Знаєте, мені це вже порядно набридло. Набридло те, як раз за разом наші громадяни намагаються обрати чарівника, який мусить за них, у їхній країні вирішити їхні проблеми. Щойно ми бачили як більшість країни, у єдиному пориві обрала у президенти коміка, який нині через голову керівника Митної служби звільняє керівників митниць і влаштовує скандали з секретарями міськрад. Тепер так само на наших очах до Верховної Ради готові обрати відомого співака з людьми, про яких ми знаємо практично нічого.

Вдумайтеся в це формулювання «політичний рейтинг співака». Не маразм? З чистої допитливості цікаво – який наразі політичний рейтинг Стіва Тайлера, Міка Джаггера, або Бонні Тайлер? Чому всі вони не йдуть в політику? Відповідь очевидна – на Заході ніхто не проголосує за «просто хорошого хлопця». На Заході чудово розуміють, що влада – це служба. Парламент – це місце де мусять обговорювати важливі для країни питання і коректувати та приймати закони. Люди які там працюватимуть, мусять принаймні розумітися на предметі. Знати як держава працює. Розуміти, чому ця процедура працює так, а ця – так? Що зможе поміняти там на краще людина, яка все життя не організовувала людей, не керувала людьми, не створювала виробництво? Яка співала...


Я чудово знаю цю логіку. Люди всерйоз вважають що «стало краще», це коли ви продовжуєте ходити на ту саму роботу, виконувати ті самі обов'язки, у вільний час – байдикувати, а не займатися самоосвітою, аби реформувати себе самих. А водночас – аби в них росли зарплатні, зменшувалися ціни та дешева іпотека з'являлася б неба. Людей переконують, що все це можливо – треба, ніби, лише «перестати красти». Це «вас обкрадають» перетворилося на ідеальну вудочку з морквинкою, яку вішають перед віслючком, аби їхати в нього на горбу. І народ біжить за морквинкою – не помічаючи, ким зайнятий його горб і кого він везе?


«Що мені робити? Як мені жити?» — питають люди. І самі собі відповідають – потрібен той, хто прийде і вирішить... «Зробить краще».


Знаєте, я далеко не прибічник екс-міністрів Анатолія Гриценка , Юрія Бойка та екс-прем'єра Тимошенко, але їхніх виборців зрозуміти принаймні можна. Вони виходять з чогось конкретного – з досвіду перебування цих політиків при владі. Можна захоплюватися тим досвідом, можна його критикувати, але факт лишається фактом – такий досвід всі вони мають. Екс-президент Порошенко – й поготів.


Проте – люди хочуть чарівника. Люди готові голосувати за «хорошого хлопця». Люди, обираючи законодавця в Раду, керуються принципом «ну, він же такий хороший хлопчик! Пісні гарні співає!» Люди голосують не за реального політика, а за власні іллюзії. За сподівання, що «а раптом він буде хороший?» Той факт, що просто не можна бути хорошим для всіх, їм на думку не спадає.


Не спада їм на думку й те, що за політиком-дилетантом часто-густо стоїть олігарх, для якого такий політик-дилетант всього лише інструмент для втілення власних інтересів (і ми вже маємо такий приклад перед очима). Але... «Хіба ж може таке бути? Він же – хороший хлопець!»


Трагедія ситуації полягає в тому, що шукаючи «хорошого хлопця», виборці уривають шлях у владу для справді ефективних керівників. Дають зрозуміти, що іти ефективному менеджеру у владу – не треба, його ніхто не оцінить. Команда прнзидента Порошенка на Дніпропетровщині на чолі з головою ДніпроОДА Валентином Резніченком – будувала школи, дитячі садки, дороги, стадіони, лікарні, системи економного опалення... За президента Порошенка Україна здобула безвіз, увійшла в п'ятірку найбільших експортерів харчів до ЄС, збудувала 207 нових заводів за 4 роки, і Газпром став винним «Нафтогазу», а не навпаки. Чим громадяни віддячили за все це? Обрали президетом дилетанта. Коміка. Нині вони готові обрати в парламент співака з друзяками.


До чого ми так прийдемо – не хочеться й думати.