Натрапив на статтю про сумісність різних городніх культур між собою. Вирішив перекласти для своєї бабусі – може це підсилить її багаторічний практичний досвід корисною теорією, а також ще комусь станеться в нагоді :)

Авторка публікації – жителька міста Вінніпег у Манітобі (на Канадщині) Карлі Фрейзер. Вона має ступінь бакалавра у нейронауці, працювала науковим співробітником при госпіталях та Університеті Манітоби. Карлі прагне мотивувати людей на критичне ставлення до того, чим вони наповнюють свої тіла, та на пошуки балансу між харчуванням та образом життя. Це вона робить у своєму блозі «Живи, Люби, Їж Фрукти».

Більшість людей засаджує свої ділянки, не дуже замислюючись, які з рослин добре ростуть разом. Але секрет успішного городу полягає у… дружній висадці!

Дружня висадка не тільки бере до уваги засвоєння поживних речовин, але й також захист рослин, контроль шкідників та позитивне розмноження (на кшталт збільшення популяції корисних комах, щоб вони допомогли здолати шкідливих).

Щоб допомогти вам зрозуміти що до чого, я склала інтерактивну діаграму з висадки, яка дозволить вам засадити ідеальний город (та може навіть викличе трохи заздрощів у сусідів). Але перед тим, як ми перейдемо до нього, потрібно зрозуміти, що ж ця дружня висадка насправді таке, та чому вона так успішно працює.

Що таке Дружня висадка?

Це практика висадки двох або більше рослин разом заради взаємної вигоди. Наприклад, деякі рослини можуть рости разом щоб допомагати одне одному задовольняти свої поживні потреби, звички або заради відлякування паразитів.

Хоча більша частина знання про дружню висадку, яка в нас є на сьогодні, здобута шляхом спроб та помилок, місцина, в якій ви живете також має значення. Тому завжди рекомендується порадитись із місцевими садівниками або сусідами, щоб дізнатися, що краще працювало для них.

Класичний приклад дружньої висадки – це Трійця Сестер: кукурудзи, плетючої квасолі та зимового гарбуза, які часто садили разом корінні народи Північної Америки.

Город трьох сестер

Такий город бере до уваги доповнюючу природу трьох рослин: високі стовбури кукурудзи допомагають підтримувати плетючу квасолю, тоді як гарбуз лежить собі унизу, створюючи затінок своїм великим листям. Цей затінок відганяє бур'яни та паразитів, а квасоля, яка швидко росте, постачає у ґрунт азот, якого потребують гарбуз та кукурудза.

Той, хто добре знається на кукурудзі, знайомий з її високими потребами щодо поживних речовин, а це означає, що вона може вибрати їх усі з землі, якщо її залишити без догляду. Насаджування бобових (особливо плетючих, що можуть збиратись по кукурудзяним стовбурам) поряд допомагає уникнути цієї проблеми шляхом збагачення ґрунту ключовою поживною речовиною – азотом. Бобові збагачують землю азотом завдяки розмноженню корисних бактерій. Ці бактерії витягують азот з повітря та перетворюють його у таку форму, в якій гарбуз та кукурудза можуть його споживати, щоб рости ще сильнішими.

Широке листя гарбуза діє так само, як мульча або пріла солома, захищаючи від гарячого сонця та служить бар'єром для бур'янів на городі. Колючі волоски гарбуза відлякують гризунів та інших істот, які хочуть поласувати вашим врожаєм.

Як і трійка цих «сестер», існує багато інших комбінацій, що добре працюють разом. Наприклад, комбінування рослин, що збільшують кількість азоту, з тими, які дають притулок мікоризним грибкам. Накшталт азото-добувних бактерій, мікоризні грибки оточують корні рослини, але замість азоту, вони дістають з ґрунту інші поживні речовини (як кальцій, калій та фосфор). В обмін на ці речовини грибки отримують умови взаємовигідного існування у коріннях рослин.

Кущова квасоля (з азото-добувними бактеріями) може доповнюватись мікоризною редькою та немікоризним шпинатом. Кущі квасолі дають затінок шпинату, а редька збільшує доступність поживних речовин та мінімізує шкоду від комах для шпинату, дозволяючи шкідникам гризти її листя, замість шпинатового. Це лише одна з імовірних комбінацій, яких (як ви згодом самі побачите) існує безліч.

