В Москві знову продають скарби Київської Русі, підло викрадені в українського народу.

Після кількох гучних міжнародних скандалів, влаштованих командою журналу «Музеї України» із залученням Інтерполу, преси, вищих посадових осіб України, дипломатів, московські антикварні бариги притихли. Кілька років не ризикували виставляти незаконно вивезені з України речі, частина з яких або викрадена з державних музеїв у бурхливі 90-ті, або незаконно розкопана «чорними» археологами.

Практично все нелегальними контрабандними способами переправлено через україно-російський кордон.

Отже, Україні варто діяти за італійсько-грецькою схемою: як тільки на офіційних торгах зареєстрованого аукціону виставляється щось з Древньої Греції чи Риму – миттєва реакція посольства, звернення до правоохоронних органів з вимогою негайного арешту тих лотів і поверненню на батьківщину. В результаті – не торгують. Відсутній попит.

Нещодавно ми намагалися перешкодити продажу українських реліквій на аукціоні в США, однак через жахливий непрофесіоналізм дипломатів з Посольства України в США, наші скарби були скуплені росіянами…

Ми вже маємо досвід протидії російським торгашам, бачили, як працювали співробітники Посольства України в РФ…

Сподіваємося, цього разу наші дипломати оперативно зроблять запит на аукціон стосовно легальності перебування срібників Київської Русі в Росії. Хто перемістив їх через митний кордон України? Відповідно, хто з українських чиновників дав дозвіл – якого, як ми розуміємо, не існує…

Значить срібники перебувають на території Росії незаконно і повинні бути поверненні законному власнику – Україні.

Хоча, рекомендуємо Посольству одразу писати заяви до ФСБ і МВС Росії…

Серебро 2,16 г.
Тип III.
001r

На аверсе изображен князь на престоле с высокой широкой спинкой (отличительная особенность данного штемпеля – сильный наклон спинки вправо). На реверсе изображен княжеский знак в виде трезубца и отлично читаемая легенда «А СЕ ЕГО СРЕБРО».
Сотникова 127.
001a

XF 40. Плотные поверхности. Густая патина. Очень редка, особенно в подобной сохранности.
С экспертным заключением.

Цена – 5000 дол.

https://www.adacoins.ru/live_auction/41/catalog/17

Серебро 2,64 г.
002rНа аверсе изображен князь на престоле с крестом в правой руке и с левой рукой на груди. На реверсе изображен родовой княжеский знак в виде двузубца, левый зубец которого увенчан крестом. Легенда реверса «СЕ ЕГО СЕРЕБРО».
Чеканена, предположительно, на территории Киевского или Черниговского княжества приблизительно в 1015-1016 гг.
Сотникова 196.
002aVF 25. Очень редка.
С экспертным заключением.

Старт: $5000 (285000 руб.)

Журнал «Музеї України» вже традиційно звертається до МЗС України, Міністерства культури України, СБУ, Посольства України в РФ.

Незаконно поцуплені в нашого народу реліквії треба повернути!

І особисте звернення до власників і керівників аукціонного дому «Александр»: аби не отримувати зайвого клопоту з Інтерполом, спецслужбами, різноманітними перевірками – радимо просто тихо викупити ті срібники і офіційно передати їх в Посольство України як дар якомусь державному музею України на Ваш вибір. Повірте, так для Вас буде спокійніше і дешевше… І більше просимо не виставляти речі, вкрадені в Україні!

Довідково:

За офіційною інформацією, в державному Музейному фонді України перебуває всього 30 срібників Київської Русі!

Все інше вивезено до Росії і інших країн…

Саме тому ці прадавні символічні срібники з тризубом, що є гербом України, треба вишукувати і повертати!

На державному рівні! А не зусиллями незалежних журналістів.

Віктор Тригуб, редактор журналу «Музеї України»