Все, що подається ЗЕкомандою як боротьба з корупцією – або фікція,

або розправа над політичними опонентами. Такий висновок сам

напрошується. Бо коли заходиться про схеми Коломойського – байдужіють до

них зразу всі. Штаби боротьби з «торгівлею на крові»,

активісти-актикорупціонери та антикорупційні органи разом з головою

комітету з питань енергетики ВР Андрієм Герусом (натхненним борцем зі

схемою «Роттердам+») — анабіоз у всіх.

Опубліковані дані торгів показали, що державна електрогенеруюча компанія «Центренерго» продала у вересні електроенергію на 1550 мВт/год, по ціні нижчій за собівартість, підтвердивши слова колишнього голови НКРЕП Дмитра Вовка, переслідуваного нині за схему «Роттердам+».

Кому продала? Знову таки не секрет – від моменту зміни керівництва, «Центренерго» почала масово укладати контракти на поставку електроенергії з підприємствами Ігоря Коломойського. За даними ЗМІ після перемоги на виборах Володимира Зеленського менеджмет «Центренерго» стали контролювати структури Коломойського. В принципі – проблем нема, електрику «Центренерго» продавати може кому хоче. Але…

«Центренерго» продала нижче собівартості електрики на 1550 мВт/год, а виробити здатна лише на 850 мВт/год. Це означає що потужності «Центренерго» будуть завантажені по максимуму й відтак працюватимуть до зносу. А ще – майже 45% уже проданої електрики «Центренерго» муситиме докупити у «Укренерго» за максимально можливою у таких випадках ціною за схемою «ринок, доба наперед»+15%. Хороший бізнес – продати нижче собівартості те чого у тебе нема, аби самому купити значно дорожче? Скільки такий бізнес проіснує?

Відповідь – проіснує він до чорта. Бо «Центренерго» — державна кампанія і тому збитки нароблені її менеджментом компенсує держава – тобто ми з вами разом. Лише за перше півріччя 2019 р. «Центренерго» уже показала валовий збиток у 201,29 мільйони грн.. проти 634,54 мільйони прибутку за відповідний період 2018 р.

І все це відбувається в момент, коли на засіданнях в ОПУ обговорюють проблему нестачу вугілля для проходження осінньо-зимового сезону і відкривається що найвигідніше закупити вугілля за схемою «Роттердам+» за яку нині чиновників попереднього уряду шпетить НАБУ. У цей самий час підприємства Коломойського вугілля спалюють як годиться! Уявляєте собі реальні обсяги збитків?

Ні, не уявляєте. Бо ви не знаєте, що й закупівлею вугілля на «Центренерго» — не все чисто. На поставку вугілля для ТЕС «Центренерго» підписала контракт на 400 мільйонів грн.. з невідомою бориспільською фірмою «Нафта Форс», заснованою в серпні минулого року, з одним єдиним директором-засновником, який (просто містика якась!) теж пов'язаний з групою «Приват». Причому вести це вугілля, згідно контракту, мусять із Росії.

Незалежна профспілка гірняків уже звернулася до СБУ з проханням перевірити оборудку, позаяк везуть вугілля не з РФ, а з окупованих районів Донбасу. А це – чистої води «торгівля на крові», проти якої активісти нардепів Соболєва, Парасюка та Семенченка-Грішина протестували на редутах. Тоді їх збурювала торгівля з тими, хто стріляє в наших бійців. Нині – мовчки. Не хвилює їх навіть закупівля «Центренерго» вугілля у Росії, чого в часи президента Порошенка на спостерігалося в принципі. Вже згаданий екс-голова НКРЕП Дмитро Вовк писав, що вугілля з РФ/ОРДЛО «Центренерго» купує по ціні 2500 грн/т (проти 1741 грн/т по «Роттердам+»), після чого собівартість енергії стає 1,9 грн/кВт.год, а підприємствам Коломойського енергію продають по ціні 1,3 грн/кВт.год. І біля половини тої енергії ще й самі не виробляють – мусять докуповувати значно дорожче.

Завдяки всім цим викрутасам «Центренрего» не купує вугілля у українських шахт і не платить за транспортування вугілля зі збагачувальних фабрик на ТЕС – а ті не платять шахтарям, що матиме наслідками зупинки шахт і соціальні вибухи. Заборгованість по зарплатнях на державних шахтах вже на серпень склала біля мільярду гривень. Якою вона стане до Нового року – моторошно уявити.

Бізнес-структура продає державній компанії вугілля за дорого, аби купити в неї енергію нижче собівартості, а держава муситиме покрити розходи державної компанії, шахт та ще й витратитися на питання нацбезпеки. Шановні, та це ж грабунок серед білого дня! Та тільки не цікавить цей грабунок тепер нікого. Ані СБУ, ані борця зі схемами Геруса, ані НАБУ з САП, ані активістів з редутами.