Переваги дружньої висадки

У дружньої висадки існує дуже багато плюсів, частину з яких я вже навела. Окрім вироблення поживних речовин, що стають доступними іншим рослинам (що покращує їхній смак), цей метод також дозволяє досягти наступних переваг:

  1. Мінімізація ризику
    Якщо рослина пропадає через негоду, шкідників або хворобу, врожай вашої ділянки можна збільшити, якщо стримати розповсюдження. Для мінімізації ризику вам потрібно сфокусуватись на створенні найліпших природних патернів росту та різноманіття на вашій площі. Уникайте монокультур (наприклад, величезної ділянки томатів в одній частині), та натомість зосередьтесь на полікультурах, що імітують умови росту рослин у природі.
  2. Захист рослин
    Дружня висадка надає сховище від суворих погодних умов (таких, як сильний вітер або забагато сонця) для більш делікатних рослин. Вирощування таких рослин поряд із більш витривалими, що мають листя та силу вистояти такі умови, гарантує їм, маленьким, успішне зростання.
  3. Відлякування паразитів
    Цей спосіб також пропонує найкращий органічний контроль шкідників. Якщо одна з культур більш схильна до зараження паразитами, спробуйте посадити поруч ті корисні культури, які ці паразити не переносять. Це допоможе захистити більш вразливі рослини.
  4. Позитивне розмноження
    Висаджуючи фрукти та овочі поруч із іншими рослинами (як деякими квітами), що виробляють надлишок нектару та пилку, ви збільшуєте популяцію корисних комах, які допомагають справлятись з популяціями шкідливих.

Діаграма дружньої висадки

(прим. пер. – дивись саму діаграму у самому низу посту)
Користуйтеся наведеною діаграмою як орієнтиром, що дозволить спроектувати ваш город таким чином, щоб досягти найбільшого успіху. Я хотіла зробити її більш інтерактивною та фановою, бо більшість подібних схем доволі важко читати та вони легко затуркують.

Звісно ж вам не потрібно робити город у точності, як на схемі, це лише один з ймовірних планів, який спав мені на думку. Ви можете також зробити кілька рослинницьких рельєфних грядок щоб максимізувати врожайність городу. Немає жодних обмежень, тільки слідкуйте за тим, щоб групи на цій схемі тримались разом, щоб рослини були здоровими та щасливими.

5e960f7cd8228.png


Щирицю потрібно саджати з кукурудзою, щоб затіняти почву та затримувати воду. Також вона приваблює паразитоїдних земляних бджіл.

Спаржу можна садити з базиліком, кінзою, кропом, чорнобривцями або нагідками (календулою), настурціями, орегано (материнка звичайна), петрушкою, перцями, шавлією, чебрецем та помідорами. Спаржа взагалі-то відлякує нематод, які нападають на томатні рослини, а помідори відлякують жуків, що ласують спаржею.

Яблука, абрикоси та вишні на диво люблять рости поряд із часником, але це має сенс. Часник допомагає відлякувати паразитів, які мешкають на стовбурі фруктових дерев – тлю та кліщів. Коріння дерев також абсорбує сірку, яка виробляється часником, що робить дерево більш стійким до грибку, плісняви та чорних плям на листі. Чорнобривці – це ще один безпрограшний варіант для фруктових дерев, оскільки вони приваблюють запилювачів (які потім запилюють квітки дерев). Ці квіти також допомагають відлякувати нематод в ґрунті, що корисно для фруктових дерев.

Базилік – це дуже хороший кандидат, щоб посадити поруч з помідорами, що покращує їхній смак. Він також відлякує тлю, спаржових жуків, кліщів, мух, комарів та бражників – гусінь із рогом, що їсть томати. З цієї ж причини його варто садити поруч зі спаржею. Також базилік добре почувається поруч із орегано та перцем.

Квасоля та боби збагачують ґрунт азотом, тож їх потрібно садити поруч із різновидами капусти, морквою, петрушкою, листовим буряком, кукурудзою, огірками, баклажанами, горохом, картоплею, редькою або полуницею. Але не саджайте поруч цибулю-сіянку, часник, цибулю-порей або звичайну цибулю (боби їх не люблять!). Бурякові та боби також не слід садити разом, бо вони стримують зростання одне одного.

Бурякові повинні рости поруч із квасолею кущовою, капустяними рослинами, кукурудзою, часником, кольрабі, цибулею-пореєм, салатом латуком, м'ятою та картоплею. Але не саджайте їх біля квасолі звичайної.

Огірочник лікарський це дивовижна квітка та гарний товариш багатьом рослинам. Він стримує помідорних бражників та гусінь капустянки, тож розміщуйте його поруч із капустою та томатами. Огірочник також приваблює запилювачів, тому його добре садити навколо рослин, які потребують запилення, такі як гарбуз, диня або огірки. Він також дуже корисний для ґрунту та компосту.

