За час окупації з окупованих територій Луганської і Донецької областей до РФ було вивезено майже 68 млн. тон вугілля різних марок вартістю орієнтовно 4,7 млрд. доларів США. Таку інформацію оприлюднили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

«Йдеться про масштабний грабунок російською стороною окупованих нею районів Донбасу, якому залишаються порожні надра та екологічні проблеми», – інформує міністерство.

Повідомлення міністерства датоване 25 травня 2020 року.

Власне, про зухвале використання природних ресурсів України на окупованих територіях та про важливість врахування економічного компоненту в сучасних конфліктах, особливо між Україною та Росією 9 січня 2019 року в ефірі ТК «Прямий» розповідав тодішній міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш.

Утім, були і свої відмінності. І відмінності ці полягають у врахуванні саме економічного компоненту, а саме: обсягів незаконно вивезеного на територію РФ українського вугілля. Так, за інформацією Черниша, з частини окупованого Донбасу РФ щороку незаконно вивозить 2,8 млн.тон антрацитового вугілля, його вартість в перерахунку складає 288 млн доларів США.

Погодьтеся, що є різниця між інформацією Черниша щодо вивозу на територію РФ 2,8 млн тон вугілля з ОРДЛО і, власне, інформацією того ж міністерства за рік потому – 68 млн.тон вугілля.

Після виступу Черниша 11 січня 2019 року мною були оприлюднені дані щодо обсягів вивезеного росіянами вугілля з території окупованих районів Донбасу. Зокрема, повідомлялося про те, що загальний обсяг проданого вугілля з окупованого Донбасу тільки в країни ЄС складає близько 2 мільйонів тон. Крім того, починаючи від березня 2017 року до липня 2018 року Туреччина купила 2,3 мільйона тон цього вугілля.

Реакція влади була миттєва. В цей же день заступник Черниша Георгій Тука заявив, що загальний обсяг вугілля, яке незаконно вивозиться Росією з території Донбасу, досягає 7 мільйонів тон на рік. «Загальний обсяг, за нашими оцінками, коливається приблизно в районі 7 мільйонів тон на рік. Якщо помножити на 50-60 доларів за тону, можна порахувати приблизну кількість збитків», – сказав Тука.

Інформацію Туки, оприлюднену під час бліц-інтерв'ю УНН, варто розглядати як відповідь на дані аналітичного відділу ГІ «Права Справа», які ставили під сумнів офіційну версію представників влади.

Звертаю увагу, що цифри і суми, наведені ексміністром МінТОТ Чернишом, його заступником Тукою і Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій від 25.05.2020 року абсолютно різні. У мене складається враження, що хтось з цих трьох персонажів, а саме: Черниш, Тука та МінТОТ, вішають українцям локшину на вуха, маніпулюючи обсягами вивезеного на територію Ростовської області українського вугілля, як циган сонцем. Хоча, заради справедливості, треба визнати, що маніпулюють всі троє.

Так, нещодавно в ефірі «Свобода слова Савіка Шустера» міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що росіяни абсолютно не піклуються про Донбас. На думку Резнікова, на окупованих територіях Донбасу видобуток вугілля зменшився на 33% . Вони перестали давати квоти для того, щоб це вугілля продавали на ТЕЦ, тому що від цього начебто страждають російські виробники вугілля.

Насправді, в ОРДЛО, за оцінками спеціалістів, видобувають близько 15 млн тон вугілля на рік. Тільки на території тимчасово окупованої Луганщини 35 тисяч робітників зайнято у вугледобувній промисловості. А інформація деяких українських ЗМІ та міністерств про те, що мало не всі шахти там затоплені, а гірники сидять без зарплат – це «білий шум» з метою мінімізації репутаційних ризиків, коли спливають реальні факти реалізації вугілля з окупованих територій. Цим, до речі, користуються росіяни, вкидаючи інформацію, що дискредитує українську владу.

Так, наприклад, Міненергетики РФ підтвердило, що українське вугілля використовується на Новочеркаській ГРЕС. «Воно (українське вугілля) споживається на Новочеркаській станції… Основні обсяги сортового вугілля транзитом через територію Росії йдуть на експорт», – цитує заступника міністра енергетики РФ Анатолія Яновського агентство Reuters. Новочеркаська ГРЕС належить генеруючій ОГК-2 ВАТ «Газпром» і споживає близько 3 млн тон вугілля на рік.

Наведені факти свідчать про невідповідність та відверту дезінформацію щодо ситуації в ОРДЛО, яка подається військово-політичному керівництву України. Без достовірних даних плани з реінтеграції тимчасово окупованих територій розробити неможливо. А це небезпечний сценарій, бо держава сьогодні не здатна порахувати витрати, які понесе економіка країни у разі повернення цих територій.