Полювання на українські культурні цінності триває у багатьох країнах. Пошук скарбів – справа важка і невдячна. Нам, журналістам легше – радіємо навіть фотографіям! Історики від них у захваті – включають у книги і монографії. Колекціонери нас категорично не розуміють. У кожного своє щастя…

Знайшлася булава Гетьмана Івана Мазепи? Кілька років тому помер українець-патріот в США. Випадок типовий. Діти, а особливо вже повністю американізовані онуки, поспішають позбавитися від речей небіжчика. Щось незначне, на їх думку викидають чи здають в макулатуру – архіви, щось продають за безцінь. Скільки Україна від того втратила!

Ймовірно, ми маємо справу з залишками якоїсь потужної емігрантської колекції, яка потрапила в США через Францію, Канаду, Польщу, Україну… На жаль, не знаємо прізвищ, навіть міста. Є дві фотографії.

Пошуки тривали декілька років. Чутки про ту напіввтрачену колекцію ходили давно. Але, без конкретики. Раптово, на одному з аукціонів вигулькнула булава, як стверджували продавці, з зібрання гетьмана Мазепи. Акцентувалося – з особистої колекції когось з керівників Центральної Ради, що вчасно переїхав на Захід. Той чоловік був досить заможний, активно скуповував артефакти, вивезені з України емігрантами, яким на чужині просто ні за що було жити. Тож, виникла досить потужна, хоча і не систематизована колекція, що могла б стати гордістю будь-якого музею України.

На жаль втратили. Підозрюю – архів теж…

Кілька років на різних аукціонах будуть виникати унікальні предмети без історії, опису. Ціна буде як у сувенірів чи ювелірки, якщо є золото чи каміння. Як і з випадком з булавою.

Журнали «Нова Січ» і «Музеї України» звернулися за коментарями до відомого експерта з козацьких регалій, отамана Американського козацтва Сергія Цапенка, спільно з яким ми вже брали участь в містичному полюванні на шаблю Мазепи. Яких, в результаті, знайшли аж три – в Канаді, Ермітажі, Оружейной палате, підібралися до четвертої – в Адміралтействі Пітера. Вийшов розкішний трилер, написано пару книг. Історики досі в шоці…

s99055

– Я розумію, журналістський азарт, але нині ситуація досить спокійна і цивілізована, – розповів телефоном Сергій Цапенко, – Є Оттоманський або Східноєвропейський Жезл (Bulawa) класичної форми. Виготовлений із золоченої міді, чеканка в характерних химерних мотивах, що включають переплітання виноградних ліз і квіткових бризок. Масивна голова, де встановлено велику і незвичайно направлену прикрасу глибокого зеленого кольору. Головний символ влади українських козаків. Подібні зразки є в музеях кількох країн.

Точний час виготовлення встановити не вдалося. Опитані нами експерти впевнено називають Мазепинську епоху. Є кілька фактів, що дають нам можливість висувати припущення про те, що ця булава могла бути в колекції Івана Мазепи! Можливо, Гетьман використовував її під час якихось протокольних заходів, можливо, навіть за участі російського царя… Дуже може бути, що до козаків булава потрапила з Європи чи Туреччини.

Є фото подібних булав з Стамбула, Сирії, Оружейной палати і Ермітажа.

s76493

Поки що є перша перемога. Для журналістів та істориків. Ймовірну булаву Мазепи знайдено. Отримані якісні фото.Робити якісь наукові висновки за фотографіями ніхто не буде.

Тоді, років з десять тому, булаву продали. Десь у сірій антикварній зоні, вона змінила кілька власників.

Кажуть, готують до якогось великого аукціону. Будемо знати.

Як правило, до одного українського лоту додають ще кілька.

Що виникне цього разу? Знаю одне – фотографії ми отримаємо гарантовано!

Віктор Тригуб, редактор журналу «Музеї України»