Все панове, нам гаплик. Відвертий і безповоротний. Представник президента Зеленського в уряді, Андрій Герус, у своєму блозі на Фейсбуці чітко окреслив нам межі майбутньої катастрофи. Варіантів визоду з неї він не вказав.

По-перше Москва обмежила нам поставки нафтопродуктів на 30-50% і це загрожує нам зірвати збір урожаю, бо жнива, це такий процес, який потребує багато-багато пального. Пан Герус вказав хто винний в стані речей – звісно, екс-президент Порошенко. Чого не сказав пан Герус – це того, що з цією кризою робити? Він знав про такий стан справ – про ці наміри Росії йшлося ще коли президент Зеленський був кандидатом. Тепер же з'ясовується, що рішень команда президента Зеленського не має… Перепрошую, а якого тоді лиха вона взагалі у владу рвалася? Аби тепер нюніти?

Третя (за Герусом) катастрофа – перспектива припинення транзиту російського газу у Західну Європу. Мовляв – клята Москва хоче прпинити транзит через Україну, а це призведе до дефіциту газу і тоді Україна, мовляв, не зможе купувати газ у європейських країн. Доречне питання – чому? Україна, взагалі-то газ у Європи успішно купувала майже весь період президентства Порошенка. Що категорично змінилося зараз? Європа не хоче більше мати спрви з Україною? А чому? З Порошенком от мала – і не кривилася. Що змінилося зараз? Може причина в тому, що команда Зеленського не здатна домовитися з Європою? То нехай звернеться за порадою до Порошенка, гадаю він підкаже їм, що робити в таких умовах, якщо хлопці вже настільки в розпачі. Чим не вихід?

Нарешті – друга катастрофа. Ви злогадалися! Звісно це впровадження нового ринку електронергії за європейською моделлю, яке мусить статися 1 липня поточного року. Звісно Україна до нього «не готова». Звісно, впровадження оптового ринку електроенергії, яке на секундочку – одне з зобов'язань України зафіксоване в межах Меморандуму про співпрацю Украхни з ЄС — «виключно в інтересах Ахмєтова». Звісно команда Зеленського «діє не в інтересах Коломойського», позаяк ринок електроенергії на кілька мільярдів зменшує прибутковість його феросплавних заводів. Звісно команда Зеленського за все хороше проти всього поганого… Як завжди. Як коли про зняття блокади з ОРДЛО просторікує, наприклад.

Я насмілюся нагадати пану Герусу про те, як він сам притикував команду президента Порошенка з приводу і без. Я нагадаю пану Герусу, що сьогодні він – держслужбовець і мусить не галасувати про катастрофи, а пропонувати шляхи їхніх рішень. Бо аби галасувати про катастрофи – в країні існує опозиція, а якщо команда президента не здатна домовитися з урядом і ладна лише в істериці битися – вона така мені і даром не потрібна. Не вміють керувати країною – хай ідуть геть, бажаючих опинитися на хньому місці – до біса.

А взялися за гуж – пізно казати «не дуж». Якщо команда президента бачить проблеми – хай працює над їхнім вирішенням. Годі битися в істериках.