Масові протести громадян проти підвищення тарифів мусили викликати бодай якусь реакцію у депутатів правлячої фракції. І вони її викликали. Спершу голова фракції «Слуга народу» Давід Арахамія пообіцяв створити план антикризових заходів. Потім нардеп Тищенко висловив обурення ситуацією з тарифами. Й нарешті сам «буковельський лижник», президент Володимир Зеленський доручив Кабміну розібратися з тарифами на газ.

Депутати «Слуги народу» навипередки пишуть пости про те, як вони готові зменшувати тарифи. Відтак – маю пропозицію до «Слуг». І чому б їм просто не взяти і не повернути все так, як було за президента Порошенка? Дивіться самі.

Для початку, в часи президента Порошенка існував пільговий тариф – ціна перших 100 кВт*год становила 90 грн, кожні наступні 100 кВт*год вартували вже 168 грн. Щойно ця норма була відмінена. Чому б не повернути? Характерно, владнати ситуацію з тарифами на електрику Зеленський не вимагає – він вимагає розібратися з тарифами на газ. Просто нагадаю, що електрику з 1 січня Україна заходилася імпортувати – з Білорусі, читайте з Росії.

Опікування президента тарифами на газ – не випадкове. На січень 2021 р. в Україні кубометр газу залежно від регіону становить до 10 грн. і ще біля 2 грн. – розподіл газу, якого окремо за президентства Порошенка просто не існувало. Загалом по Україні громадянин за спожитий газ сплачує від 11,62 до 12,69 грн за куб. Все б добре, але у 2018 р. (тобто після всіх підвищень тарифів, які Петру Олексійовичу вартували посади президента) ціна становила 8,55 грн. Тобто за президента «розкажи чому ти клоун» газ для населення уже подорожчав на 30%. І це – не межа. Експерти уже говорять що в лютому ціна на газ додатково підросте на 20-25%, з простої причини – підросла вартість газу на європейському хабі TTF – на 14,6%.

Хоча. Чи знаєте ви, що навіть з таким подорожчанням, ціна газу у Європі наразі нижча ніж у 2018 р., тобто в останній повноцінний рік президентства Порошенка? На тому таки нідерландському хабі TTF на 11 січня поточного року вартість тисячі кубів газу становила $261, тоді як у жовтні 2018 р. вона була $363. Тобто справа – не у подорожчанні газу в світі, він як раз подешевшав. Справа в тому, що зелена влада тихою сапою підвищила населенню ціни на газ – і буде підвищувати їх надалі. Підвищує так, що часи Петра Порошенка уже виглядають дивовижними.

Ну й на додаток. На момент завершення повноважень Петра Порошенка як президента України, холодна вода у Києві коштувала 21,8 грн за кубометр, нині – 25,4 грн.

Доречне питання – депутати зменшувати тарифи готові як? До рівня тих які були за президента Порошенка? Чи ні? А то є ще один показник, де варто було б повернути все так, як було за п'ятого президента.

В бюджеті на 2018 р. на виплату субсидій населенню у зв'язку з нездатністю сплачувати тарифи на комунальні послуги, було закладено 72,7 мільярди гривень, тоді як в бюджеті на 2021 рік – 36,6 мільярдів. А це означає, що при такому самому курсі гривні, живих субсидій зелена влада виплачує у ДВА рази менше ніж виплачували в часи президента Порошенка. При тому, що мінімальна зарплатня (а відтак – і надходження від єдиного соцвнеску) тоді були на 30% менші ніж зараз.

То доречне питання. Депутати «Слуги народу» та інших стурбованих фракцій нині ревом ревуть про те, що тарифи треба зменшити. Вони їх зменшать до рівня як було за п'ятого президента? Чи сором'язливо занизять на кілька відсотків, аби не псувати життя призначеному ними ж Кабміну, який до керувався до того, що людям субсидії призначають – але не виплачують бо у Казначействі немає грошей?

А що скаже народ, який лише два роки тому волав «Гірше не буде»? Хоче він аби повернулося як за президента Порошенка? Чи так згодиться?

Мій телеграм-канал: https://t.me/dragonspech