Знаєте як народний депутат України, представник президента

Зеленського у Кабміні та голова комітету ВР з питань

паливо-енергетичного комплексу підіграв Москві на переговорах про

транзит російського газу через Україну? Зараз розповім.

На всіх попередніх переговорах Україна мала козир, з яким Москва зробити не могла ну от просто категорично нічого. Козир цей – те, що по українському транзиту газ ішов не тільки для країн Європи, а й для Молдавської ГРЕС, яка належить російській державній компанії «ИНТЕР РАО» і яка забезпечує електрикою Придністров'я, по факту анклав окупований російськими військами на території незалежної Молдови. Всі погрози Москви перекрити транзит свого газу через Україну донедавна буксували через перспективу зникнення електрики у Придністров'ї. Але тепер…

19 вересня Верховна рада прийняла поправку, якою дозволила імпортувати електроенергію з Росії і Білорусі. Автор поправки – депутат Андрій Герус, палкий борець зі схемою «Роттердам+» та з ринком електроенергії в Україні. Ці його активності сильно подобаються олігарху Ігорю Коломойському, чиї феросплавні заводи від цін на електрику залежать принципово. Ще тоді експерти голову сушили: інтерес Коломойського – зрозумілий, а Москва чому взялася брати на буксир бізнес олігарха, проти якого в Росії порушена кримінальна справа через діяльність Коломойського на посаді голови ДніпроОДА під час гарячої фази АТО в 2014 р.?

Тепер відповідь очевидна. Молдавська преса повідомляє, що Москва «домовилася з Україною» про транзит електроенергії до Придністров'я. Тобто електрику будуть купляти не лише для підприємств «дорогого Ігоря Валерійовича», а й для транзиту для Русскага міра у Придністров'ї – аби воно, сердешне, зі світлом було.

Крім підтримки сепаратистів Придністров'я поправка Геруса створила Україні велику проблему – під питанням підключення України до європейської енергомережі у 2023 р., що мусить відбутися в межах інтеграції України до Європи. У 2022 р. Україна мусить повністю відключитися від енергосистем Росії і Білорусі і підключитися до енергосистеми ЄС. Тепер ця перспектива під питанням. І це ще не межа.

Прямо зараз поправка ім. нардепа Геруса стала проблемою для переговорів України по транзиту газу з РФ. Москва більше не зв'язана постачанням газу для Придністров'я. Москва ще й про Північний потік-2 щойно з Данією домовилась. Москва нахабніє і висуває нові й нові вимоги. Москва нав'язує Україні свої умови.

Зате – Валерійович з профітом.

Мій телеграм-канал: https://t.me/dragonspech