Якщо провести опитування, що є в Австралії такого, що в нас не водиться, певне, перше місце посядуть кенгуру, а друге -- коали.

Одне з найкращих місць для спостереження за евкаліптовими ведмедиками -- стежина The Forts (Magnetic Island, Queensland, Australia). Стежина зветься так, бо там розташовано укріпленя часів Другої Світової, але більшість відвідувачів приїздить поглянути на тваринок.

Випала мені нагода провести опитування: «Ви коалу не бачили?» Негативну відповідь отримала лише від одного подружжя, ще двійко дівчат знаходилися, як і я, в активному пошуку, більшість же мандрівників, радо розмахуючи руками, пояснювали, де «сидить фазан», себто спить коала. Саме спить, що ж їй ще вдень робити? Коали дрімають по 18-20 годин на добу (здавала сесію -- дуже їм заздрила), «застрягши» у вітах евкаліптів в таких позах, що куди там Камасутрі! Активні тваринки в сутінках і вночі. Тобто як активні? Сидять-жують евкаліптове листя!

На «ногах» у звіряток, як і в нас, по одному великому пальцю, на «руках» -- аж по два, тобто пальці протиставлено не як 1:4, а як 2:3, аби зручніше евкаліптами лазити.

Якщо в коали стирчать передні зуби, вона вже старенька. Живуть вони 13-18 років, дорослішають -- рік.

***

Для довідки:

Магнітний Острів (Magnetic Island): 52 квадратних кілометри, постійно мешкає 2000 людей, 800 коал і сила-силенна евкаліптів.

Коали: в дикій природі, за різними підрахунками, лишилося від 43 до 100 тисяч. Охоронний статус наразі "vulnerable". Після пожеж 2019-2020 року, в яких згоріло живцем кілька тисяч коал (є оцінки до 8000) і було спустошено тисячі квадратних кілометрів лісу, в тому числі евкаліптового, обговорюють зміну статусу на "endangered". Бережімо евкаліптових звіряток!