«Команда молодих ефективних менеджерів» від «Слуги народу» виходить на такі горизонти, про які не мріяли навіть за президента Януковича. Те, як депутати монобільшості вивели з під «Закону про державні закупівлі» будівництво Київської обхідної дороги (КОД) на майже 100 млрд грн, вже наробило чимало галасу. Але реальність виявилася набагато веселіша. Журналісти програми «Watchdogs. Розслідування» підняли подробиці цієї оборудки і від наритого ними без перебільшення – голова обертом.

По-перше, комітет ВР відхилив (!!!) поправку якою будівництво КОД вивели з під системи "ProZorro". Але ВР за поправку проголосувала. У міністерстві інфраструктури цю подію подали як велику перемогу, мовляв, обхідну будуть будувати за контрактами "EPC+F", а через "ProZorro" так не можна. Що таке контракт "EPC+F"? Це коли об'єкт вам будують «під ключ», тобто виконавець робіт сам здійснює проектування, сам закуповує матеріали, сам будує, ще й сам фінансування шукає. На перший погляд – привабливо. На другий…

Реальність така, що з ким би зараз не уклав угоду Мінінфраструктури, контракт "EPC+F" там не відбудеться як таке. Уряд уже уклав 4 контракти на проектування КОП (через "ProZorro"), при чому найбільший з них (на 83 мільйони грн.) виграла компанія «Міжнародний проектний інститут», засновник якого – Євген Петрощук, у минулому… радник міністра інфраструктури Олександра Кубракова. Вам зрозуміло?

Далі більше. Міністерство інфраструктури підписало меморандум про будівництво з американською компанією "Bechtel Overseas Corporation". Цей факт відомство Кубракова подає як перемогу – хіба можуть бути проблеми там де будують американці? Відповідь – ще й як можуть. У самих США Bechtel – рекордсмен по порушеннях, з 2000 р. в США на них накладали 33 штрафи загальним обсягом $935 мільйонів – більше за них не штрафували нікого. Стиль роботи Bechtel – постійно збільшувати ціну робіт в процесі їх виконання. В Румунії ця контора взялася будувати Тансильванську автомагістраль, але коли ціна від початкових 2,2 млрд євро скаконула до 10 млрд, румуни Bechtel просто послали. А 54 км дороги які Bechtel таки збудував, нині вважаються найдорожчою автодорогою у світі. У США є різні компанії. Що такий Bechtel набудує у нас – уявити не складно. Чому він так швидко порозумівся з відомством Кубракова – так само.

Але й це не кінець. На етапі будівництва є високий ризик нарватися на протести місцевих мешканців. Справа в тому, що за проектом міст через Дніпро будувати збираються у молодому місті Українка під Києвом, і під це діло під забудову піде вся прибережна зона відпочинку. Мешканці Українки мовчати явно не будуть, а отже вже зараз всі грандіозні плани уряду ризикують піти коту під хвіст. Гроші на проектування вже освоєні.

В підсумку маємо. Ніякого контракту "EPC+F" не спостерігається, проектувальні роботи уже здійснюють «потрібні фірми», а в підрядники заводять мутну контору з США. Простіше кажучи, монобільшість просто вивела проект на майже 100 мільярдів грн. з під процедури "ProZorro". Навіть НАЗК заволав, що рішення ВР має нереальні корупційні ризики . Але й це не межа. Справа в тому, що за оцінками експертів, зазначена сума у три з гаком мільярди доларів США (майже дорівнює річному бюджету країни на будівництво доріг) є сильно заниженою, реальною називають цифру у $12 млрд. Тобто одне з двох. Або ми здобудемо шматки дороги не зв'язані між собою, або ціна зростатиме, і тектимуть ці гроші в обхід "ProZorro".

На цей зелений тортик – вишенька. З під "ProZorro" вивели ще й святкування 30-ї річниці Незалежності та Дня Конституції. Бюджет 30-річчя Незалежності України у 5,4 мільярди грн., нечувано здивував експертів і ЗМІ, тож Мінфін пояснив, що в бюджет свят зашили ще й низку інфраструктурних проектів, на кшталт розбудови євроколії Київ-Львів-Скнилів. Всі ці проект теж підуть в обхід "ProZorro". Правильним фірмам.

Антикорупціонери, агов! Де редути? Де Майдани-3?