Я люблю робити виборки. Це дуже корисно, коли розбираєшся в подіях далекого минулого. Інколи вибирання фактів на якусь певну тему і розставляння їх у хронологічному порядку, дає неочікувану картину ситуації. А якщо ще й прив'язати події до мапи!..

Якось я вирішив позбирати найбільш кричущі рішення українських судів за останні два місяці і от що в мене вийшло.

5 лютого СУД м. Чернігова виправдав люстрованого після Революції Гідності екс-міліціонера Едуарда Гребенюка, звинуваченого у розгоні чернігівського Євромайдану 25 листопада 2013 року.

8 лютого СУД закрив провадження Юрія Іванющенка, відомого як Юра Єнакієвський щодо розкрадання коштів, виділених за Кіотським протоколом.

10 лютого Печерський СУД Києва поновив на посаді голови Держслужби зайнятості Ярослава Кашубу, спійманого у вересні 2015 року на хабарі у 622 тис. грн, має бути

19 лютого Печерський районний СУД заарештував на два місяці поліцейського Сергія Олійника, який підозрюється у навмисному вбивстві юнака, що перебував у BMW, який переслідували правоохоронці 7 лютого, оскільки у відповідь на численні попередження правоохоронців водій не зупинився і намагався втекти, рухаючись в межах міста на величезній швидкості. Пізніше, інший СУД відпустив випустив подія BMW під особисті зобов'язання.

24 лютого апеляційний СУД Києва не прийняв до розгляду апеляцію Генпрокуратури на рішення Солом'янського райсуду Києва, яким була закрита справа проти Юрія «Єнакієвського» Іванющенка.

26 лютого усі судді Печерського СУДу відмовилися від справи екс-голови ПР Олександра Єфремова.

1 брезня апеляційний СУД Донецької області звільнив з-з грат і відправив під домашній арешт старшину окремої розвідроти 92-ї ОМБ Олександра Свідру (позивний «Змій»), якого підозрюють у розстрілі мобільної групи Андрія Галущенка ("Ендрю") під Щастям.

9 березня апеляційний СУД міста Києва визнав незаконним арешт особистого пенсійного рахунку колишнього прем'єр-міністра України Миколи Азарова, котрий переховується в РФ від правоохоронних органів.

10 березня СУД задовольнив скаргу захисту народного депутата Ігоря Мосійчука щодо незаконності його затримання у вересні 2015 року в стінах Верховної Ради.

21 березня СУД звільнив з-під варти скандального екс-голову поліції Вінниччини Антона Шевцова.

25 березня Солом'янський СУД Києва закрив справу про притягнення до адміністративної відповідальності екс-міністра екології Ігоря Шевченка за використання дипломатичного паспорта в особистих цілях.

29 березня одеський суддя Олексій Буран під час спроби затримання детективами НАБУ відкрив вогонь з вогнепальної зброї.

30 березня на місце Давіда Сакварелідзе СУД призначив прокурора, який закривав справу проти Маркова – Миколу Стоянова.

1 квітня Дніпровський СУД Києва вранці скасував розшук соратника Януковича – олігарха Юрія Іванющенка, відомого під прізвиськом Юра Єнакіївський.

4 квітня СУД закрив справу проти екс-міністра екології та природних ресурсів України Ігоря Шевченка за обвинуваченням у корупційному правопорушенні.

Того ж дня Краматорський міський СУД Донецької області звільнив із-під варти під домашній арешт Павла Долженка (позивний "Крим") – другого підозрюваного у нападі на мобільну групу Андрія Галущенка "Ендрю" у вересні 2015 року.

7 квітня голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе заявила про два рішення СУДу про поновлення на роботі працівників МВС, які не пройшли переатестацію. За її словами такі рішення загрожують звести нанівець всю реформу поліції.

8 квітня Святошинський СУД Києва виправдав суддю Києво-Святошинського райсуду Київської області Владислава Лисенка, обвинуваченого у винесенні свідомо незаконного рішення про позбавлення на півроку водійських прав активіста Автомайдану.

Того ж дня СУД заблокував конкурс з вибору голови компанії "Центренерго".

Вразило? Ніби обвал якийсь...

Згадайте, що у той самий час сталися коаліціада в Верховній Раді, відставка Генпрокурора та низка інших вельми цікавих подій в інформаційному просторі.

А тепер запитаємо себе. Всі ці судді живуть в іншій країні? Вони дивляться інше телебачення? Вони читають інший Інтернет, ніж ми? Їм було незрозуміло, наскільки нахабними і зневажливими до громадян виглядають їхні рішення? Що ж сталося?

А сталося те, що 2 лютого Верховна Рада у першому читанні схвалила законопроект "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)". Судова реформа, про необхідність якої не казав тільки ледащій, нарешті вийшла на етап прийняття. Реформа пройшла перше читання…

І почалося.

Про те, яке суддівське лоббі існує у ВР журналісти пишуть давно. Те, що судді в Україні наразі – практично закрита каста, знає ледь не кожен українець. І поняття "корпоративної солідарності" та "корпоративного опору" ще ніхто не відміняв. Отже.

Якщо тваринка виглядає як кішка, пухнаста як кішка і нявчить як кішка – напевно вона кішка. Якщо дії суддів виглядають як саботаж і нагадують саботаж, ймовірно – це саботаж. Саботаж і спроба переламати ситуацію, шантажуючи владу вибухом суспільного невдоволення через кричущі вироки судів. Лікування від цього одне – судова реформа мусить бути прийнята.

Ви як хочете, але якщо якась організація покличе небайдужих громадян під ВР, аби попросити депутатів пожвавити процес прийняття судової реформи – я піду.