6 липня президент Зеленський взяв участь у нараді митників на КПП «Ужгород». Ні, я не буду обговорювати дивну поведінку президента – припускаю що він міг хвилюватися. Зрештою – хіба прибічників ЗЕ це обурює?

Вразило мене інше – те як президент Зеленський на камери в присутності нового голови ДФС, закликав звільнитися керівників чотирьох митниць. Чому вразило? Сильно мені це нагадало прийом, гарно відомий з часів роботи мене на заводі. Періодично траплялася ситуація коли робочі приходили до начальника цеху скаржитися на начальника ділянки, наприклад. Небезпідставно скаржитися. І от начальник цеху, розуміючи що відреагувати треба, але не бажаючи начальника ділянки справді карати, робив так. Він викликав начальника ділянки до себе в кабінет і у присутності робочих обкладав його матюками. Серед ІТПівців цей прийом мав назву «бачте як я його… сварю?» (в оригіналі звучало більш брутально). Тобто лементу багато, а толку…

Чому асоціації саме такі? Та тому що поводився Зеленський як розпечений панич із пахолками – тобто цілковито незаконно. Звільнення чиновника будь-якого рангу, це певний обряд. Мусить бути сформульоване звинувачення. Закид «ви не боретеся з контрабандою» — не підстава. За такою логікою в МВС мусить бути звільнена вся ланка дільничних та слідчих – бо в країні існує злочинність. В Лондоні та Нью-Йорку – так само. Законом передбачені цілковито конкретні претензії, які можуть бути підставою для звільнення. Якщо ці претензії мають місце, мусить бути проведене службове розслідування, і голови митниць мусять бути не звільнені, а віддані під суд – або за злочинну змову з контрабандистами, або за халатність.

Всі оці «Мнє кажецца, мужикі, ми же с вамі па-мужскі разгаваріваєм?» — це не ділова розмова. Одного дня президент Зеленський нарветься на чиновника, якому буде нічого втрачати, і який «па-мужскі» під камерами запитає гаранта, що там з обіцянкою Зеленського піти у відставку коли він порушить закон? Перелік порушення закону президентом Зеленським – в інтернеті. Цікаво, що тоді заспіває колишній комік – «па-мужскі»?

Заявки штибу «написати заяви самостійно» — на користь бідних. Згадані керівники митниць усну вимогу президента можуть запросто проігнорувати, а якщо звільнять їх із порушенням процедури – відновляться по суду, демонстративно плюнувши Зеленському в рило. Так само як робили це люстровані працівники МВС весь період президентства Петра Порошенка. Українські суди не боялися виносити рішення всупереч планам Петра Порошенка – Зеленський їх не налякає точно. Чим, власне? Зеленський поверне практику публічних розстрілів і судів трійок? Із задоволенням на це подивлюся. Робесп'єри і Марати в історії якось погано закінчують.

Ще обставина. Існує старе як світ правило керівника – ніколи не лізь розбиратися з підлеглими твого підлеглого через його голову. Якщо дії підлеглих підлеглого тебе не влаштовують – виховну роботу проводити треба з їхнім керівником. Розбиратися з підлеглими підлеглого, це робота їхнього керівника, і робити її за нього – дурний тон. Якщо підлеглий зі своїми підлеглими лад навести не здатний – його треба звільняти і ставити іншу людину, яка лад наведе. Але не лізти в кожен верстат самому, керівник який це робить – паршивий керівник. Або – він заробляє дешеву популярність серед співробітників, або – він просто не вміє керувати. Обидві ситуації призводять паралічу керівництва і масового ігнорування керівниками середньої ланки своїх обов'язків.

Проблем у Зеленського і так не бракує. Він заявив на брифінгу, що його АП-ОПУ примудрилася більше ніж протягом місяця не налагодити комунікацію з міністром закордонних справ. Його уповноважений по напрямку зовнішньої політики займається невідомо чим. Зеленського ігнорує Верховна рада, і з його власною фракцією у ВР навряд чи справа налагодиться. З групами інтересів у БПП чимало проблем мав Порошенко – скільки їх буде у Зеленського уявити бракує фантазії. І що він буде з всім цим робити? Нарешті. Зеленський поцікавився які смартфони у керівників митниць. Його не цікавить звідки купа нерухомості у голови зовнішньої розвідки і кавалера російської нагороди Бухарєва, який ніколи в житті не мав власного бізнесу?

Все це дає підстави припускати, що публічне пороття на камеру керівників митниць, було нічим іншим як дешевим піаром. Примітивним піаром. Піаром штибу «дивіться пахолки, як я ваших панів… сварю. Подобається?» Чи будуть такі дії мати наслідки – велике питання. Гірко лише, що такі примітивні сцени викликають захват у прибічників Зеленського. Путін щороку проводить шоу «Пряма лінія» під час якої ремонтує каналізації і проводить в села електрику. Зеленський їздить влаштовувати виховні роботи на місця – під камери. Аби його прибічники потішилися сценами як «Вова чинушам розгін робить». Хоча насправді… Схоже, от саме цим президент Зеленський і буде займатися найближчим часом – на камери.

Аж допоки його прибічники не збагнуть, що їх банально дурять.