Поява в Інтернеті і ЗМІ десятків і сотень статей, колонок, дописів і постів змісту від «не так все просто у трагедії в Дніпрі» до «нам мне показують всього, що сталося» не просто типова – я чекав наскільки швидко вони з'являться. Треба знати ситуацію в українському політикумі, аби розуміти – інакше статися просто не могло. Загиблі копи були розжалувані в «порушники інструкцій» в момент коли на своє горе зупинили порушника-торнадівця, а водій був приречений на потоки лайна в момент коли побачив, що край дороги вчинявся злочин.

Справа от у чому. Друга реінкарнація коаліції ПРиБЮТ (існування якої наразі секрет лише для упоротих Юлька-фанів) і союзні їй фракції «Самопомочі» та радикалів Ляшка навіть не приховували – єдина їхня мета в новій сесії Верховної Ради – дострокові вибори у ту саму Верховну Раду. Те, що ціною неймовірних зусиль намагалися зробити у сесію весняну (але не зробили), кров з носа треба зробити зараз, бо часу у панів опозиціонерів – нема. Ситуація дедалі більше стає для них загрозливою і ризикує обвалити їхні і так далеко не переможні рейтинги.

Приблизно за рік стане відчутним ефект від підвищення тарифів – запрацює паливно-енергетичний комплекс, підуть інвестиції і оновлення галузі. Вже зараз помітно, що ремонт шляхів в країні розпочався – і наступного року процес пожвавиться. До кінця року відбудеться запуск судової реформи і очищення судів на всіх рівнях. Вже зараз міжнародні агенції відмічають стабілізацію і зростання української економіки (єдиної на просторах екс-СССР, крім Балтії). Вже зараз підприємці скаржаться на нестачу робочих рук, а сайти з працевлаштування кажуть, що пропозицій – значно більше ніж бажаючих працювати. За наявності в країні потужного роботодавця під назвою Збройні сили (7 тис. у рядового проти 5-6 тис. у київського менеджера з продажів – це більше чи менше?).

Якщо, до цього, наступного року стане відчутний ефект від протиросійських економічних санкцій (а вірогідність цього неймовірно висока) і стане очевидно, що все робилося правильно і виважено – карта опозиції буде бита надовго.

Вихід для опозиції лише один – дострокові вибори. Але...

Фраєра губить жадібність. Скандал з «квартирою Сірожи» лише на перший погляд виглядає випадковим – насправді громадськість не помітила, що палкий борець з корупцією вже давно відпочиває за кордоном і не за статками (на віллах Ротшильда). Скандали навколо Лещенка та Заліщук вочевидь показали – палкі борці з корупцією насправді нічим не кращі за тих, кого вони в корупції звинувачують. Для коаліції ПРиБЮТ це був потужний удар – корупційну карту з їхніх рук вибили ті, кого вони самі вважали своїми союзниками.

Далеко не факт, що збурення народу тарифами буде настільки гучним як того чекає коаліція ПРиБЮТ. Верстви, які справді потребували допомоги (пенсіонери) закриті субсидіями, ветерани АТО отримують пільги, всі інші надмірною політичною активністю не відрізнялися ніколи.

Інструментарій лишається невеликий, і політтехнологам коаліції ПРиБЮТ (які почасти дуже полюбляють оперувати російською термінологією) лишається кидати в бій старі, вже перевірені інструменти, розбурхувати в суспільстві незадоволення безпосередніми представниками влади – поліцією. Підстав для того справді не бракує – в поліції лишилося чимало старих кадрів, корупція лишилася її лихом, тож стартувати є з чого.

Застосування цього важеля псує той факт, що рівень довіри громадян до поліції значно вищій ніж свого часу до міліції Януковича – дається навзнаки створення Патрульної поліції. Проте провокативні технології «Дорожнього контролю» вже довели свою ефективність, бажаючих потролити копів – не бракує (все ж безкарно!) – очевидно, поліцію вирішили завалити масою провокацій.

І тут – інцидент. Двоє копів у Дніпрі гинуть в сутичці з озброєним бандитом. Убивця копів – колишній добробатівець – той самий «патріот», яких за задумом політтехнологів неоПРиБЮта гнобить «влада ідіотів». А цивільний водій маршрутки – представник народу – кидається на допомогу копам. Картинка ламає весь задум нацькувати громадян на поліцію. А коли так – тим гірше для загиблих копів і водія.

Водій мусить бути змішаний з лайном.

Як? Засіб стрий як мир. Треба його дії спробувати оцінити з погляду логіки. Засіб дієвий і підлий водночас, бо відомо кожному психологові та психіатрові – в момент сильного стресу людина логікою НЕ керується. Спортсмени контактних видів спорту тому й відпрацьовують роками рухи, бо точно знають – на рингові нема коли думати, працюють рефлекси. Треба аби спрацювали потрібні — і правильно. Після двох років війни відомі випадки коли хлопці «відірви і викинь» під першим же обстрілом впадали в ступор – і вже досвідчені ветерани роздавали запотиличники кожному, хто намагався з них сміятися, бо знають – статися може з кожним.

Діє стрес і протягом тривалого часу. На моїх очах сталася ситуація, коли боєць кожної ночі просився в секрет – і ходив, бо бажаючих майже не було. В разі ворожої атаки секрети гинули. І лише згодом його товариші збагнули, що чуваком керувала не тяга до пригод, а нелюдський страх – секрети не обстрілювали вночі на відміну від опорника. Нелогічний з усіх боків вчинок пояснювався просто – страх зламав у чувака здатність мислити логічно.

Протилежна ситуація. Я знаю дівчину ростом мені по плече, з фігуркою Чулпан Хаматової, яка в умовах коли ґвалтівник потяг її в зарості, несподівано сама для себе ласкаво промовила йому щось типу: «Ну нащо ж так брутально? Можна зробити все набагато приємніше». Після чого, чітко за старим анекдотом – задерла собі спідницю, спустила йому штані – і тікати геть. Таки справді, дівчина із задраною спідницею бігає швидше за чоловіка зі спущеними штанами. «Потім кілька годин ревіла – зупинитися не могла. А тоді… Так легко все стало… Згадувати моторошно» — казала вона згодом.

Стрес робить з людьми несподівані речі.

Чи міг водій поїхати на допомогу копам? Та залюбки. Робота водія маршрутки, це постійний стрес – п'яні бички, особи що не хочуть платити, лихачі на дорозі… Тим більше – в Дніпрі, де водії два роки прожили з постійним очікування знайти в своєму автобусі півкіло тротилу. А чому він випустив злочинця? А бо коли у вас стріляють – на рішення лишаються долі секунди. Що перше спало на думку – те й зробив.

Все не просто. Все – іще простіше.

Але все це – означає, що пересічні громадяни не тільки підтримують поліцію – ще й на допомогу їй приходять. Це – аж надто виразна картинка для людей, які самі кричущих проблем з поліцією не мали (тобто – для абсолютної більшості). Ця картинка ламає плани коаліції ПРиБЮТ. І тому водій мусить бути виполосканий у лайні.

Серед іншого – аби іншим громадянам було не повадко копам на допомогу приходити.

Чи вдасться задум коаліції ПРиБЮТ? Це залежить від самого останнього і беззастережного судді. Від громадськості.

Від нас з вами.


Зображення-прев'ю взяте звідси: https://oi5.ru/n45706547