Президент Зеленський звернувся до нації у зв'язку з загибеллю пасажирського малайзійського «Боїнгу» рейсу МН-17 рівно 6 років тому – 17 липня 2014 р. У зверненні Зеленський жодного разу не згадав Росію. Навіть «ту сторону» не згадав. Президент України виявився більш полохливим за західну пресу (див. ілюстрацію) – вона винуватця загибелі «Боінгу» назвала відверто. Вчинок цілком прогнозований – Володимир Зеленський просто зі шкіри пнеться, аби Росію чимось не скривдити. Проваливши все що тільки можна в економіці, в міжнародній політиці та у середині країни, Зеленський силиться втримати імідж «миротворця». Імідж щомиті може зламати Москва – загостренням на фронті, або черговою провокацією, на кшталт розстрілу групи український військових, який стався щойно.

А згадки про свою участь в загибелі літака рейсу МН-17 Москва сприймає вкрай болісно – і тому є серйозні причини.

Сам факт того, що «Боїнг» був збитий російським зенітно-ракетним комплексом, завезеним на територію України всупереч навіть російським законам, повністю розкриває міру участі Москви у війні на Донбасі. Коли це буде остаточно доведено, заявляти «нас там нет» Москва більше не зможе. Це в свою чергу приводить до делікатного питання розподілення відповідальності і роздачі слонів. При чому слонів роздавати доведеться Росії – у вигляді компенсацій родичам загиблих на Боїнгу, авіакомпанії, державі Малайзія та іншим, чиї громадяни загинули в трагедії. А головне компенсації платити доведеться мільйонам громадян України, які постраждали від війни, що її розв'язала Росія. Виправдовуватися Москві буде нічим. Але – і це не межа.

Версії про те, ніби терористи ДиРи переплутали Первомайськи та стали біля іншого, або що Москва готувала збиття свого літака аби створити причину для вторгнення на Донбас, особисто мені видаються малоймовірними з багатьох причин. Одна з них – ці версії знімають відповідальність з Росії за ще один злочин – свідоме завдання небезпеки великій кількості цивільних осіб з різних країн. Як? ЗРК «Бук» влучив у малайзійський Боїнг тому, що позиція ЗРК знаходилася в зоні польотів пасажирських літаків. Російський ЗРК не працював на українській системі розпізнавання «свій-чужий», а це означає, що жертвою терористів ДиРи став би будь-який літак, який пролітав би над тим районом. І цього просто не могли не розуміти російські фахівці-зенітники. А це не тільки звинувачення в убивстві 298 мирних людей, це ще й ставить під сумнів надійність Росії, як учасника міжнародної системи авіаруху. Подумайте самі – якщо ці гаврики додумалися палити з «Буку» в зоні польоту цивільних літаків – чого чекати від них в інших сферах?

Власне, українці відповідь на це питання отримують уже 6-й рік. А тоді, 6 років тому ніхто не міг повірити, що Росія ризикне передати терористам ДиРи, зброю настільки потужну як «Бук». Повірити не могли, але... Частини українського Сектору Д у ті дні перекрили ділянку кордону від Амвросіївки до Ізварина. У терористів ДиРи сильно погіршало забезпечення. По українських позиціях вздовж кордону клепали з двох боків – з окупованих територій і з Росії. Проте – українські вояки зубами вчепилися в свої позиції, з неба їх прикривала українська авіація. Літаками ж здійснювалося забезпечення. Тому на Донбасі з'явився «Бук». А життя цивільних?.. Хто мусив про таке думати? Ті хто зруйнували життя сотень тисяч цивільних на Донбасі?

298 громадян Малайзії, Нідерландів, Австралії, Великої Британії, тощо, навіть не здогадувалися що вони уже були приречені. Росія нині багато дала б, аби про все це забули назавжди. І президент Зеленський зі своїми «мирними ініціативами» давно потрапив до Москви на гачок. Тому й боїться згадувати хто винний у загибелі літака рейсу МН-17. Так само як він боїться казати хто винний в загибелі наших солдат в період від вересня 2019 р. і до сьогоднішнього дня.

Мабуть варто було вистояти влітку 14-го і зимою 15-го, аби нині здобути от таке.

Мій ютуб-канал: https://www.youtube.com/channel/UChoewHTNzAe6eiu93W9y6hw

Мій телеграм-канал: https://t.me/dragonspech

5f11ca17717ce.jpg