Найбільша проблема нашого суспільства — відсутність зацікавленості у дослідженні гострих суспільних тем та пошуку відповідей. Простіше кажучи — тотальне невігластво, яке відкриває неймовірно широкі можливості для маніпуляцій.

Причини, звісно, всім відомі. Ще зі школи людей просто не навчили працювати головою, фільтрувати та досліджувати джерела, аналізувати інформацію та формувати власні висновки. Мільйони дітей формували світосприйняття виключно на вмінні зубрити те, що дав викладач.

Безапеляційно. Без шансів на розвиток критичного мислення.

Це все призвело до того, що сьогодні ми розплачуємось життями людей.

Війна, загони антищепленників, електорат Рабіновіча, Медведчука та Кернеса, противники маршу рівності, любителі Жукова та вата в цілому – результат свідомості, в розвитку якої ніхто та ніколи не був зацікавлений.

Ми маємо мільйони людей, які мислять чужими висновками та навіть близько не вміють формувати власну точку зору на базі об'єктивних джерел.

Запустіть будь-який фейк з більш-менш яскравим емоційним забарвленням і за короткий час він стане трендом та закріпиться у світосприйнятті людей. Кожен з нас знає безліч подібних прикладів.

Що з цим робити? Не знаю. Очевидно, що потрібно радикально змінювати шкільну освіту. Почати виховувати особистостей, які будуть більш захищеними від пропаганди, вкидів та маніпуляцій.

Це питання безпеки не тільки держави. Це питання майбутнього планети.