Вищій антикорупційний суд зняв браслет з нардепа «Слуги народу» Андрія Юрченка. Тобто так, Юрченко лишається під особистим зобов'язанням, справа триває, але – браслет він більше не носить. З усіма похідними.

А тепер нагадаю. «Я радий, що затримали людину, яка в партії „Слуга народу“ і який був такий, знаєте, завжди казав, що він чесна і порядна людина. Сьогодні дали підозру генеральний прокурор, він її отримав і обов'язково сяде в тюрму» — це президент Володимир Зеленський про Юрченка коли йому тільки-но вручили підозру. А от ще. «Чому ж тоді вперше в історії України депутат провладної, президентської партії після публікації відео від НАБУ вже через два дні отримує підозру, а через тиждень опиняється в слідчому ізоляторі?.. І як би там не було – це історичний прецедент», — це той самий президент Володимир Зеленський у послання президента Верховній Раді 20 жовтня 2020 року.

Як бачимо – прецедент дійсно стався, і не один. Те що справу спершу намагалися зам'яти і що проект підозри нардепу кілька днів пролежав на столі генпрокурора Венедиктової, яка заявляла, що не має підстав для оголошення підозри – не прецедент. У «Слузі народу» підозру не вручали також нардепам Корявченкову, Холодову, Дубінському. А ще були заступник міністра Семиволос, голова офісу президента Єрмак, тощо.

Прецедент – те що нардепу «Слуги народу» Юрченко як раз вручили підозру і надягнули браслет. Але – цього ніколи б не сталося якби не розголос, скандал і наближення місцевих виборів. «Слуга народу» просто злякалася, що може вибори програти. Проте, як бачимо – не довго музика та грала. Вибори пройшли, результат вони дали… жалюгідний. Корчити неприйняття корупції керівництву країни більше не обов'язково. І от – Юрченко на свободі. Що не кажи – а прецедент.

Прецедент того, що боротися з корупцією в середовищі зелених не збирається ніхто. Я вже писав, того хто реально бореться з корупцією ненавидіти мусять водночас і корупціонери, і палкі активісти-борці з корупцією – як це досі триває з Петро Порошенком. Для всіх для них Порошенко був тим, хто відбирав їхніх хліб. Нині – і корупціонери не лементують, і активісти владу ледве покусують – а на спільних ефірах навіть зализують її до блиску, як щойно на ICTV. Проте – є ще народ. І народ далеко не такий дурний і наївний, як цього хотілося б ЗЕкоманді.

Свіже опитування «Рейтингу» показало – 47% не побачили ніяких перемін у боротьбі з корупцією, а 34% вважають що ситуація погіршилася. Ситуація гіршає – люди це бачать. І роблять висновки. Це підтверджують не тільки результати «Рейтингу», а й результати місцевих виборів. Проте – до справжнього вибуху невдоволення ще далеко.

Відтак, очевидно. Якихось різких перемін в боротьбі з корупцією не станеться. Ніхто не займатиметься, ані схемами обкрадання «Центренерго», ані комунікаціями Шефіра з олігархами. Те що з нардепа Юрченка зняли браслет – ще один доказ.

Мій телеграм-канал: https://t.me/dragonspech