Китайська листова капуста (бок-чой) буде більш здоровою та ростиме краще, якщо посаджена поруч із буряками, кущовою квасолею, морквою, ромашкою, квасолею звичайною, огірками, кропом, чорною капустою (кейл, кале), салатом латуком, м'ятою, чорнобривцями, картоплею, шавлією та шпинатом.

Капуста (броколі, брюссельська, білокачанна, цвітна, салат сійний, чорна (кале), кольрабі) та ріпа виграють від сусідства з ромашкою, кінзою, кропом, м'ятою, розмарином або шавлією. Кажуть, що броколі добре рости поруч із картоплею, щоб покращити її смак (але деякі веб сайти відзначають, що рослини потребують різного рівня pH в ґрунті, тож спробуйте самі та визначтеся, чи це буде працювати для вас). Цвітна капуста також любить рости із петрушкою, бо стійкий запах петрушки відлякує капустних метеликів, які часто з'їдають всю цвітну капусту нанівець.

Моркву добре садити з бобовими, капустою, цибулею-сіянкою, цибулею-пореєм, салатом-латуком, ріпчастою цибулею, перцем, квасолею звичайною, редькою, розмарином, шавлією та помідорами (вона – добрий товариш багатьом рослинам). Але уникайте розміщувати її поряд із кропом, пастернаком та картоплею. Помідори збагатять смак моркви, але вона може бути меншою, бо вони конкурують за ті самі нутрієнти у ґрунті.

Цибуля-сіянка добре росте поруч із помідорами та морквою, бо вона допомагає розкритись їх смаку. Також вона добре працює у тандемі з капустою. Цибуля відлякує тлю, морквяну муху та хрущика японського. Не саджайте її біля бобових або гороху.

Кінза відганяє тлю, колорадського жука та павутинних кліщів.

Кукурудза добрий товариш для бобових, бурякових, огірків, кропу, динь, петрушки, гороху, картоплі, гарбуза та соняшників. Але не саджайте її поряд із селерою або помідорами. Між рядами кукурудзи можна садити щирицю, яка збільшіть мульчування (збереження вологи у ґрунті) та зменшить кількість бур'яну.

Огірки добре ростуть біля спаржі, бобів, капусти, селери, кукурудзи, кропу, кольрабі, салату-латуку, цибулі, гороху та редьки. Їх, тим не менш, не варто садити біля картоплі або шавлії. Кукурудза або соняшник служать огіркам як підпори, до яких вони чіпляються та лізуть вгору. Кріп приваблює паразитоїдних комах, а чорнобривці покращують їхній смак та ріст.

Кріп сприяє здоров'ю капусти білокачанної та інших її родичів, як цвітна або кале. Він також відмінний товариш кукурудзі, огіркам, салату-латуку та цибулі ріпчастій. Уникайте садити його біля моркви або картоплі. Також кріп приваблює божих корівок, паразитоїдних ос, дзюрчалок, бджіл та городніх павуків (що робить цю рослину дуже корисною).

Баклажан – приятель щириці, бобовим, нагідкам, гороху, перцю, шпинату та чебрецю. Але не садіть його поруч із фенхелем.

Часник – дружня рослина для троянд, бо допомагає відлякувати тлю. Він багатий на сірку, тож знищує таких паразитів, як білокрилки, японські хрущики, личинки мух, морквяна муха та інші. Він також прекрасний товариш для буряка, капусти, селери, фруктових дерев, салату, картоплі, полуниці та томатів. Не саджайте його біля гороху.

Салат, такий як рукола, радиккіо, салат листовий, ромен, та будь-який інший добре росте поруч із буряком, капустою, морквою, селерою, кервелем, огірками, кропом, часником, цибулею, редькою, шпинатом, гарбузом та полуницею.

Чорнобривці та нагідки виробляють хімічні речовини, що відлякують білокрилок, мексиканського бобового жука та нематод різних видів, включаючи галові. Їх добре висаджувати навколо фруктових дерев, але не навколо бобових.

Майоран добре росте з усіма рослинами та вважається, що він стимулює зростання рослин навколо. Сам майоран полюбляє спаржу. Ще він дуже привабливий для бджіл та інших запилювачів, тож його добре садити з такими рослинами, що потребують запилення, як огірки та гарбуз.

