Під час зустрічі з освітянами у Житомирі ЮВТ вкинула, що освіта має фінансуватись краще. Зокрема, до речі, завдяки зменшенню витрат на паливно-енергетичну безпеку держави.

Буквально:

«Нам не потрібно з бюджету витрачати 50-70 млрд грн. Ці кошти підуть на освіту та на охорону здоров'я»

З огляду на це, преш за все хочу сказати, що енергетична безпека України, у контексті звільнення від тиску газпрому та впливу РФ, нарешті стає реальністю саме завдяки чудовій роботі команди ПП. І той факт, що саме Україна наразі дрючить газпром, особисто я вважаю перемогою. Хоча у Тимошенко, чомусь, кардинально інший погляд на це.

А тепер давайте полемізувати стосовно освіти:

Тільки за останній рік освітня субвенція, з якої, до речі, виділяються кошти на ЗП педагогічним працівникам зросла на 16% з 52 до 61 млрд.

504 млн на інклюзивну освіту.

Інші видатки, які включені у нові субвенції місцевим бюджетам, що йдуть на ремонти, обладнання, меблі тощо, становлять майже 1,4 млрд грн.

Майже на 100% зросла стаття видатків на методичне та матеріально-технічне забезпечення навчальних закладів.

Додаткові субвенції місцевим бюджетам на модернізацію профтехів – 100 млн.

Модернізація матеріально технічної бази профтехів – 120 млн.

Фінансування підготовки освітян – 26,85 млрд.грн.

Витрати на підготовку студентів у ВНЗ збільшено з 17,45 до 20,34 млрд.грн.

Все це, до речі, чудово видно на прикладі роботи ХОДА. На сайті Харківської обласної державної адміністрації можна постійно читати новини про реалізацію всіх цих проектів.

Крім того, уряд збільшив фінансування науки. Усі академії крім мистецьких, будуть отримувати більше грошей на розробки та дослідження. До речі, дуже серйозно зараз фінансуються державні оборонні проекти.

І останнє:

Раніше, і при ЮВТ також, освіта та наука фінансувалась за залишковим принципом. Вперше за роки незалежності держава почала реально фінансувати та реформувати освітню та наукову галузі. І коли одна з тих, чий уряд не побудував жодної школи, розповідає про те, як треба у це вкладати гроші, особисто мені стає трохи сумно від того, що на це базікання ведуться люди.