«Генератор випадкових чисел» в особі очільника МОЗ Максима Степанова щодня видає нагора жахливі цифри підтверджених випадків захворівши на COVID-19.

5fbbade07bcc7.jpg

Задля стримання цієї прогресії Кабмін ввів так званий «Карантин вихідного дня» — таку собі напівмиру, яка сама по собі проблеми не вирішує, практично не розриває зв'язків передачі інфекції, адже вони в повній мірі відновлюються в понеділок, а особливо в четвер-п'ятницю, на які люди перенесли свої справи, заплановані на вікенд. Тому все впевненіше звучать заяви про необхідність введення повного локдауну задля зниження рівня інфікованості.

З теоретичної точки зору локдаун має бути більшим ніж інкубаційний період захворювання, тому заява інфекціоніста, доктора медичних наук Ольги Голубовської звучить доволі логічно. Однак, з точки зору практики — все не так однозначно. Навесні ми плюс мінус всією країною пересиділи тотальний карантин, хто вдома на кухні, хто у Велюрі, хто дотримувався всіх норм безпеки, а хто, як-от: Зеленський, Ляшко, Єрмак – не дуже, отримавши за порушення карантинних норм адмінштрафи, крім ПреЗедента.

Вцілому суспільство надивилося на те, як влада, яка з телеекранів обіцяла жорстко боротися з порушниками карантинних обмежень сама «втихаря клала на них (обмеження)» з великої гірки. Минулий локдаун коштував Україні $53,5 млрд — дослідження Київської школи економіки, сотні тисяч ліквідованих ФОПів, підприємств, бізнесі. Бюджет, який і так має дірку в 300млрд.грн., недоотримав колосальні кошти дохідної частини (заради справедливості треба зазначити, що більшість європейських країн пішли тим же шляхом, а втрати від не введення локдауну могли бути ще вражаючі). Велика частина населення залишилась без роботи та засобів до існування.

5fbbae00f2cc4.jpg

Однак, треба розібратися в тому, для чого взагалі вводять локдаун?

А. Він вводиться, щоб розірвати ланцюжки передачі інфекції: в транспорті, на роботі, в ТРЦ, вечірках тощо.

Б. Щоб підготувати систему охорони здоров'я для повноцінного лікування тих, хто все ж буде інфікований.

До отримання вакцини від COVID-19 єдиним способом подолання захворювання є вироблення колективного імунітету, тобто – значна частина населення має перехворіти. Хтось в легкій формі, хтось з ускладненнями, що природно. Ось для того, щоб підготувати систему охорони здоров'я для лікування важких випадків було в тому числі введено локдаун.

5fbbae28a90f4.jpg

Станом на сьогодні ми бачимо картину, де МОЗ фактично витратив цю «фору», що у нього була «в пусту». Ковідний фонд витратили на дороги, засобами індивідуального захисту лікарні в повній мірі не забезпечені, апаратів ШВЛ недостатньо, кількість ліжок, обладнаних системою подачі кисню відверто не вистачає, як і самого КИСНО(!!!), який за пів року не змогли толком закупити.

У своїх інтерв'ю Степанов киває на регіони, мовляв, вони зірвала всі потуги міністерства. Однак, треба розуміти, що центр «кинув» двічі місцеву владу: перший – коли обрізав більшість регіональних програм, передавши кошти у Ковідний фонд; вдруге – коли зобов'язав фінансувати заходи щодо протидії поширенню інфекції з місцевих бюджетів.

Слідкуємо за руками… раз, два, і в дамках.

5fbbae4c094c0.jpg

Тому наразі ми бачимо таке протистояння місцевої влади, і бізнесу всім потугам з приводу обмежувальної політики центру. Бізнес бідніє, запаси закінчуються, а в кінці тунелю невідомість, на фоні некомпетентності центральної влади. Місцеві бюджети «тріщать по-шву», адже в умовах ліквідації бізнесів, нема і податків, які той має платити, а якщо нема податків, то і свої соціальні зобов'язання місцева влада не в силах виконувати, що підвищує напруження в суспільстві, і здатне привести до неконтрольованого вибуху.

Місцева влада та бізнес усіма силами будуть чинити спротив загальному локдауну. Центр посилюватиме тиск на регіони, тим самим намагаючись показати «хто в домі хазяїн», підвищуючи градус напруги. Ситуація патова, адже карантин – піке економіки, невиконаний бюджет, ліквідовані бізнеси, тисячі безробітніх; натомість його не введення – колапс системи охорони здоров'я, десятки тисяч хворих, сотні смертей.. Шукаємо меншу із бід…

Єдине питання: «Чи виграємо ми час в інфекції цього разу, якщо до цього його відверто профукали?..»

5fbbae644891e.jpg