Я часто читав різні поради від тих, кому 40, 50, 60, які звертались до молодого покоління. Деякі з порад брав на озброєння, деякі визивали посмішку чи подив. Але при читанні цих порад я ніколи не думав, а яким я буду в 40?

Я не думав про це в 20, бо такі пораді ще на набрали масового характеру, а зводились до постсовкового «Доживеш – узнаєш», також я не думав про це, коли мені було 30, бо було просто ніколи, я практично весь час присвячував зароблянню грошей, а залишок уходив на комп'ютерні ігри (був за мною такий гріх), і ось в один момент я встаю рано вранці, скоріш підхоплююсь від будильника, бо половину ночі працював над тестуванням оновленої системи розкладу НАУ, а залишок ночі над новим проектом (нові проекти – це нічна справа, бо вдень є щільний список задач по вже запущеним проектам), і розумію «Хей, чувак, тобі сьогодні 40! Що ти відчуваєш?».

А знаєте? Нічого не відчуваю. Навіть більше – це для мене настільки нічого не означає, що ранок я провів на роботі, весь день (за старою родинною традицією) в Аквапарку, ввечері приїхали родичі, які в очікуванні господарів самі зробили святкову вечерю, а зранку я вже сиджу у швидкому потязі «Київ-Харків» і пишу ці рядки.

Відповідаючи на численні поздоровлення в соціальних мережах, месенджерах та за телефоном, я усвідомив факт, що це всього лише відрізок часу мого життя, дуже сподіваюсь, що третина, хоча можна погодитись і на половину. А те, як проживу ці дві-третіх чи одну-другу залежить тільки від мене, бо навіть життєві обставини, на які люблять посилатись люди при негараздах – це всього лише відзеркалення вашого ставлення до життя.

Спочатку думав проводити аналіз, що було зроблено, як було зроблено, які помилки треба було б уникнути, але потім схаменувся, – «Який аналіз, пацан? Ти такий, як ти є, з помилками, перемогами і поразками! дивись вперед, нехай назад будуть дивитись твої бібліографи при заповненні сторінки Вікіпедії чи енциклопедії»

59d0b396e0689.jpg

Але можу зробити один загальний висновок – моє життя в 40 набагато яскравіше і цікавіше, ніж в 30 чи 20, сподіваюсь, що в 50 чи 80 я скажу теж саме, тільки роки поміняю.

І я був би не я, якби не обійшовся без порад, тому ...

Дуже стислий список порад від 40-річного, до яких можна не прислуховуватись:

1) впорядкуйте своє ставлення до життя.

Не саме життя, не робоче місце чи квартиру, хоча це також дуже важливо, а саме ваше відношення до світу навколо вас, і вас у цьому світі. Як тільки ви зможете визначитись саме на даний період часу, що для вас таке, Ваше Життя, то Життя саме визначиться відносно вас (wink) Як визначатись з цим ставленням? Так, дуже просто. Поставте собі питання: Що я хочу? Коли я цього хочу? Які зміни я готовий провести у своєму житті для цього?

2) поважайте в першу чергу себе.

Не батьків (хоча це також важливо), не керівництво (бо інакше є шанс взагалі не мати цього керівництва), не близьких чи друзів, а саме себе. Як тільки ви зможете навчитись себе поважати, відстоювати свої прагнення, свою гідність, свій вибір, то інші поваги самі собою утворяться або щезнуть (що також дуже можливо). Робіть те, що вам подобається, робіть так, як це вам подобається. Любіть тих, хто вам подобається, любіть так, як вам подобається. Всі пересуди залиште тим, хто більш ні на що не здатний.

3) всіх грошей не заробиш, але це не привід не намагатись цього зробити.

Ті, хто кажуть, що гроші нічого не значать в цьому житті, чи то дуже багаті і забули, як жити без грошей, або такі бідні, що навіть не усвідомлюють, що можна отримати за гроші. Прийміть гроші як енергію, яку можна використовувати та якою можна ділитись. Відносьтесь до грошей, як до можливості зробити те, чого ви прагнете, більш простим чи швидким засобом. Але не перетворюйтесь в накопичувача енергії, заради енергії, бо у вас просто може не залишитись часу на її використання чи енергія може просто «зіпсуватись», «зіпсуватись», розчинитись у повітрі. Знайте, що будь-чого можна досягти без грошей, але це просто займе трошки більше часу, при цьому гроші мають властивість приходити саме тоді, коли вони вам найбільше потрібні, а потрібні вони вам найбільше в ті моменти життя, коли ви робите щось дуже значиме – і байдуже, для себе ви це робите чи для світу. Але так само гроші мають властивість зникати, як тільки вивідвертаєсь від своїх великих цілей.

4) оточуйте себе тільки однодумцями.

Життя дуже швидкоплинне, щоб під час реалізації цілей вам заважали колеги чи співробітники, бо вистачає і зовнішніх перешкод. Не бійтесь міняти оточення, інакше оточення змінить вас (дивись Пораду 1), але давайте другий шанс тим, хто знов вирішив працювати з вами, бо на різних життєвих етапах можуть знадобитись різні партнери, – ви зміняєтесь, вони змінюються (деградація – це також зміна). Не втрачайте час на спілкування з тими, хто вам неприємний, і не дай Боже укласти з такою людиною родинні зв'язки – «Уж лучше жить одному, Чем найти свой дом и жить с кем попало» («Ария"). І ніякі виправдовування тут не підходять, спільний бізнес, спільні діти, спільне минуле. Однодумці зарядять вас, коли сили вже майже вичерпані, а за це ви зарядите їх в необхідний час. Однодумці розділять з вами перемогу і поразку, допоможуть в важку хвилину і порадіють вашим успіхам. Мені пощастило свого часу знайти такого однодумця, який з часом став моїм партнером у бізнесі, моїм радником, але спочатку моєю дружиною і мамою моїх дітей.

5) постійно змінюйтесь

Світ навколо змінюється, тому, щоб відчувати свою потребу, ви також повинні постійно змінюватись – "Треба швидко іти, щоб залишатись на одному місці, а щоб попасти кудись, то треба дуже швидко бігти" (Л. Керол). Постійна самоосвіта чи підвищення кваліфікації на курсах, безупинне читання – від професійної літератури до книжок для розуму і серця, спортивний розвиток – від ранніх легких пробіжок до виснажувальних тренувань ввечері, зміна роботи – від поступового кар'єрного зростання до кардинальної зміни сфери діяльності. У кожного може бути свій вибір, але як тільки ви перестаєте змінюватись, зникає потреба у вас, а коли зникає потреба у вас, то і зникає сутність вашого існування, а великий Бог Життя тут як тут, і вже грає музика, яку ви не можете почути.

59d0b516e748c.jpg

Є ще цілий список порад, настанов, життєвих історій, але всі вони випливають з цих п'яти.

Любіть світ і життя, і вони обов'язково вам будуть відповідати взаємністю!