Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства

Тимофій Милованов відзвітував про «перемогу» над тіньовою занятістю –

тобто коли ви працюєте і отримуєте зарплатню, але офіційно не оформлені.

Знаєте, є такий анекдот, коли представники різних професій пояснювали як вони зможуть зупинити потяг? Найбільш лаконічним виявився армійський прапорщик – він просто вийшов на рейки і скомандував: «Потяг стій!» Результатів анекдот не повідомляє. Міністр Милованов похвалився, що за два тижні інспектори відвідали 184 319 підприємств і виявили 315 суб'єктів, які працювали без державної реєстрації та використовували незадекларовану працю. Незареєстрованими виявилися 700 осіб.

Які емоції викликає ця інформація у людини, яка з реаліями українського бізнесу знайома не з чуток? Лише одну – бурний невтримний сміх. Я навіть опускаю, що 184319 підприємств за два тижні – це по 2304 підприємств за годину! Скільки ж інспекторів працює у міністерстві розвитку економіки? Погодьтеся, цінно дізнатися, що відомство Милованова завело собі персональний батальйон «Інспектор». Якщо не бригаду. ЗСУ гірко плаче.

По-друге. За дослідженням компанії "Ernst & Young" наразі тіньові операції складають 26,2% від офіційного ВВП. Простіше кажучи – у тіні знаходиться біля чверті економіки України. І от міністр Милованов хвалиться що з 184319 перевірених підприємств порушення виявили аж на 315 з них! Цілі 0,2% від загальних! Вражає розбіжність? Що це означає?

А означає це те, що з інспекторами відомства Милованова підприємці повелися так само як у часи Януковича – вони їх «підмазали». Дали на лапу. Очевидно, оті 315 підприємств-порушників, це або ті хто просто не мав грошей на хабар, або ті хто мав порушення настільки кричущі, що одним хабаром було не обійтися. Милованову, замість хвалитися такими цифрами, треба негайно розбиратися з корупцією у своєму батальйоні «Інспектор». Наприклад, треба сформувати ще один батальйон «Інспектор» - який контролюватиме перший батальйон «Інспектор». Історія держслужби України знає ще й не такі приклади. А тіньова зайнятість, вочевидь, не зміниться ніяк – як і раніше.

Милованов хвалиться, що в сфері торгівлі і громадського харчування щойно оформили 123 тисячі людей. Відкрию міністру страшну таємницю – їх оформлюють там, де їх важко приховати. Там же де це зробити можна, людей масово переведуть у ФОПи, а існуючі ФОПи уйдуть в тінь. Людей можна оформлювати на півставки, на чверть ставки. Тощо й тощо. Чи виграє від того держава – питання надто дискусійне, світова історія доводить, що ґвалтувати економіку – собі дорожче.

А тим часом інший міністр – Кабінету міністрів Дмитро Дубілет, який мріє скоротити 18,5 тисяч працівників райдержадміністрацій, щойно похвалився надходженням до бюджету 400 мільйонів грн., і подав це як результат боротьби з тіньовим ринком алкоголю. Дивним чином ця перемога збіглася в часі з постановою Кабміну від 4 грудня 2019 р. № 1132, якою уряд розширив повноваження Держпраці. Тепер інспектор може приходити і перевіряти бізнес у будь-який день, у будь-який зручний для нього час, без попередження підприємця. Простіше кажучи, інспектор може прийти і заблокувати підприємство перевіркою.

Стає очевидно. Інспектори пройшлися з перевірками по підприємствах пов'язаних з алкоголем і швидко назбивали 400 мільйонів грн. – для галузі де виручка компаній лише тільки першої десятки сягає 30 мільярдів – не такі вже й великі гроші. Себе інспектори, певно, теж не скривдили. От вам і секрет «перемоги».

Так виглядає «бізнес по-новому». Підприємці які за Порошенка плакалися про нестерпні умови праці, здобули натомість збільшення кількості інспекторів і перевірок. Милованов уже пообіцяв рейди по підприємствах будівельної галузі, аграрників та транспорту. Прозоро натякнув: «Готуйте гроші!» Кортить процитувати відомого кіногероя: «Відчиняйте амбари, або прийдуть і заберуть все даром». І марно скаржитися – вони зробили це разом.

Мій телеграм-канал: https://t.me/dragonspech