Моє попереднє припущення про те, що народний депутат Андрій Герус працює насправді не на Коломойського а на інтереси Москви, дивним чином знаходить нові й нові підтвердження. 30 листопада голова комітету ВР з питань енергетики Андрій Герус заявив про те що найближчим часом мусить бути прийнятий законопроект який заборонить імпорт електрики з Росії. Народні депутати б'ють на сполох, слова Геруса – брехня від початку до кінця.

Законопроект № 2233 справді поданий і голосувати його мусять невдовзі. Але. Заборона торкатиметься тільки комерційного імпорту за прямими договорами, проте імпорт за схемою «імпорт на добу вперед» і «внутрішньодобовий ринок» лишаються без змін. Крім того можливість імпорту електрики з Білорусі цілковито збережена. І от цей момент збурює найбільше, з дуже простої причини. НЕМАЄ у Білорусі надлишку електрики, яку вона може продати. Білорусь не продає нам свою електрику – вона транзитом переганяє нам електрику російську. Надлишок струму в Білорусі з'явитися може лише у 2020 р. з введення в дію Білоруської АЕС, яку нині будують на… гроші російського «Росатому». Проти будівництва цієї АЕС, будмайданчик якої розташований всього лише в 50 км від столиці Литви, категорично виступає Литва, а з нею і Польща. Очевидно, викуповуючи електрику з такої станції, Україна ще й влазить в конфлікт з відданим союзником. Кому це вигідно?

Це вигідно тій самій силі, якій вигідно аби українська енергетична галузь перетворилася на руїну – Москві. У України немає проблем з генерацією електрики – ми виробляємо її більше ніж споживаємо. Проте в інтересах одного олігарха, який протягом двадцяти років займався не модернізацією своїх феросплавних заводів, а вибиванням для себе пільгових тарифів, шляхом махінацій і політичного шантажу, нині українську електрогенерацію твердо ведуть до зупинки і руїни. 5 листопада відбулися рекордні поставки електроенергії в об'єднану енергосистему України з Білорусі та Росії, що склали 1216 мегавати. В «Укренерго» заявили, що були змушені зменшити обсяги вітчизняної генерації, позаяк не могли обмежити імпорт – це неможливо за законом.

«Укренерго» на сполох б'є – подальший імпорт електрики з Росії примусить компанію відключати теплові і вітряні станції. Спільно з «Укренерго» кричить криком голова незалежної профспілки гірняків Михайло Волинець – за його словами імпорт електрики з Росії руйнує теплову генерацію і вугільну промисловість. Ситуація маразматична. Замість годувати своїх вуглярів, енергетиків і атомників, ми годуємо підприємства країни-агресора. І робиться це за влади, яка владою стала в тому числі через гучний лемент про «торгівлю на крові».

5de75a556ea59.jpg

Все це – наслідки «поправки Геруса», яка відкрила шлях для імпорту електрики з РФ. Але зупинятися голова комітету ВР з питань енергетики і ЖКП Герус явно не збирається. На початку місяця журналісти зняли переписку Геруса з міністром Олексієм Оржелем (тим самим, який вже заговорив про імпорт з Росії ще й газу) де Герус давав розпорядження Оржелю імпортувати ще 2000 мегават електрики. Тепер – законопроект № 2233.

Щойно у Верховній Раді створено міжфракційне депутатське об'єднання «Енергетична незалежність і безпека України». «Ми все будемо робити для того, щоб виключати такий шантаж з боку Російської Федерації. Також скажу, з боку комітету Андрія Геруса, який все робить для того, щоб знищити нашу енергетичну безпеку», — заявив член об'єднання, народний депутат Михайло Бондар. Як бачимо – мотивації пана Геруса вже не секрет навіть для народних депутатів. Очевидно, для суспільства – теж.

Є багато причин дивуватися президенту Зеленському. Однак, впертість, з якою він покриває діяльність нардепа Геруса, логічних пояснень не знаходить. Хоча схоже, майбутнє президента Зеленського мало цікаве і Андрію Герусу, і самому Зеленському.

Мій телеграм-канал: https://t.me/dragonspech