звернулися до народних депутатів України від Сходу і Півдня України з вимогою на законодавчому рівні врегулювати проблеми постраждалих від російської агресії українців.

-Фактично, маємо демонстративну байдужість чиновників до учасників АТО, а в основному то добровольці, які втратили житло, все майно, захищали Україну і тепер з родинами змушені розпочинати життя заново, і без житла і без роботи з невизначеним соціальним статусом! – заявив офіцер батальйону «Айдар» ЗСУ, мер окупованого міста Олександрівськ Микола Греков, – Вже відбулося кілька акцій протесту, зустрічі, розроблено конкретні пропозиції. Потрібен спеціальний Закон, реальні дії місцевих органів влади! Саме цього ми і добиваємося законним шляхом!

Надіслано чергового листа. Очікуємо реакції!

Громадська організація «Громадський рух учасників АТО і громадян з тимчасово окупованої території „НОВА НАЦІЯ“ висловлює подяку за вашу активну життєву позицію, вами ініційовані заходи і дії, спрямовані на підтримку та захист інтересів учасників АТО.
Звертаємося до Вас, як до Народного депутата України з проханням приділити особливу увагу і виділити в окрему категорію учасників АТО з тимчасово окупованих і анексованих територій.
В даний час склалася ситуація, що представники всіх силових структур, а саме: МВС, СБУ, прокуратури, прикордонної, митної та пенітенціарної служб, (які працювали на території Донецької, Луганської областей і Криму) не змінили присязі, а зі зброєю в руках пішли захищати Україну. Ці люди втратили на окупованих і анексованих територіях все своє майно і не мають можливості в даній ситуації скористатися житлом, майном, мінімальним набором необхідних життєвих речей і благ, залишених на тимчасово непідконтрольних Україні територіях. Деякі пішли служити добровольцями в ЗСУ, в Національну гвардію. Багато з них продовжують служити, а ті, хто демобілізувався не мають можливості повернутися додому, оскільки на цих територіях вони приречені на смерть, а на території України проблемами цих людей ніхто не займається.

Люди, які проживали на територіях так званих ЛНР, ДНР, Криму які за велінням серця і патріотичних переконань, зі зброєю в руках встали на захист територіальної цілісності України, не можуть в'їжджати на тимчасово непідконтрольні території України (Донецька обл., Луганська область, АРК) в силу того, що існує загроза і небезпека їм та їхнім родичам. В даний час зазначена категорія людей проживає і працює у всіх регіонах України.
Ні Міністерство соціальної політики, ні профільні міністерства не вели і не ведуть облік даної категорії людей. Тільки на літо цього року міністерство соціальної політики порахувало скільки АТО-шників стоїть на обліку як вимушено переміщені особи їх виявилося 2000 осіб. Ніхто не знає скільки переселенців проходить службу в силових структурах і ніхто не знає скільки з них учасники АТО. Люди, які втратили все, сьогодні залишилися бездомними. Немає жодної державної програми, яка б вирішувала проблеми цієї соціальної категорії громадян, оскільки така категорія не визначена законом.
Крім того, немає ні програми будівництва, ні виділення грошей, ні кредитування, ні тимчасового надання житла.
Для вироблення єдиної програми, концепції підтримки даної категорії людей і ряду громадських ініціатив необхідна комплексна оцінка масштабів проблеми. Статистичні кількісні дані про дану категорію людей з'явилися тільки на третьому році існування проблеми.
Ви є активним учасником низки ініціатив, що стосуються проблематики учасників АТО і громадян, вимушених покинути тимчасово непідконтрольні Україні території, тому звертаємося до Вас за розумінням, активною участю і діями, спрямованими на озвучування, визначення шляхів вирішення даної проблеми і активних дій в цьому напрямі.
Просимо направити запит до Міністерства внутрішніх справ, Міністерство оборони України, Міністерство юстиції, Державної судової адміністрації, Державної фіскальну службу України для визначення кількісного складу осіб, що проживали раніше на тимчасово непідконтрольних Україні територіях учасників АТО і працівників силових міністерств і відомств, і встановити кількість інвалідів та інших соціальних категорій та осіб в їх складі.
Внести зміни до чинних законів і постанов, а саме: спростити оформлення документів для постановки на житло, спростити комплект документів для отримання компенсації за орендоване житло, зобов'язати державні структури забезпечити роботою та соціальними гарантіями і пільгами працівників з таким статусом.

Внести зміни до житлового кодексу і створити окремий реєстр майна на окупованій і анексованій території, людей, вимушених покинути ці території і не мають реальної можливості користуватися майном і матеріальними благами там залишеними.
Зобов'язати органи державної влади та органи місцевого самоврядування забезпечити цю категорію громадян вищеописаними питаннями.
У Вас є реальні механізми впливу для зміни ситуації і вирішення питань. У вас є повноваження і можливості вирішення проблем людей. У нас є розуміння ситуації, фізичні, емоційні і розумові можливості для активної участі в реальному вирішенні даної проблематики.

Закликаємо Вас перейти від декларативної турботи і занепокоєння життям і долею учасників АТО вимушених переселенців до активних, реальних дій спрямованим на конкретне рішення проблем. Зі свого боку ми готові надати будь-яке сприяння. Давайте об'єднувати наші зусилля для благих цілей.
Просимо Вас ініціювати створення робочої групи при Верховній Раді і провести парламентські слухання з питань, описаним в цьому листі-зверненні.
Сподіваємося на розуміння, активну участь і сприяння у вирішенні питань і проблем, піднятих нами в даному зверненні до Вас.

З повагою,
Голова ГО
„Громадський Рух учасників АТО
та громадян з тимчасово окупованої
території «НОВА НАЦІЯ»“ М. О. Греков

Кілька тисяч героїв АТО виявилися просто забутими чиновниками. А цій категорії найважче...