Аби видобувати корисні копалини – потрібно отримати дозвіл. Дозволи

видає Державна служба геології та надр України, у простонародді –

«Держгеонадра». Бажаючих отримати спецдозвіл завжди більше ніж самих

дозволів, відтак про корупцію навколо «Держгеонадр» можна вже цілі

серіали знімати. Особливим вищім пілотажем стала схема видачі

спецдозволів «Держгеонадрами»… всупереч їхньому власному рішенню.

Виглядала схема настільки просто, що ця простота заворожує. «Держгеонадра» отримувала заявку на видачу спецдозволу – і відмовляла у її задоволенні. Відмова «Держгеонадрами» у видачі ліцензії була підставою звернутися до суду і опротестувати її у законному порядку. І от дивна штука – «Держгеонадра» стабільно програвала суди компаніям, що їх пов'язують з відомими українськими олігархами. Суди стабільно визнавали, що «Держгеонадра» порушували умови розгляду заявок і зобов'язував їх видати компанії-заявнику спецдозвіл.

Вражає? Дивовижно все. До «Держгеонадр» претензій нема – вони у видачі спецдозволу відмовили. Заявник теж цілковито задоволений – він зі спецдозволом. Винуватим лишається лише самий гуманний у світі український суд, але з ним теж де сядеш там і злізеш – формально він все вчинив за законом.

Одним з найбільш відомих отримувачів спецдозволів за такою схемою стала компанія «Укрнафта» Ігоря Коломойського. Закон забороняє видачу спецдозволів компаніям, які мають податкові борги. Але. «Укранафта» подавала заяву у «Держгеонадра», дочікувалася поки їй що називається «завертали голоблі», з цими «голоблями» йшла до суду – і суд встановлював що «Держгеонадра» порушували порядок і терміни відмови у спецдозволі. На підставі цього суд зобов'язував «Держгеонадра» спецдозвіл «Укранафті» видати.

Ще один «герой» цієї схеми – компанія «Атомні енергетичні системи України» Геннадія Буткевича. Коли «АЕСУ» подала запити на отримання п'яти дозволів на видобуток урану без аукціону, «Держгеонадра» цілковито законно їм відмовили, але… знову таки порушили процедуру відмови. Результат – суд виніс ухвалу на користь «АЕСУ» і спецдозволи вона отримала. І це – не межа. Серед компанії яким «Держгеонадра» програвали суди за схожою схемою – «Бурісма» Миколи Злочевського, «Голден Дерік» яку пов'язували з екс-міністром екології Едуардом Ставицьким, тощо й тощо.

За логікою, керівники юридичної служби «Держгеонадр» після такого мусили б мінятися одне за одним. Логічно? Ніяк не логічно, позаяк Хриситина Браіловська, благополучно очолювала юридичний департамент «Держгеонадр» від 2012 р. (часів прем'єрства Азарова) і аж донедавна.

І от щойно президент Зеленський поставив прем'єр-міністру Гончаруку задачу «перезавантажити» низку відомств, відомих своєю корумпованістю, і «Держгеонадра» у тому числі. І хто як ви думаєте тепер претендує на посаду голови «Держгеонадр»? Все так, всі шанси обійняти посаду має згадана екс-керівник юридичного департаменту «Держгеонадр» Христина Браіловська. Як таке сталося?

Може справа в тому, що пані Браіловська – колишній працівник компанії «Інфокс» вже згаданого тут Миколи Злочевського? А може справа в тому, що в період перебування пані Браіловського в керівниках юридичної служби «Держгеонадр», остання ударно програвала суди «Укрнафті» теж уже згаданого Ігоря Коломойського? Можливо. А можливо, це призначення – ініціатива як раз таки прем'єра Олексія Гончарука. Справа в тому, що чинний прем'єр Гончарук в органах влади працював недовго, але на видачі спецдозволів він знається дуже гарно.

Гончарук був радником екс-міністра екології Ігоря Шевченка, відправленого у відставку після історії з перельотом на приватному літаку скандального екс-депутата Олександра Онищенка (Кадирова), якого НАБУ і ГПУ ще й досі розшукують через корупційні оборудки як раз таки з надрами. Колишня журналістка і екс-депутат 8-го скликання Тетяна Чорновол написала про те, як в той період Шевченко постійно намагався просунути Гончарука в керівники «Держгеонадр», де як раз розглядалися спецдозволи для фірм, пов'язаних з Онищенком. Керівником відомства Гончарук тоді не став через опір прем'єра Арсенія Яценюка, який не розумів навіщо керівником Державної служби геології та надр призначати людину вельми далеку і від надр, і від геології?

Нині, якщо призначення пані Браіловської у керівники «Держгеонадр» відбудеться – це буде найкраща характеристика всім «перезавантаженням» державних установ прем'єром Гончаруком за вказівкою президента Зеленського.