В ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗНІМАЄТЬСЯ ФІЛЬМ ПРО ІСТОРІЮ БОЛГАРСЬКИХ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

Міжнаціональним відносинам на Сході і Півдні – особливу увагу! Це прекрасно розуміють у прифронтовій Запорізькій області – злагода між різними народами – запорука миру!

Відбулася робоча зустріч директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Владислава Мороко із відомою болгарською репортеркою, заслуженим журналістом України Ганною Стояновою – Пеневою.

Участь у зустрічі взяли керівник Запорізького обласного товариства болгарської культури Василь Мітков та його заступник Іван Ангелов, голова Запорізького міського товариства болгарської культури «Відродження» Олександр Сяров.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Владислав Мороко розповів про самобутню та активну болгарську громаду Запорізької області, про заходи, які запорізькі болгари провадять за підтримки обласної влади. В області діє програма підтримки національно-культурних товариств.

Нещодавно голова Бердянського болгарського товариства ім. Мішо Хаджийського Людмила Ноздріна презентувала нові книжки – «Летописец Таврии» та «Бердянское болгарское общество им. Мишо Хаджийского». Книги видані товариством за підтримки обласної ради та Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації.
Пані Пенева розповіла про її пошукову роботу в Одеській області, презентувала свій відеофільм про болгар півдня України. Зараз Ганна Стоянова Пенева знімає в нашій області фільм про історію переселення, проживання болгар на території нашого краю, відшукує зв'язок історичних знахідок на Запоріжжі із засновником держави Болгарії каном Аспарухом.

Під час зустрічі також відбулося обговорення майбутніх проектів, які планує реалізувати болгарська громада області – святкування 155 річниці переселення болгар до Таврії, зведення пам'ятних знаків, створення відеопродукції та книжок, науково-пошукова робота.

До вивчення історії болгарських поселенців на території Запорізької області планується запросити науковців Запорізького національного університету та представників наукових кіл інших областей. Розглядалися й інші культурні проекти, які планується реалізувати в регіоні.

-Досвід роботи патріотів з Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА з національними меншинами, варто всіляко поширювати і вивчати! – переконаний політолог Сергій Пархоменко, – Маємо прекрасний приклад того, коли майданівець, волонтер АТО, чий син на фронті, успішно очолює ключову структуру області. Скрізь би так!

Запоріжжя – то Україна!