Знаєте що найбільше бісить в цій вакханалії влади, примусити ФОПи заводити собі РРО? Те що по-факту ЗЕкоманда пресує тих підприємців, які уже зареєструвалися. Примушує їх сплатити більше. Бо фрілансери та торгівці на базарах, які не зареєстровані ніяк і не платять ні чорта, на новації уряду чхати хотіли. Замість заходів зі стимуляції сплати податків ВСІМА, уряд примушує вивернути кишені тих, хто платить і так.

Так, проблема народилася не вчора. Українці сплачувати податки не люблять, ставлення до особи яка без примушення відкриває ФОП і фінансує свою державу через податки, таке саме як у євробляхера ставлення до людини яка купує машину у салоні з усіма податками і зборами. Тобто – як ставлення халявщика до особи відповідальної. Свого часу, коли я сам реєстрував ФОП для мене шоком було скільки людей навколо мене працювали і заробляли, але не були зареєстровані і державі не платили ні чорта. На що там у нас держава коштів регулярно не має? На учителів? Лікарів? Армію?

Боротися з цим шляхом перевірок і штрафів – справа гибла. По-перше, розходи на перевірки перевищують ефект від штрафів і сплачених податків. По-друге, а хто контролюватиме тих хто перевіряє? Якщо ви маєте знайомих які торгують на базарі, вам розкажуть цілі епоси про базарні ряди де не зареєстрований жоден торговець і про те як скидаються для перевіряючих, коли ті з'являються нарешті.

Як вирішувати цю проблему? Соціальна реклама, роз'яснювальна робота та створення умов, коли гроші заробити можна, а витратити, не пояснивши походження – складно. Але це – довго і нецікаво. Набагато простіше придушити тих ФОПів, які зареєстровані і платять уже, і які в силу нюансів бізнесу не можуть перейти на 1-групу (позбавлену РРО). І так, обіцяний президентом мораторій на перевірки – це мертвому припарка. Кожен підприємець знає, що то за треш – перевірки після завершення такого мораторію.

ЗЕкоманда думає, що збільшить наповнюваність бюджету. А насправді вона збільшить кількість підприємців які підуть у тінь. Бо навіщо сплачувати податки, якщо поруч – сусід, який уходить від податків, плодячи корупцію? Якщо можна і так… Чи виграє від того держава – гадаю цілком очевидно.

І так, було б дуже цікаво зараз послухати тих підприємців, що влаштовували істерику через збільшення мінімальної з/п в часи президента Порошенка і віщували масове скорочення підприємств в Україні. Як воно? Краще стало?

Мій телеграм-канал: https://t.me/dragonspech