Голова Незалежної профспілки гірняків Михайло Волинець написав вельми жорстке звернення до президента Зеленського та прем'єр-міністра Гончарука. Суть звернення – вугільна галузь України наразі знищується так, що доводиться згадувати про шалені 90-ї. У місті Вугледар, Донецької області, відбувається затоплення шахти «Південнодонбаська-1» і вже під загрозою затоплення шахта ім. Сургая. Причина затоплення – через борги за електрику, шахта «Південнодонбаська-1» повністю знеструмлена. Відключені вентилятори головного провітрювання — йде загазування гірничих виробок на всіх горизонтах. Виключені агрегати головного водовідливу — шахта заповнюється ґрунтовими водами.

https://www.facebook.com/VolynetsMykhailo/posts/12...

Що це означає? Наприклад те, що завтра у шахті може статися потужний вибух газу, який обов'язково вирветься на поверхню. Це означає, що ґрунт над затопленою шахтою може почати зсовуватися, і ми здобудемо руйнацію міста і екологічну катастрофу. Це означає, нарешті, що шахти будуть втрачені як таке, їхнє відновлення обійдеться дорожче, ніж розробка взагалі нових шахт. Колись, коли я працював на заводі, мені довелося спілкуватися з інженером-механіком з Донбасу, який розповідав, як під час шахтарських страйків інженери-гірняки ночами самі ходили в шахти, аби відкачувати воду і провітрювати виробки. Бо на відміну від пересічних шахтарів, які в той час лише грюкали касками, інженери чудово розуміли чим може відбитися неконтрольована зупинка шахти.

Додайте до цього, що Вугледар – це 57 км від Донецька. Екологічна і соціальна катастрофи стануться прямо за спинами наших вояків в зоні ООС. І проблема така, явно не тільки у Вугледарі – там вона просто прийняла уже вигляд катастрофи. Михайло Волинець чітко перелічує винуватців ситуації: голову комітету з енергетики ВР Андрія Геруса і міністра з питань енергетики Олексія Оржеля. Про що ідеться?

Про це я писав уже не один раз. Ще наприкінці серпня 2019 р. сталася дивовижна за своїм змістом ситуація – державний «Центренерго» наукладав договорів про поставку електрики структурам олігарха Коломойського за цінами явно нижчими за собівартість, і водночас – про закупівлю для «Центренерго» дешевого вугілля з Росії та з окупованих районів Донбасу. Нам багато казали про аморальність «торгівлі на крові» — і в результаті ми отримали саме її. Ще тоді експерти криком кричали, що такі ігри призведуть до руйнації розрахунків з вітчизняними шахтами і як похідне – до зупинки шахт. Але не змінилося з тих пір нічогісінько!

5e47ae567df73.jpg

Проблеми з шахтарями останнім часом об'єднали і Захід, і Схід. 6 лютого поточного року президенту Зеленському довелося вести вкрай неприємну розмову з шахтарями у Червонограді на Львівщині. 14 лютого стало відомо що на шахті «Красноліманська» на Донеччині півсотні шахтарів другу добу протестують під землею, вимагаючи виплатити їм заборгованість по зарплатні. Причини заборгованості чітко пояснив Михайло Волинець: «Міністр енергетики у компанії з головою енергетичного комітету ВР Андрієм Герусом організували системний імпорт електроенергії, вугілля з Росії. Водночас на складах без попиту лежить тримісячний запас палива — 2,7 млн тонн українського твердого палива… Дві державні структури „Держвуглепостач“ та „Вугілля України“, підприємство з ручним керуванням Коломойського ПАТ „Центренерго“ заборгували тільки шахті „Південнодонбаська-1“ 189 млн грн. Ця сума більше за зарплатний борг перед гірниками, більша за борг шахти за електроенергію». Додати нічого.

Інтерес олігарха Коломойського в оборудках затіяних Герусом і Оржелем – очевидний. Відтак – кортить запитати. У нас уже заблокували нафтовий термінал у порту Миколаєва – через інтереси Коломойського. У нас відправили гуляти працівників Запорізької ТЕС – через імпорт російської електрики в інтересах Коломойського. Тепер у нас в інтересах Коломойського зупиняють шахти. Що буде далі? В інтересах Коломойського зупинять пару металургійних комбінатів? Зірвуть посівну в країні? Здадуть пару міст ворогові? Хто заплатить за знищені шахти?

Мій телеграм-канал: https://t.me/dragonspech