Друга хвиля коронакризи: до чого готуватися українцям...

Всі ми є свідками того, як кількість хворих на COVID-19 в Україні впевнено перейшла «психологічний поріг» в 4 тисячі інфікованих, і це все абсолютно не викликає оптимізму, особливо на фоні того, що в жовтні-квітні відбудеться поєднання епідсезонів грипу/ГРВІ та коронавірусу. Друга хвиля епідемії – завжди масштабніша, однак у країн світу, та України зокрема було 3-5 місяців для того, щоб якісно підготуватися до неї. Під час першого локдауну, коли всю країну було «закрито на карантин», влада обґрунтовувала це турботою про громадян та направо, і наліво роздавали обіцянки щодо збільшення ліжкомісць, закупівлю +100500 апаратів ШВЛ, засобів захисту для медпрацівників та ін. Натомість, люди що 2 місяці сиділи вдома, дехто втратив роботу, використовували останні кошти з сімейного бюджету, з екранів телевізорів спостерігали як бізнесмени та депутати «терли», «вирішували питання» та й просто відпочивали у «велюрах» по всій країні (привіт Коля Тищенко та ін.), сам Президент Зеленський (!!!КАРЛ!!!) та головний епідлікар країни Ляшко порушували вимоги, що були встановлені для всієї країни, за що навіть були складені адмінпротоколи.

Як все це відноситься до другої хвилі епідемії? А так, що тепер громадян України важко буде знову «закрити» на карантин, народ бачив як політична верхівка абсолютно ігнорувала свої ж приписи, натомість якоїсь більш-менш вагомої підтримки від держави населення так і не отримало, крім яскравих обіцянок і жонглювання мільярдами гривень в повітрі на допомогу, на підтримку, на ще щось…, а по факту на піар компанію з будівництва приурочену до Місцевих виборів 2020.

Що ж робити у цій ситуації?

Часу все менше, тому держава має зосередитися на вакцинації населення від відомих штампів грипу, з широкою інформаційною кампанією при це, адже таким чином можна підвищити імунітет громадян, що дозволить краще протистояти другій хвилі корона вірусу, впроваджувати програми інфекційної безпеки – якісно відстежувати стан здоров'я населення, вимірювати температуру на вході в громадські місця, зобов'язати людей носити маски та рукавички (за можливості) в місцях масового скупчення і відстежувати тих, хто мав щільний контакт із виявленими зараженими або підозрюваними носіями коронавірусу за допомогою новітніх технологій. Так, для проформи ці дії виконуються, однак я глибоко сумніваюсь у якості того електронного термометру, яким вимірюють температуру тіла при вході до ТРЦ (так як такий же прилад стає генератором випадкових чисел при вимірюванні температури в домашніх умовах). Найголовніше, що відповідні посадові особи говорили правду про епідситуацію в країні, а не фільтрувати інформацію з політичних міркувань, особливо, напередодні Місцевих виборів.

Однак, не сама влада винна у бідах, що твориться в країні, багато співгромадян вирішили, що епідемія, як і демони з відомого радянського фільму, самоліквідувалася, тому порушують найелементарніші правила епідбезпеки: їздять без масок в громадському транспорті (привіт перевізникам), в метро кожен другий її знімає, як тільки перейде турнікет, на вулиці одиниці ходять з надягнутими засобами захисту (благо, що жорсткої вимоги на свіжому повітрі до них нема), регулярно скупчуються великими компаніями в обмеженому просторі без дотримання соціальної дистанції, коли можливість для цього є.

Отже, хочемо ми, чи не хочемо, але друга хвиля корона вірусної епідемії вже не за горами. Держава з свого боку мала б збільшувати кількість лікарняних ліжок, закуповувати засоби захисту для медпрацівників, апарати ШВЛ (не на папері, а в реальності), знову поповнювати корона вірусний Фонд, адже левова частка його вже витрачена на Велике будівництво, і, перефразовуючи Президента, по цими гарними рівним дорогам швидка допомага хутчіше доїде до хворих, що є сумнівною втіхою, якщо цього у мовного хворого не буде чим лікувати. Найголовніше ж полягає в тому, що нокдауну скоріше за все уникнути буде важко, тож необхідні кошти на підтримку тимчасово непрацюючих громадян, та малого та середнього бізнесу, який сяк-так тримається на плаву, а в умовах того, що іноземні держави обмежуватимуть перетин кордонів для громадян та фур, то ситуація обіцяє бути не втішною. Українці ж, в свою чергу, мають розуміти, що те, що від нас вимагається – це не є чимось надзвичайним: вдягати маску в громадських місцях (рукавички за можливостю), дотримуватися соціальної дистанції та залишатися на самоізоляції у разі підвищення температури, чи підтвердження захворювання на COVID-19, і ОБОВ'ЯЗКОВО вакцинуватися від грипу, тим самим підвищуючи спільний імунітет. Держава має якісно виконувати свої функції в боротьбі з хворобою, але як дотримуватимемось епідправил, залежить від нашого з вами сумління та внутрішньої самоорганізації.

Все буде Україна)