Відеооператор з індонезійського селища Темангунг відкрив школу англійської мови у себе вдома

Щонеділі оселю 26-річного Гідеона Германтоко відвідує десяток-два дітлахів. Нашвидкуруч змайструвавши стіл з двох дошок і трьох ослонів та позичивши у сусідів стільці, вчитель викладає в гаражі, коли погода дозволяє – то на веранді. Також уроки проволять друзі Гідеона та волонтери з різних країн – школу вже відвідали гості з Франції, Італії та Іспанії.

Відсутність оцінок і адміністративного контролю допомагає учням забути про страх і почати-таки говорити англійською. Уроки проходять з іграми, жартами, грою на укулеле і співами.

Гідеон та інші викладачі працюють на громадських засадах, навіть підручники купують (або роздруковують) власним коштом.

Більшість з них хоче стати фермерами, як батьки, діди і прадіди. Їх життя проходить в околицях рідного селища, часто вони навіть не уявляють, що світ є поза межами Темангунгу, Центральної Яви і навіть Індонезії. Тож мета закладу, говорить Гідеон, не лише опанування іноземної мови, а й розширення світогляду дітлахів.

Дихання цивілізації тут таки відчувається – в більшості учнів є доступ до Інтернету. Великий світ проникає в маленькі села. Нині знати англійську треба навіть там.