Дуже довго намагався знайти те, з чим можна порівняти протести в Білорусі, і нарешті згадав, де ж я бачив подібний сценарій — у Венесуелі.

Наприкінці 2018 року у Венесуелі відбулися президентські вибори, переможцем яких став чинний президент Ніколас Мадуро. Оскільки вибори, очевидно, було сфальсифіковано, Національна асамблея країни на чолі з Хуаном Гуайдо їх не визнала.

Після цього в країні сплахнули акції протесту. Перші протести дуже жорстко придушувалися владою. В соцмережах можна знайти відео, де протестувальників просто давлять поліцейськими автомобілями.

Вже 23 січня Гуайдо оголосив себе виконувачем обов'язків президента. Гуайдо отримав підтримку США, а Європейський союз закликав Мадуро оголосити нові вибори в країні. Потім ще декілька місяців Гуайдо збирав своїх прихильників на мирні акції у вихідні дні, а Мадуро проводив свої альтернативні зібрання з військовими та «бюджетниками».

Нічого не нагадує? З того часу пройшов понад рік, а Мадуро досі президент Венесуели, попри жорстку інфляцію в країні, попри протести. Мадуро заручився підтримкою президента Росії Володимира Путіна, що й допомогло йому втриматися в кріслі.