Різка заява К.Бриля щодо сепаратистів на Запоріжжі привернула увагу до керівника області. Свіжий матеріал.

Запорізькі «експерти» виявились менш патріотичними, ніж представники інших областей України. Так, згідно рейтингу голів ОДА, який проводиться за методикою Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України», за підсумками І півріччя 2017 року Запорізька область посіла 16 місце. Проти 7 і 8 місця за підсумками 2016 року та І кварталу 2017 року відповідно.

Можу сказати, що на перший погляд, позиції суттєво погіршилися, проте давайте проаналізуємо. Рейтинг голів ОДА за методикою Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» складається з 2-х частин:
І частина – оцінює 10 основних офіційних показників соціально-економічного розвитку регіону за 5 напрямами, а саме: розвиток промисловості, розвиток сільського господарства, темпи будівництва, експорт-імпорт, рівень доходів населення!!! За підсумками І півріччя 2017 року в загальному рейтингу за цими напрямами Запорізька область є лідером: 2 місце серед 24 областей.

ІІ частина – це результати опитування експертів. Яким пропонується оцінити діяльність голів ОДА за 11 напрямками: протидія корупції; децентралізація; реалізація Prozorro; ремонт доріг; енергомодернізація; допомога армії та переселенцям; вирішення кризових ситуацій; вирішення регіональних проблем; кадрова політика; взаємодія з місцевими представницькими органами влади; а також прозорість роботи.

І саме за цими показниками, за підсумками І кварталу 2017 року Запорізька область посіла 24 місце проти 15 місця у І кварталі. Але, нажаль, якщо показники І частини рейтингу абсолютно зрозумілі, то проаналізувати отримані результати ІІ частини та визначити наскільки компетентні у цих питаннях відібрані експерти, а також чим обґрунтована їх оцінка, виходячи з опублікованих матеріалів, неможливо.

Окремо хочу відзначити, що у експертній оцінці кожної області беруть участь від 5 до 15 мешканців відповідного регіону. Вони відбираються «Комітетом виборців України» щокварталу з поданих у відведені терміни заявок усіх бажаючих. Переважно це представники неурядових організацій, ЗМІ, громадської думки, та політичні експерти.

Тож «об'єктивність» їх оцінки часом дивує. Наприклад, за напрямом децентралізація – у рамках всеукраїнського форуму «Децентралізація – основа формування ефективної системи управління та місцевого розвитку», що пройшла під головуванням Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана було підбито проміжні підсумки реалізації реформи у регіонах країни. Власне Запорізька область увійшла до трійки лідерів – регіонів за впровадженням реформи децентралізації.

За показниками рівня зарплатні Запорізький край також входить до першої п'ятірки.

Інший приклад – напрямок «допомога армії та переселенцям». В 2017 році за активної участі облдержадміністрації було забезпечено шефську допомогу 11 з'єднанням і військовим частинам на суму понад 4,5 млн. грн., у тому числі благодійним фондом «Фонд сприяння обороні Запорізької області» – понад 3,3 млн. грн.

За напрямом реалізація Prozorro: в області створена та успішно працює перша в країні регіональна централізована закупівельна організація – комунальна установа «Центр публічних закупівель» ЗОР. І за підсумками І півріччя 2017 року 173 замовники – обласні комунальні установи/заклади та апарати і структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій області провели в електронній системі "ProZorro" 2201 конкурентну процедуру допорогових закупівель. Загальна очікувана вартість – понад 125 млн. грн., економія бюджетних коштів за якими склала 15,7 млн. грн. (понад 12,5 % від очікуваної суми).

Не менше вражає те, що Тернопільщина та Закарпаття мають вищий рейтинг, ніж Запоріжжя у промисловості…

Тож ці рейтинги залежать суто від думки невідомих експертів, що в одних регіонах виявились більш патріотичними, ніж в інших.