У Донецькому обласному художньому музеї відбулася презентація панно «Єдина Україна» – унікальна ткана мапа України, яка було виготовлена протягом 2017 року вісімнадцятьма майстрами з усієї країни за грант Президента.

Цей унікальний виріб поєднав різноманітні техніки ткацтва – від найпростіших до найскладніших і унаочнив регіональні особливості традиційного текстилю.

Під час презентації виступив дружківський міський голова Валерій Гнатенко, який подякував авторові панно Дарині Алєксєєнко, яка передала в дар музею свій дивовижний витвір.
Дарина ж надала інформацію про майстрів, що виготовляли панно, про особливості регіонального ткацтва, про задум цього проекту. Особлива увага – кримськотатарському елементу : його ткали десятки учасників АТО та майстрів-переселенців.

-Донецький обласний художній музей перетворюється на гордість Дружківки! – зауважив міський голова Дружківки Валерій Гнатенко, – Щасливі, що Ви з нами! Мистецтво вічне!

Науковий співробітник музею Оксана Рязанцева розповіла про традиційне ткацтво Донеччини середини ХХ століття. Саме вона знайшла і відродила це забуте ремесло і зараз співробітники музею популяризують його по всій Україні, як елемент нематеріальної культурної спадщини Донеччини.
Під час презентації відбулися майстер-класи «ткацтво на бердечку», який провела Дарина Алєксєєнко та майстер-клас з вибійкового ткацтва для дітей – співробітник музею Оксана Рязанцева.

Школярі по-справжньому зацікавилися технологіями народного ремесла і пообіцяли брати участь у подібних заходах Донецького обласного художнього музею.