Фраза «Зате посміємося», тисячекратно повторена шанувальниками ЗЕ напередодні виборів президента, щойно заграла новими барвами. Ще ніколи я не читав проект державного бюджету України аж з таким захопленням. У нас в країні чимало людей нині зайняті НЕ своєю роботою. Комік – працює головою держави. Шоумен – балотується в мери. В правління «Укрзалізниці» сидить скандальний журналіст на чималій зарплатні. А бюджет країни пишуть… Е ні, збережу інтригу.

Розумієте, існує держава Україна. І існує бюджет України, створений урядом. Так от «держава Україна» і «бюджет України» — речі аж ніяк не тотожні. Бюджет поданий урядом – це бюджет якоїсь іншої України, ніяк не пов'язаної з тою яка від Тиси до Сіверського Донця. Зараз я вам це продемонструю.

Проект бюджету очікують на 93 мільярди грн (+9,5%) більшими ніж цього року – при тому, що на серпень відставання економіки країни по доходах становило 30 мільярдів грн. І дай бог уряду лишитися на ЦЬОМУ показникові – бо буде ще більше. Зростання кажете?

Проект бюджету-2021 передбачає збільшення податкових надходжень на 145 мільярди грн. порівняно з роком поточним. При цьому ПДВ з товарів вироблених в Україні мусить зрости на 68% — тобто +53 мільярди грн. Це – в умовах ПАДІННЯ виробництва, яке триває вже скоро рік як. Водночас ПДВ з ввезених до України товарів мусить зрости на 9,5% (+28,7 млрд.) порівняно з роком поточним. Бог з ним, я не згадую, що потік дешевого (і не надто якісного) імпорту ущент уб'є вітчизняного виробника. Я просто скажу, що за 7 місяців 2020 року надходження від ввізного ПДВ склали лише 46% від річного плану. Збільшать вони – еге ж!

Секрет Полішинеля – у 2021 році Україна мусить виплатити 439 мільярди грн. по боргах. Враховуючи що уряд заклав у бюджеті дефіцит у 6% (стримуюся, аби не луснути від сміху), очевидно – без зовнішніх запозичень ніяк. І запозичення плануються – загалом виходить біля 702 мільярдів грн. І отут знову таки – проблема. Бо другий транш від МВФ нам обіцяли у вересні – я пам'ятаю. Наразі в МВФ не можуть назвати дату другого траншу, очевидно що ідеться про грудень. МВФ – це маркер. Якщо НЕ позичає МВФ – з серйозних міжнародних організацій не позичить ніхто. А МВФ ще й зараз позичає Україні за принципом «на кота широко, на собаку вузько». Тож чи вдасться уряду позичити аж 702 мільярди грн – ще велике питання, і це не враховуючи діру в бюджеті цього року, яка уже біля 300 мільярдів.

І це – теж не межа. Бо в бюджеті закладені рекордні 150 мільярдів грн на будівництво доріг, з яких біля 70 мільярдів треба… позичити. Під державні гарантії. Я не питаю, з яких шишів ті борги збираються віддавати, бо за президента Порошенка будівництво здійснювалося коштом не боргів, а Дорожнього фонду, який наповнювали акцизи з пального. Я питаю – хто дасть такі шалені кошти країні, яка і так в боргах мов у шовках? Ви дуже любите позичати гроші алкоголікам? Отож.

Відтак, повертаюся до того з чого почав – хто замість професійних економістів та експертів писав проект бюджету на 2021 рік? Точніше так. На конкурсі «Книга року» в номінації «кращий фантастичний твір» перше місце з великим відривом мусить отримати «Держбюджет України на 2021» рік. Бо якщо не як фантастику – сприймати його можна лише як писанину мрійників.

Проте є у бюджеті статті, які точно будуть виконані. На 357 мільйонів зросли витрати на діяльність президента, на 800 мільйонів – видатки на ДУС. Золотий дощ посипався на правоохоронні органи – додаткові 1,1 мільярд отримає ДБР, додаткові 1,9 мільярда – Генпрокуратура. Видатки на безпеку і оборону взагалі зросли – аж до 5,9% від ВВП – але. Видатки на Міністерство оборони на цьому тлі зменшилися – на 127 мільйонів грн. За умови відкритого фронту.

І ці статті просто не зможуть НЕ виконати. За такого бюджету, продовжувати тримати президента у «теплій ванні» і уникнути соціального вибуху можна лише в один спосіб – збільшувати видатки на МВС, СБУ та інші силові відомства. Щоправда, Януковича така фантастика – не врятувала.

Мій телеграм-канал: https://t.me/dragonspech

Мій ютуб-канал: https://www.youtube.com/channel/UChoewHTNzAe6eiu93W9y6hw