Я давно помітив цікаву закономірність, якщо заповзятий борець зі схемою «Роттердам+» Андрій Герус десь починає волати про зловісні інтереси Ахмєтова – шукай інтереси Коломойського. Жодного разу не підводило – знайшлися й зараз. А з ними – ще й інтереси Пінчука і кума Путіна.

Останнім часом нардеп Герус накинувся на український уряд. Суть звинувачень така, ніби уряд Шмигаля зменшує виробництво ядерної енергетики, бо захищає виробництво зеленої енергетики – її, мовляв, контролює Ахмєтов. Скандал спалахнув такий, що посли Бельгії, Великої Британії, Канади, Норвегії, Німеччини, Франції, Швеції та Південної Кореї виступили з заявами не допустити неповернення інвестицій у відновлювані джерела енергетики. Але Геруса це не зупинило.

97 нардепів підписали звернення до прем'єра Шмигаля з проханням не зменшувати частки ядерної енергетики у загальній структурі виробництва електрики. Що дивує у цій заяві? А чому власне вони так переймаються саме атомною енергетикою? Існує ще й теплова – її обсяг набагато більший ніж у зеленої.

Друге що дивує – хто саме перейнявся долею українських атомників. Я насмілюся нагадати, що ще восени нардепу Герусу проблеми українських енергетиків були до лампочки – імпорт дешевої електрики з Росії (пригадайте на чию користь) він забезпечував натхненно. За рік бурхливої діяльності Геруса і міністра Оржеля ще нещодавно стабільна галузь прийшла до колапсу – зупинені шахти, виведені в простій ТЕС, а борги енергетичної галузі сягають таких обсягів, що енергетики говорять про загрозу віяльних відключень.

Насправді - все просто. Розумієте, ядерні станції – це не дизель-генератор, який захотів – включив, захотів – виключив. Ядерна станція виробляє енергії зразу багато і у регулярному режимі. Що таке гратися з режимами роботи АЕС – гарно показано в серіалі «Чорнобиль», разом з тим, до чого такі ігри призводять. У всі часи ядерна енергетики виробляє якийсь базовий обсяг електрики, який буде спожитий обов'язково, а балансування енергосистеми робиться вугільними станціями. Саме тому ядерна генерація завжди складає приблизно 50% від загальної. Але.

Зима 2019-2020 рр. була неприродно тепла, а з жовтня минулого року в Україні падає виробництво, й тому споживання електрики впало на 40%. А виробництво ядерної енергетики не зменшилося і тому в окремі години воно доходило до 80%. Через це виробництво на вугільних станціях впало до критичних показників, а на окремих АЕС довелося розвантажувати ядерні блоки вночі та на вихідних. Очевидно, усі генерації як і ядерну треба було зменшувати – інакше ми здобудемо новий Чорнобиль, а тільки цього нам і бракувало. Мене важко запідозрити в симпатіях до уряду Шмигаля, але зупинка імпорту електрики з Росії (з 1 квітня) і вирівнювання балансу – кроки абсолютно технічно та державницькі правильні. Ба-більше, НАЕК «Енергоатом» офіційно підтримав обмеження надмірної роботи ядерних блоків – хоча як раз він найменше зацікавлений в цьому. І квартал 2020 року «Енергоатом» закрив зі збитком у 1,57 млрд грн., проти прибутку у 2,36 млрд грн. в першому кварталі року минулого.

А чому це сталось. Бо нардеп Герус організував ручне заниження цін нижче собівартості. Повернення ціни до її реального значення зразу ж викликало опір власників феросплавних та металургійних заводів, тобто – Коломойського і Пінчука. Нині ми спостерігаємо інформаційний накат на уряд з метою примусити його або збільшити ядерну генерацію, або зменшити ціну на електрику. Не дивно, що страшилку «уряд зупиняє АЕС» підхопили не тільки ЗМІ цих дивовижних людей, а й ЗМІ пов'язані з ОПЗЖ Медведчука – там явно розстроєні зупинкою російського імпорту електрики. Кількість нардепів, що встали на захист інтересів олігархів і Москви – дивися вище.

Жарти в сторону. В інтересах Коломойського уже зупинили шахти і заблокували роботу нафтового терміналу в Миколаєві. Але зараз ми всерйоз можемо стикнутися з вибухом АЕС. Збірна трьох олігархів, що грають в атом – це надто небезпечно.