М'ята допомагає залучати дощових черв'яків, дзюрчалок та паразитоїдних ос. Також вона відлякує капустних метеликів, тлю та земляних блошок. М'ята дуже розростається, тому її краще садити одну в контейнерах навколо городу. Та не саджайте її біля петрушки.

Настурції діють як відмінна рослинна пастка для тлі, ще вони допомагають позбутися білокрилок, огіркових, гарбузових, колорадських та мексиканських бобових жуків. Ця квітка дуже добрий товариш капусті, огіркам, диням, редьці та помідорам. Вона надає добре укриття жужелицям та павукам, і допомагає залучити багатьох запилювачів, серед яких бджоли та метелики.

Цибуля для покращення смаку виграє від сусідства з ромашкою або чабером садовим. Також вона добре працює поряд з буряками, морквою, кропом, кольрабі, луком-пореєм, салатом, полуницею та помідорами. Не варто садити її біля спаржі або гороху. Цибуля допомагає відлякувати морквяну муху, тому добре садити її біля моркви.

Петрушка любить рости біля спаржі, моркви, цибулі-сіянки, кукурудзи, салату, цибулі та томатів. Якщо дозволити деяким її кущам зацвісти, це також привабить дзюрчалок та паразитоїдних ос.

Пастернак дуже гарно росте біля зеленого горошку, кущової квасолі, перцю, томатів, салату, розмарину та шавлії. Однак деякі з овочів та трав не люблять петрушки, це включає моркву, селеру, кріп та фенхель.

Горох – чудовий компаньон для бобових, моркви, селери, кукурудзи, огірків, баклажанів, петрушки, пастернаку, перцю, картоплі, редьки, шпинату, полуниці та тюльпанів. Але не садіть його біля цибулі.

Перець добре ладить зі спаржею, базиліком, морквою, огірками, баклажанами, цикорієм, орегано, петрушкою, розмарином, гарбузом, листовим буряком та помідорами. Не саджайте його із бобовими, капустою або фенхелем.

Картоплі подобається рости з буряками, кущовою квасолею, селерою, кукурудзою, часником, нагідками, цибулею та горохом. Уникайте її сусідства зі спаржею, кольрабі, динями, пастернаком, бруквою, гарбузом, соняшником або турнепсом.

Редька буде добрим сусідом для бобових, буряків, моркви, селери, кервелю, огірків, салату, м'яти, пастернаку, гороху, шпинату, гарбузів та томатів. Але уникайте садити її з картоплею. Якщо висаджувати редьку навколо гарбузів, вона дозволить їм краще рости і цвісти, а також відвадить більшість огіркових та гарбузових паразитів.

Розмарин любить рости поряд із бобовими, капустою, шпинатом та морквою. Він відлякує капустних метеликів, мексиканських бобових жуків та морквяну муху.

Шавлія відлякує капустних метеликів та морквяну муху, а також поліпшує здоров'я пастернака. Не садіть її біля огірків, які не люблять запашних трав.

Шпинат прекрасний супутник капусти, баклажанів, луку-порею, салату, гороху, редьки та особливо полуниці. Не садіть його разом з картоплею.

Гарбуз не тільки любить рости з кукурудзою, але добре уживається поряд із салатом, динями, горохом та редькою. Уникайте садити його біля капусти та картоплі. Кажуть, що огірочник лікарський покращує зростання та смак гарбуза. Нагідки та настурції відлякують багатьох гарбузових ворогів.

Полуниця добре реагує на оточення з бобових, огірочника лікарського, часнику, салату, цибулі, гороху, шпинату та чебрецю. Не садіть її з капустою, фенхелем та кольрабі.

Соняшники, як кажуть, допомагають збільшити врожай кукурудзи, коли посаджені між її рядками. Використовуйте соняшник як засіб залучення запилювачів до інших рослин, особливо для різних видів гарбузів, та будь-яких інших культур, що потребують запилення комахами.

Помідори дуже чутливі до сусідів, але більше всього вони виграють від компанії спаржи, базиліку, бобів, огірочника, моркви, селери, цибулі-сіянки, капусти городньої, часнику, салату, чорнобривців, м'яти, настурцій, цибулі, петрушки та перцю. Не варто садити томати з кропом, іншими видами капусти, кукурудзою або кольрабі. Картопля може передати помідорам іржу, тож тримайте ці рослини подалі. Томати також не найкращі друзі з огірками, так як обидві культури потребують багато ресурсів із ґрунту. Деяким людям вдається їх помирити, але більшості – ні. Тож намагайтеся не садити їх на одному клаптику.

Фото в прев'ю з Unsplash

5e962c0617441.jpg