«Кінець епохи бідності!» — було написано на білбордах Зеленського і «Слуги народу» під час президентських і парламентських виборів. І маємо визнати – саме цю обіцянку ЗЕкоманда таки виконала. Так-так, не дивуйтеся. Кінець епохи бідності – настав.

Ще тоді, весною 2019 р. я писав, що кінець епохи бідності, це часто початок епохи злиднів. Я помилявся. Все вийшло не так однозначно. Для когось зелений кінець епохи бідності перетворився на початок епохи стрімкого збагачення. Це, по-перше, олігархи. 2020 рік. був для України роком украй невдалим. Весь рік падало виробництво, вперше з 2015 р. сталося падіння ВВП, локдаун ударив по гаманцях людей, страйкують шахтарі в той час як уряд купує електрику у Білорусі і Росії. Проте.

Топові українські олігархи примудрилися збагатитися. За «Форбс» їхні статки зросли в діапазоні від в 1,4 рази (Боголюбов) до у 2,8 рази (Ахметов). Що характерно, санкцій всемогутнього РНБО всі ці Ахметови, Коломойські, Пінчуки, Жеваго, тощо, не бояться взагалі. Але – не олігархами єдиними.

Не можуть пожалитися на фінансовий стан і депутати президентської партії. За даними Комітету виборців України у 2020 р. 97 нардепів «Слуги народу» придбали собі 20 квартир (на 16 мільйонів грн.), 67 земельних ділянок, 5 житлових будинків і 74 автомобілі елітних марок – переважно Toyota, Mercedes та BMW (загальна вартість 63 мільйони грн.). Про відпочинки на Мальдивах, Сан-Ремо та інших екзотичних місцях, пригадувати не будемо, туристичне бюро «Арахамія» знає місця де продають путівки на Мальдиви по $80 за добу. Вважайте це рекламою.

Не тільки у депутатів життя вдалося. В той час як у вагонах потягів замість дезінфекторів для рук можна зустріти ємкості з сільським самогоном (сам бачив), а датські гості миють вікна у вагонах «Укрзалізниці», Наглядова рада цієї самої «Укрзалізниці» (за даними екс-нардепа Борислава Берези) за 2 зелених роки нажерла і випила на 1,86 мільйони грн. Їхнє харчування – стаття розходів бюджету УЗ. Оголодав, розумієте, Сірожа Лещенко за клятого Порошенка… До цього, та сама наглядова рада налітала літаками на 513 тисяч грн. Справді, навіщо їм потяги, коли є літаки? З/п члена наглядової ради УЗ Сірожи Лещенко – 330 тисяч на місяць. Хто там барига і мародер?

Але й це не межа. На честь свого призначення Наглядова рада влаштувала заплив на пароплаві «Хвиля» в ході якого витратила 14 тис. грн. на дизельне паливо, 200 тисяч грн. на їдло, 400 тис. грн. на алкоголь і (моє любиме) 40 тис. грн. на сигари! П'ятигодинне гульбище цих дивовижних людей бюджету УЗ обійшлося у 654 тисячі грн.

Ви ще кажете, що кінець епохи бідності не настав? А я говорю – настав. Для всіх. Просто для когось він став початком епохи збагачення, а для абсолютної більшості – початком епохи злиднів.

За той самий 2020 р. рівень бідності серед працюючого (!) населення за абсолютним критерієм (тобто коли у людей витрати нижчі за фактичний прожитковий мінімум) склав 42,4%. Для порівняння, в часи президента Порошенка рівень бідності за цим критерієм становив 23,1% серед усіх (!) верств населення і 13,3% серед працюючих. І – поступово меншав. Додайте сюди втрату 672 тисяч робочих місць протягом 2020 р., за офіційними даними. Бізнес-асоціації говорять про більше мільйона. Додайте що кількість людей, які мають статус безробітного зросла на 33%. А ще тарифи на комуналку зросли проти часів Порошенка у 1,4-2 рази, на тлі подешевшання газу на хабах у Європі. Тощо й тощо.

І знаєте. Я не буду когось жаліти чи засуджувати. Я недаремно перелічив витрати наглядової ради «Укрзалізниці». Щойно працівники цієї самої «Укрзалізниці» відмовилися від страйків, бо їм пообіцяли (!) підняти з/п на 10% (!!!). Їхні милості з широкого панського столу кинули хлопам кістку – а ті й раді. На цьому проблему вичерпано. У наймах коси побіліють – у наймах сестри й помрете.

Кінець епохи бідності настав. І схоже, люди хотіли саме такого кінця епохи бідності.

Мій телеграм-канал: https://t.me/dragonspech