Черговий факт бездіяльності Мінкульту, МЗС, СБУ. Ми знову вирахували факт незаконного продажу української культурної спадщини в США. Новорічні аукціони антикваріату в Нью-Йорку. Буде реакція влади України?

Чому такі розслідування під силу лише маленькому журналу «Музеї України», а не державним гігантам?

Знайомтеся, ще одна сумнівна фірма, що торгує краденим в українського народу!

123 West 57th Street

New York, NY 10019

Phone: 212-582-2580

Stacks and Bowers

Антикварні бариги виставили знаковий для України лот – гривна часів Київської Русі, яких в музеях України збереглося лише декілька. Фактично в ідеальному стані. Зрозуміло, що крадена-підмінена в музеях, чи десь тихо викопана чорними археологами, контрабандно перевезена до Москви, а звідти до США.

Що у будь-якому разі незаконно, є злочином як для США, так і України.

Продавець – явно з Росії! Бо саме вони активно просувають шизофренічний путінський ідеологічний посил, що Київська Русь належить Росії. Перша ж фраза – RUSSIA. Kiev. Grivna у цьому переконує.

Хоча, дивіться і читайте самі.

Lot Description

RUSSIA. Kiev. Grivna Ingot, ND (ca. 11th-13th Century). VERY FINE.

78 x 38 mm; 193.95 gms. cf.Spassky-Fig. 43; cf.Kaim-32; cf.Petrov-347. Manufactured during the so-called "coin-less period" when the circulation of coinage from Western Europe had been suspended, ingots such as this became the primary form of specie to circulate in Russia. An interesting piece of Russian and Ukrainian history. Some crystallization on obverse with minor incrustation. Light attractive tone.

Estimate: $1,500 – $2,000.

https://auctions.stacksbowers.com/lots/view/3-96D4...

Перекладач Гуглу: Опис лоту РОСІЯ. Київ Гривна Інго, НД (близько XIII-XIII ст.). ДУЖЕ ДОБРЕ.

78 х 38 мм; 193,95 гг. порівняно зі Спасським рис. 43; c.Kaim-32; порівняно з Петром-347. Виготовлений під час так званого «монетного періоду», коли циркуляція копійки із Західної Європи була призупинена, такі злитки, як це стало основною формою видів, що поширюються в Росії. Цікава частина російської та української історії. Деяка кристалізація на лицьовій стороні з невеликою інкрустацією. Світло привабливий тон.
Оцінка: 1500 – 2000 доларів США.
Що робити у цій вже стандартній ситуації?
Посольство України у США повинно негайно зробити запит на аукціон з вимогою надати всі супровідні документи лоту, особливо ті, за якими гривна пересікла Митний кордон США. Чи сплачені податки? Чи це не крадений експонат з музеїв України? Хто власник? Чи впевнені організатори торгів у «чистоті» лоту?

Для тієї торгашні, репутація теж має значення…

І повірте, група сайтів журналу «Музеї України», за підтримки Інтерполу і правоохоронців України та США, зможе зробити їх життя «насиченим», а бізнес збитковим… Великий досвід є…

Тому українським дипломатам та Мінкульту не треба вагатися – негайні запити, звернення до ФБР, Митної служби США, в поліцію Нью-Йорка і пропозиція вирішити питання полюбовно – хай передадуть гривну нашим дипломатам, які негайно переправлять її до державного музею України. На розсуд Мінкульту.

Ну це ж зрозумілі, елементарні дії! Чому ця влада нічого не робить для повернення наших крадених скарбів? Скільки про це можна писати?

Чому подібні аукціони закривають після наших публікацій, а не після реакції офіційних органів України?

Чи знову подібні запити буде робити журнал «Музеї України», провокуючи черговий міжнародний шпигунський скандал? За десять років досвід накопичився. Буде шоу. І Україна знову програє – бо рівень наших кадрів нульовий…

Все очевидно – дійте на державному рівні!

Віктор Тригуб, редактор журналу «Музеї України»